Közép-Európa közös nyelvének nevezte a sportot, különösen is a labdarúgást Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a vajdasági Topolyán, a TSC Labdarúgó Akadémia átadóján.

Orbán átadott egy magyar pénzből épült futballakadémiát Szerbiában – elmondta, miért van ott jó helyen az a 3 milliárd forint
Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI

A kormányfő szerint természetes, hogy a sport összeköti a közép-európai népeket, például a szerbeket és a magyarokat.

Bár "nehéz történelem van mögöttünk", ma már olyan szelek fújnak, amelyek az együttműködők vitorláját dagasztják

- fogalmazott.

Hangsúlyozta: akik ma Európában összefognak, azok megerősödnek, akik viszont széthúznak, azok legyengülnek és széthullanak. A szerbek és a magyarok az összefogást választották politikában, gazdaságban, kultúrában és sportban egyaránt – tette hozzá a miniszterelnök, köszönetet mondva ezért Aleksandar Vucic szerb elnöknek.

Orbán Viktor jelezte egyúttal, hogy a topolyai labdarúgó-akadémia

még csak a kezdet, "még sok szép feladat, megépítendő sportközpontok és sok ezer gyermek sportolásának megszervezése (...) vár ránk".

Azzal kapcsolatban, hogy ezt miért éppen Szerbiában teszik, azt mondta:

sok magyar él Szerbiában, és az anyaország érdekelt az itt élők sikereiben.

Visszaemlékezése szerint Szerbia az 1980-as években fejlettebb és szabadabb volt, mint Magyarország, és "aki egyszer felért egy csúcsra, újra képes lesz erre, ez csak idő kérdése". "Biztos vagyok benne, hogy látjuk mi még Szerbiát újra a csúcsokon" – jegyezte meg.

Hozzáfűzte azt is, hogy akinek éppen jobban megy, annak kell többet vállalnia, kezdeményeznie. Ezért lépett először, vállalt a topolyai beruházásból nagyobb részt Magyarország

- közölte a kormányfő, úgy értékelve, hogy "a közép-európai szolidaritás jegyében jól tettük, hogy így döntöttünk".

Orbán Viktor végül azt mondta, ha van gyermek, van jövő, és

ha a gyermekek szelleme, jelleme és fizikuma kiművelt és erős, akkor a jövőnk is ilyen lesz.

Az ide vezető legbiztosabb út szerinte a sport, mert egyszerre neveli a szellemet, a jellemet és a fizikumot. "A futballhoz egyszerre kell gógyi, küzdőszellem és testi erő" – fogalmazott.

Szavait azzal zárta, hogy aki sportol, végül mindig jól jár, és a sport megtanít "az élet két legfontosabb dolgára": becsületesen győzni és emelt fővel veszíteni; "aki ezeket tudja, mindent tud".

Zsemberi János, a TSC topolyai labdarúgóklub elnöke köszönetet mondott az anyaországnak, amiért melléjük állt, és komoly anyagi, valamint szakmai támogatást adott. Hangsúlyozta, a fejlesztés fontos társadalmi, gazdasági jelentőséggel is bír.

Közölte, a TSC utánpótlásképzési rendszerében mintegy 1500 gyermekkel foglalkoznak.

A TSC Labdarúgó Akadémia, a hozzá tartozó épületkomplexum, a kollégiumi résszel, segédpályákkal, edzőtermekkel, étkezdével és egyéb kiegészítőkkel együtt

a magyar kormánynak a Magyar Labdarúgó Szövetségen (MLSZ) keresztül nyújtott támogatásából épült fel. A beruházást az MLSZ 9,5 millió euróval (valamivel több mint 3 milliárd forinttal) támogatta.

A négypályás, konditeremmel, terhelésdiagnosztikával, tantermekkel ellátott korszerű épületegyüttes kollégiumi részébe beköltözhetnek az első lakók is, de az akadémia nyújtotta lehetőségeket nem csak ők fogják használni. A helyi, illetve a közeli településeken lakó sportolók is itt edzenek majd.

Az akadémiának jóváhagyott pénzből nemcsak a topolyai klub részesült, hanem a többségében magyarok lakta településeken működő labdarúgóklubok is.

40 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
A hír olvastán világosodtam meg, hogy mi egy rendkívül gazdag ország vagyunk, csak nem tudunk róla. Gondoljunk csak bele! Mióta felrobbantak forradalmilag a fülkék, a felcsúti öregfiú hobbijára 1500 milliárd forint ment el. Nem csak focira, általában a sportra. De főleg focira. 1500 milliárd az fejenként (egy napos csecsemőt és a 103 éves dédit is beleszámolva) fejenként 153 400 forint. Egy átlagos négytagú család tehát több mint 610 000 forintot fordított stadionokra, fűtött pályákra és falábú focisták fizetésére. Eddig. De ez a folyamat nem állt meg, az összeg szépen növekszik. Itt hárommilliárd, ott kettő, amott nyolc. Ha belegondolunk, hogy például az ellopott magánnyugdíjak 3000 milliárdja ennek a kétszeresét húzta ki az emberek zsebéből – márpedig kihúzta, mert vagy elköltötték és nem adják vissza, tehát ellopták, vagy elköltötték, de kénytelenek lesznek valami módon visszafizetni a jogosultaknak, akkor meg másoktól kell elvenni, hiszen az összeg már nincsen meg), akkor már a négytagú családra vetített kétmillió forintot közelítjük. Nagyjából családonként egy autó áráról van tehát szó.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Clavigo
@Zeta: Igen...Jancsó után szabadon..:) Idézőjelbe tettem.. :) :) ))
kokopelli
@Eladott Ország: (tegnap 16:27)
A gyermekkorából adódóan van nála ez a mánia!A vatertól orrba-szájba verés,rugdosás
volt a napi nevelés!Az elismerés érzését,mint politikus felnőttként szeretné behozni!
Kerül,amibe kerül az országnak!Más farkával veri a csalánt!A csóró nép farkával! Nem
számít,mert elvesztette az arányokat az "enyém" " a tiétek" ill. a "miénk" fogalmak között!
Szerintem ezt nem érzi,nem mondja neki senki,mert azok akik mondhatnák "belőle élnek"!
A "lego Néró" meg el is hiszi amit a "parazitáitól" hall! ;-((
Lepényleső
Nem azért,mert csak papíron három milliárd,amiből ott van egy,kettő meg a "süllyesztőbe"megy?
Hála a Jó Istennek,hogy azoknak akik dolgoztak érte (vagy honfitársaiknak) már végképp semmi
szükségük nincs az ilyen összegekre. Egyébiránt a más pénzét osztogatni,egy országot így is
fosztogatni,miféle érdem?
kereső
@Nessy: nem látod? Talpig turulban vannak a gyerkőcök.
Nessy
@kereső: Később én is rájöttem! Ha olyan "szerencsét hoz nekik", mint a Puskás akadémiának, akkor nem lesznek senkire veszélyesek azok a focisták sem!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.