Oktatási, tudományos, illetve diplomáciai témában írnak alá négy kétoldalú megállapodást Magyarország, valamint Moldova, Tunézia, Namíbia és a Palesztin Hatóság között kedden New Yorkban, az ENSZ-közgyűlés hivatalosan megkezdődő csúcsszintű ülésszakának helyszínén – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az MTI-nek nyilatkozva.

ENSZ-közgyűlés: oktatási és diplomáciai megállapodásokat ír alá kétoldalú tárgyalásain Szijjártó Péter

Fotó: MTI/Illyés Tibor

Olyan országokról van szó, amelyek a keleti nyitás stratégiájának keretében kerültek a magyar külpolitika látóterébe

- tette hozzá.

A megállapodásokat a namíbiai Netumbo Nandi-Ndaitwah, a palesztin Rijád al-Malki, a moldovai Tudor Ulianovschi, valamint a tunéziai Hemaisz Dzsimanui külügyminiszterrel folytatott kétoldalú találkozóin írják alá.

Szijjártó Péter kiemelte, hogy

Magyarországnak az egyik legfontosabb erőforrása a felsőoktatási rendszere, nemzetközi szinten is elismertségnek örvend.

Ezt mutatja, hogy mára már 3 ezer fölé emelkedett a kétoldalú megállapodások alapján Magyarországon tanuló diákok száma. Ehhez az együttműködés-rendszerhez csatlakozik most Namíbia, az aláírandó ösztöndíj-megállapodás alapján jövő szeptemberben 10 namíbiai hallgató kezdi meg tanulmányait magyarországi egyetemen.

A palesztinokkal már régóta van ilyen megállapodása Magyarországnak

- emlékeztetett Szijjártó Péter.

A folyamatos túljelentkezés miatt palesztin részről merült fel igényként az 50 fős keretszám megemelése, és a mostani egyezmény értelmében jövő szeptembertől a magyar egyetemeken már 60 palesztin hallgatót fogadnak.

Két országgal a külügyi intézetek közötti együttműködésről köt megállapodást a kormány annak érdekében, hogy a diplomataképzésben fel tudják használni egymás tapasztalatait, kölcsönösen diplomatákat küldhessenek tapasztalatszerzésre.

Az egyik megállapodás a Külgazdasági és Külügyi Intézet (KKI), valamint a moldovai diplomáciai intézet közötti együttműködésre vonatkozik, a másik pedig a tunéziai diplomaták képzéséért és oktatásáért felelős intézet és a KKI közti együttműködésről szól.

Forrás: MTI

15 hozzászólásarrow_drop_down_circle

RonaGyuri
diplomácia és Szájjártató egy mondatban??? =))
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
RonaGyuri
diplomácia és Szájjártató egy mondatban??? =))
anima
Moldova, Tunézia, Namíbia, Palesztin Hatóság
Magyarország a külpolitikában is jobban teljesít.
iluminati
De jóóóóóó!!! Magyarország mindenben az első... Csak az a baj ha külföldön vagyok valahogy az az érzésem ez az ország a legrosszabb...és az a sok magyar aki ki jutott, haza sem akar jönni...
Macskaszem
"lehet, hogy az olaj keletről jön, de a szabadság mindig nyugatról érkezik". Cseszd meg csúti geci.
Eladott Ország
@Shikari: Írod: "Ezért is van a kétharmad!" Miből a 49,27 %-ból? ukrán és román bérszavazókkal együtt ?!
www.valasztas.hu/dyn/pv18/szavossz/hu/orszlist.html
HATALMASAT ZUHANTAK A MAGYAR EGYETEMEK A TIMES FELSŐOKTATÁSI RANGSORA SZERINT
qubit.hu/2018/05/09/hatalmasat-zuhantak-a-magyar-egyetemek-a-times-felsooktatasi-rangsora-szerint
tulipan
@Shikari: Te narancsos szarzabáló rohadt féreg! Mi csinál ez a Kakdú a narancsos horda nevében??? Visszafelé fejleszt? Roham léptekkel haladunk az 1200-as évek felé!
Qqberci
@Shikari: A magyar szavazóknak csupán töredéke támogatta a fütyeszt, a választást technikailag elcsaltátok, csak azt nem értem az ellenzék miért nem repült rá azonnal...
RonaGyuri
@Shikari: fejleszt??? Hát tudod eddig sem voltál piskóta de ez még tőled is sok(k)! =))
RonaGyuri
@Shikari: ne már te tudod mit jelent az a szó??? kétlem!!! =))
kokopelli
@anima: a Moldova Györgyöt ismerem,de a másik háromnak nem tudom a keresztnevét! ;-)
tulipan
@Shikari: A magyaországi szavazónak csak nagyon kis százaléka TÁMOGATTA A NARANCSOS HORDÁT,!!! A hozzád hasonló LEFIZETETT, hazátlan, seggnyalók szavaztak rájuk! KÜLDÖLDRŐL!
kisrigó
Keleti országokkal együttműködés az oktatásban?! Ösztöndíjat adtok nekik, vagy azért van, hogy fizessenek az oktatásért? Arról még véletlenül sem beszél, hogy mi az a nagy siker?! Persze a CEU nektek nem színvonal már, csak akkor éreztétek magatokat szerencsésnek, amikor ott tanultatok ösztöndíjjal!
tulipan
@Shikari: SEMMI AKADÁLYA! AHÁNYSZOR CSAK KÍVÁNOD!!! Ez t.i. az IGAZSÁG!!!

A magyaországi szavazónak csak nagyon kis százaléka TÁMOGATTA A NARANCSOS HORDÁT,!!! A hozzád hasonló LEFIZETETT, hazátlan, seggnyalók szavaztak rájuk! KÜLDÖLDRŐL!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.