Az amerikai és az orosz kormány képviselőjével is kétoldalú megbeszélést folytatott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken New Yorkban, az ENSZ-közgyűlés csúcsszintű ülésszakának alkalmából.

Szijjártó Péter orosz kollégájával és az amerikai ENSZ-nagykövettel is találkozott
Fotó: KKM / Mitko Sztojcsev

Nikki Haley amerikai ENSZ-nagykövettel egyebek között a keresztény kisebbségek védelmének szükségességében és az ENSZ globális migrációs paktumának elutasításában értettek egyet, Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel pedig más témák mellett a novemberben megrendezendő kerülő magyar-orosz gazdasági vegyes bizottsági ülés témáiról tárgyaltak.

Az MTI-nek nyilatkozva Szijjártó Péter emlékeztetett arra, hogy az Egyesült Államok és Magyarország is kilépett a migrációs csomag jóváhagyási folyamatából. Nikki Haley-vel ezúttal is egyöntetűen úgy ítélték meg, hogy a tárgyalás alatt álló migrációs paktum szélsőségesen elfogult.

A dokumentum "a mi álláspontunk szerint nagyon komoly károkat fog okozni, és nagyon komoly veszélyeket hoz még el, tekintettel arra, hogy globális szinten bátorítja a migrációs folyamatokat, ami további terrorfenyegetettséghez és biztonsági kockázatokhoz fog vezetni"

- mondta a külügyminiszter.

A keresztény közösségek védelmét illetően pedig a szoros együttműködés folytatásában állapodtak meg. A két ország társszervezője volt az ENSZ-közgyűlés pénteken tartott kísérőrendezvényének, amely az üldözött keresztény kisebbségek védelméről szólt.

Ami az orosz-magyar gazdasági vegyes bizottság ülését illeti, a budapesti találkozón a tervek szerint aláírják a szociális biztonság terén folytatott együttműködésről, valamint a diplomák kölcsönös elismeréséről szóló megállapodásokat.

Szergej Lavrovval áttekintették a Nemzetközi Beruházási Bank (IIB) Budapestre költöztetésének folyamatát is. Nyugtázták, hogy a magyar kormány hivatalos levélben kezdeményezte a központ áthelyezését, amelyet az orosz fél támogat, és a bank elnöke is támogató megjegyzéssel küldte tovább a részvényeseknek.

Örömmel állapították meg azt is, hogy a magyar-orosz konzorcium egyre közelebb van a sikerhez Egyiptomban, ahol a magyar járműipar egyik legjelentősebb külföldi szállítási projektjét nyerhetjük el – mondta el Szijjártó Péter.

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Lepényleső
...és még mindig nem tellett szegénykémnek méretes zakóra? Az ideje már itt volna.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
nevemnick
@papa.49: tök egyszerű: azért nem hozzák nyilvánosságra, mert abban megállapítást nyert, hogy a várható felmelegedés miatt a Duna vízhozama nem lesz akkora, hogy mindkét reaktortömböt ellássa hűtővízzel.
kereső
@nevemnick: tök egyszerű,azért nem hozzák nyilvánosságra, mert kiderülne,hogy ebben IS! hazudtak.
papa.49
@nevemnick: Így viszont ha mégis összebuherálják mink fogunk ,,világítani,, mert tuti hogy hűtés hiányában ,,leolvad,, a reaktor !!!
tulipan
@Lepényleső: Újgazdagék ízlést még nem tudnak venni, az vagy vele születik,az emberel, vagy sosem lesz nekijjjje!
nevemnick
@papa.49: érzik a ,,büdöst" az idei nyár után, azért kezdik csúsztatni az építkezés kezdését. Közben meg fizetjük a putyinkának az adósságot meg a kamatait, amit nem tudni, hogy ők hova költik el. (az biztos, hogy nem a költségvetési hiányra...)
Ezek azért hazudnak mindenben össze-vissza, mert azt szeretnék, hogy igaz legyen... de szerintem csak azért, mert félnek, hogy az igazság kiderül.
papa.49
@nevemnick: Remélem az ezredes nem lesz elnéző a csuti kreténnel, főleg ha kiteszik az Unió vezetéséből, mondjuk meg is érdemli !!!
A paksi pénz meg a vizes vb. ment el egyszer volt egy mondatos hír, hogy abból hívtak le elég nagy összeget !!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.