Áldozatot szedett a szeptember végi éjszakai kemény hideg: egy ember kihűlt a szabad ég alatt, s már nem tudták megmenteni.

A Magyar Szociális Fórum (MSZF)  honlapja azt is írja, hogy  a fagyhalál 2017-2018 telén kétszáz áldozatot szedett.

2005-2018 között 3063-an haltak meg kihűlés miatt, a rendszerváltás (1990) óta pedig több mint 8 ezren. A Város Mindenkié társadalmi szervezet keresetére a bíróság kötelezte az államot a 2016-2017 telén fagyhalálban elhunytak számának kiadására.

A kormány 190 áldozatról tájékoztatta a szervezetet. A vonatkozó időszakban az MSZF 203 esetről értesült, a Központi Statisztikai Hivatal pedig 2016-ra vonatkozóan 238 esetről számolt be.

A Szociális Fórum tudomása szerint az elmúlt években többször is börtönbüntetéssel sújtottak olyan embereket, akik kényszerhelyzetükben gallyat és fát loptak erdőkből, hogy odahaza befűthessenek, és családjuknak ne kelljen fagyoskodniuk. Egy nyírségi férfit gyorsított eljárással másfél évi börtönre ítéltek.

Az emberjogi szervezet ezért szombaton írásos kérdést intézett Gulyás Gergelyhez, a miniszterelnöki hivatal vezetőjéhez arról, hogy felelősséget vállal-e kormány az utóbbi években keletkezett tömeges életvesztésért, ha nem, kit tart felelősnek érte.

(Magyar Szociális Fórum)

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

tulipan
A narancsos magyarírtó horda nagy örömére!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.