Öt év alatt – 2013 és 2018 között – mintegy ötmilliárd forintnyi kárt okoztak a jegy nélkül utazók a MÁV-Startnak – közölte a vasúttársaság pénteken az MTI-vel.

A közlemény szerint a követelések összesen mintegy 90 ezer bliccelőhöz, szabályszegőhöz tartoznak, közülük 54 ezer adósnak csak egy tartozása van a társaság felé.

Öt év alatt ötmilliárd forint kárt okoztak a bliccelők a MÁV-Startnak

Fotó: BKK

A legmagasabb tartozás 800 ezer forint, amit egyetlen utas halmozott fel, aki 56 alkalommal utazott jegy nélkül, ennyiszer bírságolták meg emiatt.

A bírságot kapott bliccelők a nagyobb problémákat, a felesleges többletköltségeket kerülhetik el azzal, ha tartozásukat mihamarabb rendezik. Ehhez a vasúttársaság segítségét is kérhetik: egyedi fizetési konstrukciót, részletfizetést, fizetési halasztást is kaphatnak, ha szeretnék rendezni tartozásukat – közölték.

A fizetést megtagadók esetében azonban a bírósági végrehajtók a jövedelemből tilthatják le a vasúttársaságnak járó összeget, míg az adósság nem rendeződik. Rosszabb esetben a bliccelő ingatlanjára vethetnek ki végrehajtási jogot. Olyan is előfordult már, hogy egy adós veterán autóját foglalták le a nagy összegű adósság fejében.

A vasúttársaság a 2007 és 2012 között kiszabott büntetéseket tavaly értékesítette egy követelésbehajtó cégnek – tették hozzá.

A bliccelők száma egyébként folyamatosan csökken: míg 2016-ban 45 ezer, addig 2017-ben már csak 36 ezer nem fizető részére állítottak ki büntetést a jegyvizsgálók. A bliccelés különösen a budapesti elővárosi vonalakra jellemző, ezért itt gyakoribbak a fokozott ellenőrzések – írták.

(MTI)

25 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Hellcat
A MÁV vezér amúgy nem ott bulizott a yachton a pénztárossal? Szóval kuss legyen...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
dr. prédikátor
Öt milliárd!!! Hm! A kár lehet vagy kettő , a másik hármat meg lenyúlták!!! Kell a suska a luxusjahtra!!!
Sámannus
Kevés a bakter, és a bliccelők ezt is tudják. A főnökök pénzéből futná pedig a pakeroknak is..
wpym
@Sámannus: Jegyvizsgalot akartal irni, kedves...

Az egyik megoldas (elfelejtve a napi orbanozos, sorosozos elmebeteg politikai marhasagot!):

A nagy illetve nagyobb forgalmu allomasokat, megallohelyeket mar regen ugy kellett volna kiepiteni, hogy a vonathoz csak ervenyes menetjeggyel lehessen felszallni, tehat anelkul meg megkozeliteni se lehessen.
Aki kijon valakihez az allomashoz, annak pedig peronjegyet kellene valtania.
Es mielott valamelyik orbanozos (semmi kozom a fideszhez - ez fontos!) elmebeteg idefossa az elmebeteg okadekat: igen, ebben az esetben is szukseg lenne jegyvizsgalokra, hiszen az F2-es forgalmi utasitas szerint reszt vesznek a vonatok indulasra torteno felhatalmazasaban.
wpym
vonatra

allomasra

Ej, mikor lehet javitani vagy torolni hozzaszolast???
Sámannus
@wpym: Úgy látom tökéletesen megvagy elégedve mindennel és csak a kifejezések okoznak neked gondot. Természetesen. De mifelénk a vonat kísérőt pakeroknak ill kalauzoknak a bakterokat, ma pályőrnek pályamunkásnak, vagy ellenőrnek hívják. Ezeket szeretné az állambácsi elfelejteni. A Jegyvizsgáló nem árusít jegyet., de a vidéki vonalakon csak megállók vannak. ott nehéz megcsinálni amit mondasz. Vagy akkor nekik csak a nagyobb állomásokon kéne fizetni. A Horn Gyula bérlete óta tudjuk, hogy a MÁV veszteséges, és ezzzel a módszerrel próbálták fenntartani, hogy utasok legyenek. Az unió sem engedné már meg ezt a luxust az államnak, de csuti püfögő is veszteséges, mégis inkább a légikikötőt választja orbán. Egyenlőre a vasút nálunk inkább a hernyóhoz hasonlatos nem úgy mint a kamenyista Kínában, ahol már repülve is közlekedik a "gőzös" . A fejlődésnek ez lenne az iránya.
Van helyette illiberalizmus, ami valami olyasmit jelent, ha ezek valamibe belefognak, egészen biztosan kibasznak valakikkel, úgy hogy arról koldulnak.Én a bakterok mellett vagyok, mert még messze vagyunk attól, az idilli állapottól, hogy csak királyi menlevéllel léphessünk bizonyos területekre.
Orbánia nagy ellensége ennek a szakmának, ugyanis a MÁV, és a Magyar Posta dolgozói voltak az első nyugdíjasok, és a munkás arisztokráciát alkották, mára a nyugdíjas a rendszer legnagyobb ellensége, afféle ingyenélő azok számára akik életükben sem fizettek semmi járulékot és kerülték az adózást is mint orbán a repülővel és a taó pénzekkel teszi, minden csicskásával egyetemben..
Most a nagyfejűek meg zokognak, hogy nem akar a nép fizetni valamijé!
wpym
@Sámannus: Rosszul latod, nem vagyok mindennel elegedett.
A jegyvizsgalot es a baktert (valtokezelot) nem akarja elfelejteni sem az allam, sem a Start, sot ha tudna, akkor bovitene a baromi alacsony letszamot, de nem tudja.
A jv igenis ad ki vonaton mj-et, ez eddig is igy volt.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.