Magyarországnak gazdasági és stratégiai érdeke, hogy továbbra is Kína első számú gazdasági, kereskedelmi és befektetési partnere maradjon a közép-európai térségben – jelentette ki kedden New Yorkban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, akinek az ENSZ-közgyűlés aznap megnyílt csúcsszintű ülésszakán elsőként Vang Ji kínai külügyminiszterrel volt kétoldalú találkozója.

Emlékeztetett arra, hogy a Magyarországra érkezett kínai beruházások összege már meghaladta a 4 milliárd dollárt, és úgy vélte, tekintettel arra, hogy a kínai vállalatok kifejezetten magas szintű technológiát képviselnek, ezek a beruházások nagymértében hozzájárulnak ahhoz, hogy a magyar gazdaság a fejlődés következő fázisába lépjen, amikor már a kutatás-fejlesztés és a technológiai színvonal emelése jelenti a fejlődés alapját.

Szijjártó Péter bejelentette, hogy a két fél megállapodott egy újabb közvetlen légi járat indításáról:

a Budapest-Peking járat után jövő nyártól Budapest és Sanghaj között is közvetlenül lehet utazni és árut szállítani is.

A külgazdasági és külügyminiszter elmondta azt is, hogy újraindulhat Kínába a magyar baromfitermékek exportja.

Kína a magyar mezőgazdasági termékek számára is egyre fontosabb piaccá válik.

Korábban a nemzetközi szabályozások és a madárinfluenza-járvány miatt a magyar baromfiexportot le kellett állítani, de mostanra a kínai hatóságok is elismerték Magyarország madárinfluenza-mentességét. Az export újraindulása több száz millió dolláros bevételi lehetőséget jelent Magyarországon az ágazat számára.

Szijjártó Péter bejelentette azt is, hogy a nemzetközi telekommunikációs világkiállítást jövőre ismét Magyarországon rendezik meg.

Hangoztatta, hogy ezen a területen is fontos az együttműködés a két ország között, és Magyarország támogatja, hogy újraválasszák a Nemzetközi Távközlési Unió kínai főtitkárát.

Kiemelte a miniszter, hogy

a kínaiak továbbra is első számú befektetési célként tekintenek Magyarországra Közép-Európában.

A közös beruházások közül kitért a Budapest-Belgrád vasútvonal felújítására. Mint mondta,

a kivitelezés elvégzésére két konzorcium maradt versenyben, mindkettő kínai és magyar vállalatokból áll.

Velük még zajlanak az ár- és műszaki tárgyalások, de ezek október első hetében le fognak zárulni, és a győztes konzorciummal még idén megkötik a kivitelezési szerződést annak érdekében, hogy 2023-ra a beruházás véget érjen.

Bejelentette Szijjártó Péter azt is, hogy az első ízben megrendezendő nemzetközi kínai importkiállítás egyik díszvendége Magyarország lesz, Németország és Nagy-Britannia mellett. Ez nagyon komoly bemutatkozási lehetőséget jelent a magyar vállalatok számára Kínában.

A most megnyílt ENSZ-ülésszakkal kapcsolatban Szijjártó Péter kifejtette, hogy a magyar várakozások szerint azon fontos téma lesz az új biztonsági kihívások kérdése, köztük a illegális migráció és a vallási kisebbségek üldözése. Várható a regionális konfliktusok áttekintése is – fűzte hozzá, kiemelve, hogy ezek összességében nincsenek jó hatással a világ biztonságára.

Forrás: MTI

Címlapi kép: MTI/AP/Valentina Petrova

36 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Klubtag
Van még ország, aminek nem ajánlkoztatok fel? Vagy egy politikai prosti nem lehet válogatós, ha zsozsóról van szó. Csak azt nem látom, hogy ebből hogyan jön ki a magyarok "szebb jövője".
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
fideszes gyökér
@division: vágom amit magyarázol, de én inkább az ország nyaka köré tekert kötélnek érzem, ami most itt folyik.
(az ország természetesen orbánviktorahogymondja)
Shikari
@division: Érdemes ezekkel egy szót is váltani, akik inkább a gazdasági kapcsolatokat is veszni hagynák, csak Magyarországnak legyen még rosszabb?
Bármilyen idegen hatalmat behívnának a Fideszt megdönteni, mert választáson képtelenek nyerni. Nem támogatja őket senki. 1919-ben és 1946- ban már bizonyítottak, mint kommunisták, de most már liberálisok!
division
@Shikari: Az biztos hogy nem mindegyikükkel:-)
Mirabilis
Te zsigerből orbán seggnyalója szijjártó. Menj és lakj kínába,de a magyarokat hagyd bent az EU-ba.
Mirabilis
@division: szeptember 25., 20:41 , csak nehogy csak nekik kelljen megfeleljünk. orbánod úgy látom erre hajt.
eu kikapcs, marad Kína, putyin, meg az összes többi nem eu. Aki nem ugat bele az orbáni politikába. Nincs kontroll. Ezt akarod?
division
@Mirabilis: Ilyen nem lesz, Magyarország az EU része marad.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok

Szórakozás - 2019. June 25., 18:34
Jamaikában rakja a rendet James Bond – videó
Technika - 2019. June 25., 18:03
Ezért nem lehet Paksból Csernobil