Amennyiben az ukrán kormány úgy dönt, hogy kiutasítja a beregszászi magyar konzult, Magyarország is haladéktalanul kiutasít egy Magyarországon dolgozó ukrán konzult – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán New Yorkban, az ENSZ-közgyűlés csúcsszintű ülésszakának helyszínén az ukrán kollégájával, Pavlo Klimkinnel való kétoldalú találkozója kapcsán.

Hangoztatta, hogy mindaz, ami a beregszászi képviseleten történt, illetve Magyarország ukrajnai képviseletein történik a magyar állampolgárság megadásával kapcsolatban, mind a magyar, mind a nemzetközi joggal teljes mértékben összhangban van. Az, hogy a magyar állampolgárságra jogszabály szerint jogosult emberek állampolgárságot kapnak, semmilyen magyar vagy nemzetközi jogszabállyal nincsen ellentétben.

Hamis és hazug az a hivatkozás az ukrán fél részéről, amely azt a látszatot kelti, mintha a magyar állampolgárság megadása a Kárpátalján élők számra valamifajta nemzetközi joggal ellentétben állna

- fogalmazott Szijjártó Péter.

Kijelentette azt is, hogy Ukrajna mintegy másfél éve a folyamatos jogsértés állapotában van. Alapvető nemzetközi jogszabályokat sértenek meg azzal, hogy sorozatosan veszik el az ott élő nemzetközi kisebbségektől a már megszerzett jogaikat. Ennek a politikának az egyik kárvallottja az ottani magyar nemzeti közösség is: az elmúlt egy-másfél esztendőben azt kellett tapasztalni, hogy az állam irányításával a magyarok elleni gyűlöletkeltést célzó politika kezdődött meg.

Új dimenziót jelent a kétoldalú kapcsolatokban, hogy az ukránok titkosszolgálati akciót hajtottak végre Magyarország egyik kárpátaljai külképviseletén. Ez demokratikus országok között a legalapvetőbb együttműködési normák felrúgását jelenti

- mutatott rá Szijjártó Péter.

A kormány kitart azon politikája mellett, hogy mindaddig blokkolja Ukrajna európai vagy euroatlanti integrációs törekvéseit, amíg nem változtatnak a magyarok elleni gyűlöletkeltési politikán

- szögezte le. Hozzátette: "világossá kell tenni, hogy Ukrajna semmilyen indokkal sem sértheti meg a nemzetközi jogszabályokat".

Szijjártó Péter úgy vélte, amíg Ukrajnát a jelenlegi elnök vezeti, addig az ukrán állam által vezetett és inspirált, a magyarokkal szembeni hangulatkeltésre alapuló politika nem is fog megváltozni, mert az államfő azt gondolja, hogy ez lehet az egyik eszköz arra, hogy némi társadalmi támogatottságot szerezzen, jelenlegi támogatottsága ugyanis nagyon alacsony.

Ebben a kérdésben a jövő évi választások hozhatnak változást – fűzte hozzá.

Egy héttel ezelőtt a YouTube videomegosztón egy rejtett kamerával készült felvétel jelent meg, amelyen ukrán állampolgárok magyar állampolgársági esküt tesznek a beregszászi konzulátuson. Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter ezt követően azzal fenyegetőzött, hogy Kijev kiutasítja a konzult.

Forrás: MTI

Címlapi kép: MTI/Szigetvary Zsolt

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
anima
Szargyártó, ti trükköztök a kettős állampolgársággal, amivel törvénysértést követtetek el, követtek el folyamatosan - a saját magatok által hozott szutyok alkotmányellenes törvényeitekkel szemben is -, és nem felebaráti szeretetből (hisz a Magyarországon élők felét sem szeretitek feleannyira sem, mint azt a 2,5 millió retardáltat, akik feleannyira sem értik azt, amit ti feleannyira sem akaratok megértetni - mert manipuláltok, és butítotok, a magatok vér-mély-paraszt szintjére)
Miért izmozol, te óriás lufira aniimált pici seggarc (megsértődve azon, hogy más ugyanúgy izmozik mint te - tolvaj kiált rendőrért, mert meglopták)?

animált állatok...
solidedge
Vigyázz Ukrajna. Mi nem a nyámnyila oroszok vagyunk.
simmering73
Ha kiutasítjátok a konzult, megmondalak benneteket a zanyukámnak.
Jozefina
Nem tudom mit izmozik petike? Látta már egyáltalán a térképet? Mekkora Ukrajna és mekkora Magyarorszá,?? És mennyien lakják?? Akár a NATO, akár az EU lecseréli sec perc alatt!!!
kishonda
Idióta petike mindenáron ki akar tolni az Ukrajnában élő magyarokkal?
evacica
Ez a zselés hajú senki senki, aki állítólag a külügyekért felel M.o. nincs tisztában, azzal, hogy amit a magyar konzul csinál az Ukrajnában törvény ellenes, ugyan is ott a törvény tiltja a kettős állampolgárságot! Petike! ezt illene tudni, másik országban törvényellenes dolgokat végez a magyar konzul! Jogos a kitiltása! Fordított esetben ti mit is csinálnátok?!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.