Vagyonnyilatkozati eljárást is követel a párt.

Mint ismert, hétfőn jelent meg egy nagyobb lélegzetű tényfeltáró anyag az Átlátszón, amiben egy luxusjacht és egy luxusrepülőgép többször is összefonódó utazásairól írtak. 

Orbán Viktor, a magánrepülőgép, a luxusjacht, és a Mészáros-klán – tudjuk, hol nyaraltak idén nyáron

Idén nyáron sokáig követtük két exkluzív jármű, egy magánrepülőgép és egy luxusjacht útját szerte Európában, és közben a magyar kormányzat és holdudvara különböző szereplőire bukkantunk. Lefotóztuk, ahogy Orbán Viktor miniszterelnök az osztrák lajstromszámú magánrepülőgéppel érkezett haza Budapestre a Videoton bulgáriai meccse után.

A repülőt Orbán Viktor miniszterelnök is használta idén legalább egyszer, ugyanis kedvenc csapata, a Videoton FC bulgáriai vendégjátékáról ezzel az amúgy osztrák lajstromú géppel ért haza. (A hajón pedig Mészáros Lőrinc és családtagjai mellett egy kormánybiztos, a MÁV-vezér Homolya Róbert és még más érdekes kormányközeli szereplők is feltűntek.)

Feljelenti Orbánt a Párbeszéd a luxusrepülőzgetések miatt

Fotó, címlapi kép: Facebook/Orbán Viktor

Szerdán Havasi Bertalan, a miniszterelnök személyes sajtóügyi tótumfaktuma és helyettes államtitkára a Népszava érdeklődésére – hogy mégis kinek a gépe ez és Orbán milyen pénzből fizette a repüléseket – a következőket válaszolta:

Orbán Viktor a MOL-Vidi FC minden mérkőzésére el szokott menni. Az utazások során a focicsapat tulajdonosának vendége, és ugyanolyan módon utazik, mint a MOL-Vidi FC többi vendége. Ez eddig is így volt, és ezután is így történik majd. Mindez a magyar adófizetőknek egyetlen forintjába sem kerül."

A Vidi FC tulajdonosa Garancsi István, Orbán személyes jó ismerőse, akinek cégbirodalma az utóbbi években sorra nyert el különféle állami közbeszerzéseket. Vagyis áttételesen, de a luxusrepülések is közpénzből lettek kifizetve.

A 444 véleménycikke szerint még 2010 előtt egy hasonló, bár nem ennyire kirívó eset szinte azonnali lemondással járt egy helyettes államtitkár részéről.

A Népszavának megszólalt a Transparency International jogi igazgatója is. Ligeti Miklós szerint nem fogadhatta volna el miniszterelnökként ezeket az utazási feljaánlásokat. 

Bűncselekményt az eddig nyilvánosságra került információk szerint nem lehet gyanítani, de a vagyonnyilatkozat tételi kötelezettségek megsértése valószínű, és ebből következően a jövedelembevallási és a közteherviselési kötelezettségek is sérülhettek

- nyilatkozta a lapnak  szakértő.

A 24.hu cikke szerint a Párbeszéd párt az eset kapcsán hivatali vesztegetés, valamint hivatali vesztegetés elfogadása miatt tesz feljelentést a miniszterelnök ellen és vagyonnyilatkozati eljárást megkezdését sürgeti az országgyűlés mentelmi bizottságánál.

A lap idézi a párt esti közleményét is:

A Párbeszéd álláspontja szerint a miniszterelnök többszörösen is törvényt sértett, amikor elfogadta, hogy különböző külföldi helyszínekre magángéppel szállítsák olyan szereplők, akik ráadásul a magyar gazdaság meghatározó alakjai és jelentősen függnek a kormányzati megrendelésektől.

(Átlátszó, Népszava, 444, 24.hu)

24 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Desischado
Amíg polt a főügyész, addig semmi esélyük nincs. De ettől függetlenül, hajrá, mindent bele!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
human
@Hellcat: Nem lesz semmi, de legalább le van dokumentálva.
anima
Orbán úgy gondolja, hogy már mindent lenyel a nép, és elkezdte használni, ami szerinte neki jár.
Diktátor tempó.
Ki hiszi még el, hogy Orbánt érdekli a magyar nép sorsa?
Csak a teljesen szájba lökött tök hülyék !!!
mackoka46
Hol az ajándékozási illeték amit a mocskok mocska talált ki ?
Rockxy
Jólteszi, jelentse fel!
Énis fel fogom jelenteni, méghozzá a vízszintesre merőlegesen fölfelé fogom főljelenteni, így ni:↑
Pegero
@Aki Én: én csak elmondom a véleményemet, neked meg szarul esik az igazság!
Ez van!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

Ingyenes hírlevél