Nőtt vagy nem változott a szegénység mértéke az elmúlt öt évben Magyarországon – ezt mondta az emberek több mint kétharmada.

A magyarok 36 százaléka magukat az embereket okolja, többen vannak viszont, akik szerint valamilyen módon a kormányzati politika hibája a kialakult helyzet. 34 százalék a Fidesz-kormányokat hibáztatja, további 15 százalék pedig a rossz szociális ellátórendszert, amin szintén az aktuális hatalom tud változtatni – derül ki a Vasárnapi Hírek megbízásából készült kutatásból.

A megkérdezettek 39 százaléka mondta azt, hogy vagy épp csak kijön a havi keresetéből, vagy hónapról hónapra anyagi gondjai vannak. A felmérés szerint, ha elveszítené a munkáját, a lakosság 37 százaléka egy hónapig sem tudná fizetni a kiadásokat, további 24 százalék pedig legfeljebb két hónapig. A megkérdezetteknek csupán 8 százaléka mondta azt, hogy rendszeresen tud félretenni.

A magyarok többsége szerint nő a szegénység mértéke

A válaszadók 44 százaléka szerint az elmúlt tíz évben nőtt a szegénység mértéke, 21 százalék szerint viszont nem változott a helyzet.

Amikor a közvéleménykutatók az elmúlt öt évre kérdeztek rá, a megkérdezettek 46 százaléka nyilatkozott úgy, hogy növekedett a szegénység mértéke, és éppen fele annyian gondolják azt, hogy változatlan a helyzet. Még a Fideszre szavazók közel fele is úgy látja, hogy ebben az időszakban nőtt vagy nem változott ez a mutató.

A becslések szerint tavaly

a lakosság 30 százaléka élt olyan háztartásban, ahol a családi jövedelem nem érte el a létminimum szintjét. A legkiszolgáltatottabb helyzetben a gyermeket nevelő családok voltak, közülük majdnem minden második számított létminimum alatt élőnek.

A VH emlékeztetett: a kormánynak is kínos lehet ez az adat, erre utalhat, hogy a Központi Statisztikai Hivatal módszertani okokra hivatkozva 2015-ben felhagyott ennek számításával.

Cikk- és címlapkép: Pixabay

(Vasárnapi Hírek )

62 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Zeta
Márpedig a fidesz azt mondja, hogy nem!
Vitának helye nincs!- libsik, komcsik, Sorosisták!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Zeta
Márpedig a fidesz azt mondja, hogy nem!
Vitának helye nincs!- libsik, komcsik, Sorosisták!
mackoka46
A csökkentett rezsi és lakbér kifizetése után csak tejre és kenyérre se kerül az átlagfizetésből.
tulipan
Ahogy nővekszik a narancsos horda vaygona, ugyanilyen mértékbe nő a lakosság szegénysége!
RonaGyuri
az emberek annyira nem hülyék!!! Azt nem tudják, - nem merik, vagy nem is tudják mi az -, hogy a piaci árak nem annyival növekednek, mint amit mondanak nekik, de azt tapasztalják, hogy egyre kevesebbet kap a pénzéért! =))
levarosbukta
A mámiról lesír a szegénység látom! Zsír új banyatank, sehol egy kitaposott bakancs, a dzseki sem egy túlhordott darab. Polifoam sem filléres cucc. Kérünk a cikkekhez hiteles képet. Attól még elismerem hogy nagy szegénység és tényleg változtatni kellene rajta.
papa.49
Nem értitek a csuti kretén kijelenti csökkent a szegénység akkor az úgyis van )))))))))))))))
A MESÉKBEN, DE EZ NEM A JÓ KIRÁLYFI, HANEM A GONOSZ CSUTI KRETÉN, TEHÁT HAZUDIK !!!
tulipan
@papa.49: NEM érteni kéne, hanem LÁTNI !!i!
kamazuka
Havi jövedelmed, nettó 1000 euró alatt van= szegény vagy!
kokopelli
@tulipan: ...egy nagy "malomkeréknyi sajtot" elosztani sokféleképpen lehet,
de a mennyiség az egy sajt marad!Akinek a kés a kezében van,az osztja el! ;-)
...ha még sok csókosa is van...! :-(
kolnidre
Bárcsak egyszer a kdnp valamelyik tagját-vagy akár az összeset- igy látnám a képen mint ezt a szegény asszonyt.
Csizmás Kond
...elméletileg nem a szegénység mértéke nő, hanem a korlátlan árigazítások mértéke...
Gauntlet
Hát... erre szavaztak ! a program nélküli kormány, az ellenjelölt nélküli vezér !
Csizmás Kond
@Gauntlet: ...és képzeld el mi lett volna ha a ballibek nyernek akik nemhogy gátolni próbálták az esztelen kölcsönöket hanem direkt kérték...ami ugye még nagyobb drágítást vont mindig maga után.
Eladott Ország
Egyre tovább foszladozott a képzeletbeli szociális háló, fokozatosan megszüntették a a segélyeket és minden munkanélküliből közmunkást akartak csinálni. Ez a mai napig azt vonja maga után, hogy majd lassan minden munkát kis bérért közmunkások fognak végezni, a statisztika javulni fog ugyan, némi ügyes kozmetikával, de a családok élete tovább romlik és csak nőni fog a szegénység. Nem csak a munkanélküli vagy a hajléktalan szegény, hanem szegény az is, aki nem tudja eltartani a családját. Ilyenek pedig nagyon sokan vannak, és egyre növekszik a számuk. A helyzetet “kezelésében” nagy segítségére van a fidesznek a mélyen keresztény koalíciós partnere a kdnp, élén kiemelten Harrach Péterrel, aki szerint a gyermekéhezés pusztán “életforma kérdése.” Ezek a nyilatkozatok azt mutatják, hogy a fidesz-kdnp-nek fogalma sincs, hogyan élnek ma az emberek.
Eladott Ország
@Csizmás Kond: Meddig lehet még visszamutogatni, te illiberális hülyegyerek, a harmadik ciklus után.
Csizmás Kond
@Eladott Ország: ...zavar ?...amúgy próbáld meg értelmezni hogy amit írtam az visszamutogatás vagy feltételezés ?...tudom neked nehéz de megéri próbálkozni.
Eladott Ország
@Csizmás Kond: Rajtad már wazze semmi sem segít!
kissé felnőttem
Alpári ám a stilus itt fiuk változtatni vagy kitiltatni aki nem áll a kultursorba !!! Sok a pártszimpatizáns ez egy dolog DE Kérem a másik is ember az elveiért és a véleményéért nem kéne alpárian minősiteni !!! tetszik érteni az ember az ember és a jogai azok egyformák csak a politika csinál vadállatot az egyénekből már akiből tud !!! köszönettel
Eladott Ország
@Csizmás Kond: Ha az Eurostat jelentéseket és a nemzetközi lapokat is elolvasod, nemcsak a párhíradót, akkor világosan látható, hogy Európa szegényháza vagyunk. És ha ez a tetves, politikai prosti, bűnöző banda minél tovább uralkodik az országon még tragikusabb lesz a helyzet.
ec.europa.eu/eurostat/web/national-accounts/data/database
kissé felnőttem
Bizony nőtt, a sok stadion árából meg a tau milliárdokból már élhetnénk mint Marci a hevesen nem igy mint ahová az uralkodó besorolta a kívül állókat .
Csizmás Kond
@Eladott Ország: ..nem is kell...vagy te úgy értetted, hogy segítséget kértem tőled ?...ez már komoly tünet vazze...
steve82
@Csizmás Kond: @Shikari , te vagy az? Vagy esetleg @durbincs ?
Borsodi
A fidesz szerint egyre jobban élünk, ezért szórjuk a magyar adófizetők pénzét.ha magukról beszélnek már túlságosan jól élnek.

www.youtube.com/watch?v=xUOLXvCLgTw
terlasz
Amíg a lecsurgás technikáját alkalmazza Orbán, addig a gazdagok folyamatos gyarapodásával egyenes arányban nő a leszakadók, a szegények tábora.
Yoda69
Biztos jobban elunk, hiszen
1. orbannak mar van sajat repulogepe es super-yachtja.
2. Lanya a recsol 12 millios orat hord, es 2 millios taskaja van.
3. orban jobbkezenek, luzerjanonak van a legdragabb vadaszkastelya az orszagban, sacc per kb 800 millio.
4. Bal kezenek, roggyant tonyonak viszont a legszebb budai villaja van 500 millio.
5. orban fovadasza alkalmankent 20 milliot fizet helikopeteres vadaszataiert, amiben neha elejt haziallatkent tartott renszarvasokat is. Sebaj, neki belefer.
6. Es a sor vegtelen hiszen a fideSSnek van vagy 100 ezer verszivoja, akik a magyar emberek veren elnek.

Ja hogy kozben a a nyugdijak realerteken 8%-ot csokkentek csak ez evben, a fizetesek 20%-ot csokkentek a kivezetett cafeteria miatt az a fideSSeseket nem ertinti, mert ok maguknak megszavaztak egy 65%-os fizuemelest.

Szoval biztos jobban elunk, ha ok mondjak.
Es az is biztos hogy van sok birka aki el is hiszi.
tulipan
Azért, ha ezen összegek évi összesítését nézzük..., nem valószínű, hogy a mai jövedelmi viszonyok és a levonásra kerülő (az alapotákolmény szerint, nem létező? TB- mellett, kiváltaná a hálapénzt !

ebf.hu/bucsuzz-el-a-halapenztol-ennyibe-kerul-egy-privat-egeszsegbiztositas-arak-dijak/?utm_source=sitename&utm_medium=link&utm_campaign=project_agora_201809_ebf
verőce21
Magyarországon nőtt az elmúlt években a legnagyobb arányban a pénzügyi megtakarítások aránya a visegrádi országok között, ez azt jelenti, hogy nyolc év alatt 19 ezerről 42 ezermilliárdra nőtt a lakossági vagyon, vagyis ennyi idő alatt megkettőződött.

"– Ha a lakossági vagyont is becsatornáznák a gazdaság finanszírozásába, Japánhoz hasonlóan önfinanszírozóvá válhatna az ország" – mondta Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke.
magyaridok.hu/gazdasag/duplajara-nott-a-lakossagi-vagyon-az-elmult-evekben-3527102/
verőce21
A Fidesz vezette kormány nem csupán a nyugdíjemelésekkel és a prémiummal segített emberhez méltó életet biztosítani az időseknek, legalább ennyire fontos lépés volt a rezsicsökkentés. A gáz és az elektromos áram ára ugyanis a nyugdíjasok költségeinek jelentős része volt, sok olyan esetről hallottunk, amikor fagyoskodtak a lakásban vagy az ételen kellett megspórolni a fűtési díjat. Az ilyen megalázó és embertelen élethelyzetben lévőkön segített az Orbán-kormány által bevezetett rezsicsökkentés.

Ez a gyakorlat már korábban, 2008-ban Gyurcsány Ferencnek is eszébe jutott, persze sajátos, „üzletemberi” módon: még miniszterelnökként 2008-ban VIP áramvásárlási kedvezményt adott a magáncégének. A saját rezsijének csökkentése közben rezzenéstelen arccal döntött a családok rezsidíjainak emeléséről – a Gyurcsány–Bajnai-korszakban összesen 15 alkalommal.

Két ellentétes társadalomszemlélet, gyökeresen eltérő politika. Az egyéni érdeket mindenek fölé helyező gátlástalan globalista szemlélet áll szemben a saját közösségért felelős hatalomgyakorlással. És ehhez még művésznek sem kell lenni, csak embernek.
tulipan
@verőce21: Te biztos, hogy nem a bolondok házából firkálsz??, Ennyire valóság-ellenes véleményt, még a vakhítű narancsosoktól is ritkán látni!!
Yoda69
@verőce21: Latod tolod a rizsat es a habony propagandat. Kozben odaszursz Gyurcsanynak is, aki rendes nyugdijemelest adott, nem beszelve Hornu Gyularol, aki bevezette a 13. havi nyugdijat es az 55 ev felettieknek jaro ytazasi kedvezmenyt. Ez utobbi kettot a fideSS most el akarja epp torolni, holott orban meg 14. havi nyugdijat is igert.

Az pedig hogy becsatornazzak az emberek megtakaritasat az allam finanszirozasba a fideSS ertelmezese szerint az bevedest jelent mint a magan nyugdij megtakaritasnal. Ellopnak az utolso fillerig.
solidedge
@verőce21: A gáz rezsicsökkentés óriási átverés, jelenleg ha a magyar ár a világpiaci árhoz igazodna akkor kb. 20 %-kal olcsóbb lenne. Sokan fával tüzelnek, a fa köbméterének ára folyamatosan növekszik, jelenleg közel 28 ezer forint kiszállítással. Alsó hangon (komfortérzet nélkül) 4-5 köbméterre van szükség. A kis nyugdíjasnak ennyit venni csak szép álom. Az állam által adott kompenzáció nem elég fél köbméter fára (12000 Ft). A víz is olcsóbb lett, de a regionális vízművek álla ettől felkopik. A hátunk mögött az állam százmilliókat pumpál a vízművekbe hogy működésképesek maradjanak. A nyugdíj még érdekesebb. A nyugdíj folyamatosan veszít vásárló értékéből mert nem bérkövető, hanem infláció követő. Az inflációt meghatározó vásárlói kosár összetétele változik, élelmiszerek kerültek ki belőle és szolgáltatások bele. Mivel az alapvető élelmiszerek árának növekedése minden évben két számjegyű az utóbbi években, aki csak eszik és lakik az nagyon megszívja. Gyurcsányék elvették a 13. havi nyugdíjat. Ha ez annyira fáj a Fidesznek 1 nap alatt vissza tudnák adni. Reggel egy egyéni beterjesztés, délben szavazás. A kétharmaddal ez becsukott szemmel is menne. Eszük ágában sincs, mert a nyugdíj finanszírozása egyre nagyobb gondot jelent. A nők 40 év utáni nyugdíjazása is hajmeresztő merénylet a költségvetés ellen a közgazdászok szerint. Csak a munka után járó nyugdíj sok ember számára nem lesz a normális élethez elegendő. Ehhez kellenének az állami és az önkéntes nyugdíjpénztárból befolyó összegek. Az államit a Fidesz einstandolta. Ez nagyon fog hiányozni sok nyugdíjba vonulónak.
Eladott Ország
@verőce21: Tisztes munka kell, tisztes(séges) jövedelemmel, tudják, az olyan magabiztosságot ad, amitől embernek érzi magát az amúgy ember. Ebben az állapotban minden további gond könnyebben megoldható. Közben nálunk folyton folyvást csökken a szegénység. Papíron és a hatalom képviselőinek zakkantott agyában. Mérhetetlen cinizmus ez. Mondok valamit: ennek a kormánynak körülbelül két-három év kellett ahhoz, hogy kitermelje saját gazdag holdudvarát, ellopják a közös vagyont, az uniós pénzt – teletömni a saját zsebüket, a haverokét, a csókosét. Elmúltámnyócév! Nem nagyon erőlködnek, lopni sokkal egyszerűbb, mint európai módon, demokratikusan, az emberi szabadságot és méltóságot tisztelve olyan gazdasági és szociális intézkedéseket hozni, amelyekkel nem nő rohamosan a különbség köztük és a melós között. Ez a kormány mindenre képes. Egy gatya még van. Bele öv már nem biztos. Megteszi a spárga is, csak legyen jó hosszú, lehessen összehúzni azt az egy gatyát. Így gondolja az Orbán-kormány. A legszegényebbek szociális ellátásában januártól tovább szigorítják a szociális segély feltételeit.
Yoda69
@solidedge: A lakossag 1/3-a (ha nem tobb) panelben lakik. Ok meg csak kompenzaciot se kaptak. Csak ures igereteket.
Jozefina
orbánnak ez kell, hogy a nép minél kiszolgáltatóbbá váljék és néha egy kiló krumliért megvehetővé!!!
verőce21
@Yoda69: Csupa téves adataid vannak! Nálad a tények aztán semmit nem számítanak, igazi vakhitű lipsi vagy.
verőce21
@tulipan: (08:31) Fogyatékosnak kell lenned ahhoz, hogy ne vedd észre, egy szélhámos firkász megvezet egy vadonatúj cuccokba öltözött fejkendős nő fényképével, aki tele bevásárlókocsival megpihen az utcán, forró teát szürcsölgetve.
Lehet, nem is Magyarországon készült ez a fénykép.
kokopelli
@tulipan: @Yoda69: a régi mondás tkellene a szemetek előtt tartani az ilyen fityisz
bizonygatásoknál:
"Aki a mondanivalóját pár mondatnál hosszabban fejti ki,az más zsiványságra is képes!"
A "Magyarázom a bizonyítványomat" írás talán ismerősebb! ;-))
csak úgy....
@Shikari: tibim! csak azt ne mond,hogy te melózol !? erösen csodálkoznánk!!! itt lógsz reggeltöl-estig a "propin"- ,ok- tegnap meg ma nem de ez nálad kivételes! te egy munkakerülö és élösködö vagy!
JAJMÁR
Érdekes - és még az is lehet, hogy semmi valós statisztikai adat nincs a háttérben -, de érdekes a szegénységi érzet, hiszen van egy réteg, akik sokkal jobban élnek, és nyilván nő a megtakarításuk - bár szerintem nem olyan hü..ék, hogy forintban takarékoskodjanak, még az se biztos, hogy nem viszik ki a pénzüket - és van egy réteg amelyik meg túlgazdagodott. Aztán persze hozzájuk képest, van egy nagyon széles, nagyon leszakadó réteg, de persze hozzájuk képest. Szerintem önmagukhoz képest ők jobban élnek valamivel, de kiszolgáltatottan és bizonytalanságban, és ha még lejjebb tekintenek, akkor úgy érezhetik, hogy nem is... mert a legalján olyan mélyszegénység termelődik, hogy attól iszonyodnak az emberek. Olyan erősen, hogy arra se néznek. Sokkal könnyebb azt gondolni, hogy arról mind maguk tehetnek, mert nem akarnak magukon segíteni, és hogy az velem, velünk, nem, nem történhet meg SOHA!
Ők ott lenn már a statisztikában se szerepelnek - már abban, ami van valahol -, és ugye, mennyivel jobb így? Minek ezt tudni? Dolgozzanak! Vegyenek helikoptert, oszt kész! :-D
JAJMÁR
@verőce21: A néni egy hajléktalan. A kocsijában viszi az "ágyát", és minden vagyonát. Persze, ülhetne egy padon is - nem tudom, nem büntetnek ezért? Ha leülne egy padon ilyen cuccal... még ráfognák, hogy "életvitelszerűen" ül ott - megszokta, hogy a földre ül :(
Mindegy, hol készült a fénykép. Illusztráció :)
De lehet, hogy valahol Nyugaton... túl jól öltözött, a pesti aluljáróinkban szakadtabbak a hajléktalanjaink.
tulipan
@verőce21: Tévedsz, de nagyon! Engem nem vezet meg SENKI, még a NARANCSOS hordó sem, mert nem az itt megjelent 1 fénykép alapjján mondtam véleményt!
tulipan
@csak úgy...: Há' dehogyisnem! Itt firkál, azért fizetik!!!
Yoda69
@verőce21: Ne azt nezd amit mondok, hanem azt amit csinalok.
Ismeros?
kokopelli
@Eladott Ország: (..29.-én,17:10)
...dehogy nem! A váci gyors telibe! ;-)
verőce21
@Yoda69: (11:12) De azt is látom, hogy mit csinálsz ill. írsz ide, egyfolytában valótlanságokat, /hülyeségeket.
verőce21
@JAJMÁR: (00:41) Na látod, hogy nem idevalósi lehet.
De lipsiknek jó egy ilyen alany is, gumicsontnak! :)
Yoda69
@verőce21: Es zavar? Az nem zavar hogy fuhrered ezt csinalja nagy tetelben, amibe egy orszag rokkan bele?
Rockxy
A mérőszalag határozottan azt mutatja, hogy a szegénység nő.
Vagy férfi.
kereső
@Shikari: no várjál csak.Én is elmélkedem-hogyan is részesülnek a magyarok ebből a nagy-nagy sikerből?Mindenki osztalékot kap hernáditól?
24.hu/fn/gazdasag/2018/10/01/hernadi-spinto-miskolc/
kereső
@Shikari: ez csak az igazat irta! Ott vót szijjártó is, és ő lelkendezett,hogy ez mekkora magyar siker! a magyarok és az eu pénzéből.Én csak ezért gondoltam,hogy ha már az én pénzémen IS! benne van ebben a a nagy sikerben!!!,akkor részesülhetnénk a siker eredményéből IS!.Vagy ez neked olyan magas ,hogy nem érted?
kokopelli
@Yoda69: (14:56)
...a Lázárt nem küldték Bécsbe anno bebizonyítani a város "nyócker" minőségét?
Sajnos nem sokkal utána kiálltották ki Wien-t a legélhetőbb városnak a Glóbuszon!Hi-
pont!Most ebbe a fotóba kötnek bele a nyaloncok! Pénzért,még ...gombot is warrnak?
verőce21
Mivel már többen megállapítottuk, hogy nem magyar nő lehet a fényképen, elmondhatjuk azt is, hogy valószínűleg könnyen meg tudna akár 10 dollárokat is takarítani a költekezési szokásai egyszerű megváltoztatásával. Pl. azzal, hogy félárú délelőtti filmvetítésekre megy, vagy kihagyja a túlárazott mozis pattogatott kukoricát. :)
tulipan
@Shikari: Most, itt, még, az egész tolvaj féreg, agyatlan, narancsos horda, mint Te is aki tagja vagy űzi kisded játékait és aláássa a magyar nemzet eddigi létét! Aha, szóval a liberális fekély? Szerintem meg, ÉPPEN Te és a hozzád hasonlók, rosszabbak vagytok,. mint a Tatár horda és a Török dúlás együtt véve és példaképetekhez Hitlerhez "méltóan", álnemzeti hablaty "védelme" alatt, teljesen szétveritek-szétopjátok az országot!!! Nem tudom mi marad utánatok? Lehet, hogy semmi és mint 1100 év alatt, már annyiszor az reménytelenség sokáig úrrá lesz, de ne reménykedj, nem ÚSSZÁTOK MEG!!!

"S sírt, hol nemzet süllyed el
Népek veszik körül,
S az ember millióinak szemében gyászkönny ül."'
tulipan
@Shikari: Hülye narancsos BAROM!
Most, itt, még, az egész tolvaj féreg, agyatlan, narancsos horda, mint Te is aki tagja vagy űzi kisded játékait és aláássa a magyar nemzet eddigi létét! Aha, szóval a liberális fekély? Szerintem meg, ÉPPEN Te és a hozzád hasonlók, rosszabbak vagytok,. mint a Tatár horda és a Török dúlás együtt véve és példaképetekhez Hitlerhez "méltóan", álnemzeti hablaty "védelme" alatt, teljesen szétveritek-szétopjátok az országot!!! Nem tudom mi marad utánatok? Lehet, hogy semmi és mint 1100 év alatt, már annyiszor az reménytelenség sokáig úrrá lesz, de ne reménykedj, nem ÚSSZÁTOK MEG!!!

"S sírt, hol nemzet süllyed el
Népek veszik körül,
S az ember millióinak szemében gyászkönny ül."'

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.