A jövő év végére adottak lesznek a fizikai feltételei annak, hogy Horvátországból Magyarországra gázt lehessen szállítani, ezért annak érdekében, hogy egy megkötendő gázvásárlási megállapodás esetén a szállítási tarifákat fixálni lehessen, a két ország az Európai Bizottsághoz fordul – mondta Szijjártó Péter kedden sajtótájékoztatón, Budapesten, miután egyeztetett Tomislav Coric horvát környezetvédelmi és energetikai miniszterrel.

Brüsszelhez fordul a magyar és a horvát kormány

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Tomislav Coric horvát környezetvédelmi és energetikai miniszter kezet fog a megbeszélésüket követően tartott sajtótájékoztatón Budapesten 2018. október 2-án. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A külgazdasági és külügyminiszter kiemelte, Magyarország érdeke, hogy a 2020-at követő időszakban, amikor lejár az Oroszországgal a jelenleg hatályos, hosszú távú gázvásárlási megállapodás, minél több gázbeszerzési forrás álljon rendelkezésre. A jelenlegihez képest két alternatív forrás tűnik reálisnak: az egyik a Fekete-tengerből az Exxon Mobile és az OMV Petrom által kitermelendő gáz a román felségvizeken, a másik pedig, hogy a horvátországi Krk szigetén felépülő LNG-terminálból (cseppfolyósított földgáz-terminál) vásároljon gázt Magyarország.

Hozzátette, hogy a 2,6 milliárd köbméter kapacitású LNG-terminál Magyarország gázellátása szempontjából fontos új forrást jelenthetne. Ez évente 1,7 milliárd köbméter gáz szállítását tenné lehetővé Magyarországra.

Hangsúlyozta, hogy

Magyarország számára az ország gázellátása gazdaságstratégiai, nemzetstratégiai és nemzetbiztonsági kérdés.

Ezért érdeke, hogy minél több forrás rendelkezésre álljon, így az LNG-terminál Krk szigetén felépüljön, a magyar kereskedő és gázipari vállalatok pedig onnan vásárolni tudjanak.

Tomislav Coric elmondta, hogy Horvátország stratégiai fontosságú projektje az LNG-terminál, amely hozzájárul a térség gázellátásának diverzifikálásához. A kapacitás meghaladja a horvát szükségleteket, vagyis lehetővé teszi a Horvátországtól északra fekvő országok, így Magyarország számára is, hogy alternatív forrásokból elégítsék ki saját szükségleteiket.

Hangsúlyozta, hogy a projekt kivitelezése stratégiai érdek az Európai Unió (EU) számára, ezért a projektet az Európai Bizottság (EB) 100 millió euróval támogatta.

Örvendetesnek mondta, hogy a magyar fél érdekelt a krki kapacitások leendő lekötésében.

Forrás: MTI

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

staro2
Miért kell ehhez Brüsszel?
Nekik van termináljuk,, lesz gázuk, a vezetéket meg már jó pár éve többször is átadták.
Magyarország pedig venni akar.
Pár napja egy brancsbéli már céget is alapított rá.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.