Ukrajna elnökeként védeni fogom az ukrán állampolgárokat lakóhelyüktől függetlenül, s ezáltal országom szuverenitását védve ugyanilyen tiszteletet várok el más államoktól a mi szuverenitásunk iránt – jelentette ki Petro Porosenko ukrán államfő szombaton a kelet-ukrajnai Harkivban tartott sajtótájékoztatóján.

Az ukrán elnök tiszteletet vár el a magyaroktól

Fotó: Angela Weiss/AFP

Az Interfax Ukrajina ukrán hírügynökségnek a kárpátaljai magyar "útlevélbotrány" ukrán-magyar kapcsolatokra gyakorolt hatását firtató kérdésére válaszolva Petro Porosenko hangsúlyozta, "elnökként az álláspontom az, hogy védeni fogom az ukrán állampolgárokat, bárhol – keleten, nyugaton – éljenek is. Állampolgárainkat védve államunk szuverenitását védem". Hozzátette:

"Ahogyan mi tiszteljük más államok szuverenitását, ugyanolyan tiszteletet várunk el mi is".

Az ukrán elnök hangsúlyozta, egyetért az ukrán külügyminisztérium kárpátaljai lakosoknak kiadott magyar útlevelekkel kapcsolatban közzétett nyilatkozata "minden betűjével".

Az előzményekhez tartozik, hogy az Ukrinform ukrán állami hírügynökség a múlt hét szerdáján közzétett egy videofelvételt, amelyen kárpátaljai magyarok állampolgári esküt tesznek a beregszászi magyar konzulátuson. Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter még aznap közölte, hogy a magyar diplomaták megsértették az ukrán törvényeket, és nem zárja ki a beregszászi magyar konzul kiutasítását. Két nappal később egy rádióinterjúban ezt azzal egészítette ki, hogy Ukrajna kész kiutasítani a beregszászi magyar konzult, ha Magyarország nem hívja vissza őt.

Szijjártó Péter válaszul közölte: ha az ukrán kormány úgy dönt, hogy kiutasítja a beregszászi magyar konzult, Magyarország is haladéktalanul kiutasít egy Magyarország területén dolgozó ukrán konzult.

(MTI)

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
Eszembe jutott egy régi Moliere színdarab. "Egy mamamusinak több tisztelet jár"! Orbán már évek óta mindenkitől "tiszteletet" követel, de ha más teszi ezt, akkor kiakad, mint a kakkukos óra.
Pedig a tiszteletet kiérdemelni lehet, nem elvárni!
Az uniótól gondolom az állandó ellenkezésért, követelőzésért várja el a "több tiszteletet"!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Lepényleső
...én Kárpát-Ukrajnát az Ukránoktól,aztán meg lesz a tisztelet amit ők várnak. (Egyébiránt a
most ott lakók érezhetnék azt amit mi érzünk,-amire ők szavaztak.)
nezelodo
Na melyik tisztelet elváró az erősebb? Lehet, hogy az ukránra is rászán Orbán pár milliárd kékplakátpénzt? Vagy odarajzoltatja a nemzet grafikusával a Soros mellé, mert sosem marad adós?
kokopelli
@RonaGyuri: ez olyan,mintha valaki átmenne a szomszédba,ráß@rna az elő-
szoba szőnyegre,és leugatná a házigazdát tiszteletet követelve a családtagjainak!
Nem számít neki,hogy a családtagok többsége azt nem igényli,és egyszerűen csak
csóválja a fejét!Ezt még az mozdonyszőke etnikuma sem csinálta meg anno?!
..gondolom!
Veleda
@durbincs: október 1. A jelenlegi politikai állás szerint szerintem esély sincs rá, hogy vissza kerüljenek. De egy biztos, ha ők maradtak volna, nem alakult volna ki ez a helyzet. Gordon már megtette az első lépést a helyzet normalizálására, de ez orbán kormány önnös érdekből(szavazat szedési ügyből )kifolyólag ezt is elbaltázta. Szerintem te tisztában vagy ezzel.
Veleda
@durbincs: szived joga, hogy kit szeretsz, éltemben egyszer ettem sült libacombot, azt szerettem.Csak mondom, hogy kuglert nem kaptam utána.:))
Veleda
@durbincs: Menzán??? nyugdíjas vagyok, és megállok a magam lábán. Pardon, saját serpenyőbe sütök:))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.