Az Államkincstár a füle botját sem mozgatja, noha korábban nyilvános volt az adat. Az Mfor nem hagyta magát, saccra belőtte, mennyi lesz az átlagkereset fényében az átlagnyugdíj. Nem sok.

Az Mfor.hu szerette volna és még szeretné is megtudni a Magyar Államkincstártól (MÁK), hogy idén hogyan alakultak a nyugdíjak, ám hiába lennének ezek az adatok nyilvánosak, amióta a MÁK foglalkozik ezzel, változott a helyzet.

A lap arra lett volna kíváncsi, hogy mennyit kap átlagosan az öregségi nyugdíjkorhatárt betöltött idős ember, illetve mennyi jutott az egyéb járandóságokból az érintetteknek.

Nem árulja el az Államkincstár, hogy mennyi az átlagnyugdíj

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

Az utolsó még nyilvános számadata 2017 júliusából való, a nyugdíjfolyosító ugyanis negyedévente közölte az adatokat. 

"Akkor az öregségi nyugdíjban részesülőknek járó teljes ellátás egy főre jutó havi átlaga 124 278 forint volt. Ezen belül a főellátás összege 112 669 forint volt (az öregségi nyugdíj mellett ugyanis adott esetben egyéb ellátás, például özvegyi nyugdíj is járhat).

Azóta történt egy s más nyugdíjfronton: tavaly novemberben kiegészítést kaptak az idősek az inflációtól elmaradó év eleji nyugdíjemelésük miatt, majd idén januárban 3 százalékkal növelte meg a kormány a nyugdíjakat" – olvasható a cikkben.

Emiatt szerette volna a lap kikérni a 2017 júliusa óta eltelt időszak nyugdíjszámításait, ám háromszori megkeresésüket is ignorálta az állami szervezet. 

Végül a lap saját maga végzett számításokat, amely szerint 

a jövőre tervezett 2,7 százalékos nyugdíjemeléssel 134 ezer forintra emelkedhet az átlagnyugdíj összege.

A nettó átlagkereset jelenleg 216 ezer forint, ami a jövő év elején – az őszi bértárgyalásokat beharangozó hírek alapján – várható mintegy 10 százalékos emelés után 237 600 forint lehet (a számítást nehezíti, hogy éves adat még nem áll rendelkezésre, továbbá bonyolítja a képletet a cafetéria-rendszer átalakítása is, kérdés ugyanis, hogy az arra szánt összeg mekkora része épül be a bérekbe jövőre). Vagyis az átlagbér 56 százalékát fogja kitenni az átlagnyugdíj 2019-ben.

50 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
Mi van? Már pártunk és kormányunk is szégyelli az átlagnyugdíj és az átlag bér között egyre nagyobbra nyíló ollót?
Pedig ebben az "átlagban" nem kevés több százezer forintos nyugdíj is található.
Valamikor volt olyan adat, amelyik több sávban számolt.
Ez a "központosítás" kormányzati lényege. Minden adat eltüntethető, manipulálható pártunk és kormányunk érdekei szerint.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
1magyar
200 ezer ft feletti nyugdíjakat meg kellene szüntetni és helyreállna a rend.
Csizmás Kond
@kereső: ...nézd rezső, az ilyen szar dumák mint amit előadsz már a kutyát sem érdekli...
Eladott Ország
@Csizmás Kond: Szemináriumot a narancskeltetőben a fidelitas hülyéi között tartsál.
kereső
@Csizmás Kond: nézd,macs! ha rezső lennék,talán még érdekelne is,hogy mit hadoválsz össze,aminek se füle-se farka.De,mivel dezső vagyok,igy nem zavar.
tulipan
@1magyar: Miért? Ez olyan sok, ebben a mai magyar valóságban??? Nem kéne tippeket adni a narancsos hordának, amúgy is állandóan lerabolják a lakosságot!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.