Magyarországnak több olyan tartaléka is van, amelyeket kiaknázva, saját erőből is képes megoldani a gazdasági növekedésből eredő munkaerőhiányt – mondta Kövér László Az Üzletnek adott interjújában. Az Országgyűlés elnöke beszélt arról is, a korábbinál konzultatívabb törvényhozásra számít.

Kövér László: Magyarországnak több tartaléka is van a munkaerőhiány megoldására

Kövér László, az Országgyűlés elnöke beszédet mond a Dunai Parlamenti Képviselők 5. konferenciáján az Országház Delegációs termében 2018. október 5-én. MTI Fotó: Soós Lajos

A házelnök szerint a kormány két nagy tartalékra számíthat demográfiai programja reménybeli, hosszú távú eredményein, valamint a robotizációban, a technológiai fejlődésben rejlő lehetőségeken túl. Az egyik ilyen tartalék az oktatási rendszerben van, ami szintén nem hoz rövidtávú eredményt, a másik pedig a "magyarországi cigány népesség még nem integrált része", amit a kabinet közmunkaprogramon keresztül már megpróbál visszavezetni a munka világába – fejtette ki, hozzátéve, "Európában, mivel 8,5-10 millió roma él a kontinensen, ez ugyanúgy tartalék lehetne más országok számára is".

A kormánypárti politikus szerint hasonló tartalékot jelentenek a munkanélküli fiatalok is, még amellett is, hogy Magyarországon a 15-25 év közötti korosztályokban mért munkanélküliségi ráta 10,5 százalék, azaz kevesebb, mint kétharmada az Európai Unió átlagának.

Kövér László elmondta, a magyar demográfiai mutatók jelenleg még a visegrádi négyekkel összevetve sem a legjobbak, de szerinte a korábbi, egészen rossz állapotokat már jelentősen sikerült meghaladni.

A növekvő magyar gazdaságnak olyan munkaerő igénye van, amire a demográfiai folyamatok jelenleg nem képesek megoldást adni, sokan pedig ezzel igazolják az illegális migráció eltűrését, ösztönzését – hívta fel a figyelmet a parlament elnöke.

A nyugaton végbement migráció katasztrofális következményei ugyanakkor megmutatják, hogy ez nem járható út – folytatta Kövér László, aki szerint az oda a közelmúltban "betelepült emberek – noha egyébként fiatal és életerős férfiemberek – sem nem hajlandók, sem nem alkalmasak arra, hogy nagy részüket a munkaerőpiac felszívja". "Egyrészt képzetlenek, másrészt a mentalitásuk, a munkakultúrájuk teljesen más, mert egy más civilizációban, egy más kultúrában nőttek fel" – tette hozzá, megjegyezve, a korábbi vendégmunkásokból lett letelepülőkkel ellentétben, ők nem is biztos, hogy a beilleszkedés szándékával érkeztek, hanem "hogy ráakaszkodjanak az adott ország jóléti szociális ellátórendszerére".

Az Országgyűlés elnöke szerint ezért akármennyire is kézenfekvő lenne, hogy kívülről próbálják megoldani a munkaerő-problémákat, azt csak nagyon óvatosan szabad megtenni. Hangsúlyozta, az Erdélyből és más határon túli területekről az elmúlt évtizedekben Magyarországra települtek nélkül, több területen is sokkal rosszabb helyzetben lenne az ország, például a jelenleginél is sokkal nagyobb lenne az orvos- és nővérhiány.

Kövér László kiemelte ugyanakkor, hogy a kormánynak nem célja "kiüríteni a kárpát-medencei magyar szállásterületeket", sőt mindent megtesz azért, hogy a szülőföldön, magyarként boldogulást segítse anyagi és politikai eszközeivel.

"Ha már egyáltalán a külső munkaerő bevonása fölvetődik, akkor elsősorban a környező országok hozzánk hasonló kultúrájú polgárai azok, akik itt számításba jöhetnek, ahogy például Kárpátaljáról vagy Ukrajna más részeiből az ukránok is" – mondta a házelnök.

A házelnök történelmi tradíciónak nevezte az állami bürokrácia túlburjánzását, amivel a kormány is foglalkozik. Emlékeztetett, a rendszerváltozás óta több sikertelen nekibuzdulás történt, hogy az államháztartást tehermentesítsék a túlzott bürokratikus költségek alól. A munkanélküli mutatók "valóságosan is tetszetős volta" azonban most mozgásteret ad a kormánynak, hogy az államigazgatás létszámát csökkentve, az államigazgatási munkaerő egy részét átterelje a piaci szférába – jelentette ki, hozzáfűzve, "ott ráadásul a munkabérek magasabbak is, mint az állami szférában".

Kövér László kitért arra is, hogy a kormány törvényalkotási programjából egy konszolidált ország, nyugodt parlamenti munkájának képe bontakozik ki, nincs semmi olyan rendkívüli, ami viharos politikai idényt előlegezne meg. "A Magyarország újjáépítését, reformját, átalakítását érintő munka nagy részét nagyjából a második ciklus közepére már elvégeztük" – mondta, majd úgy folytatta, "így – jó indulatú iróniával fogalmazva – a kormánynak már nincs felmentése arra, hogy a gyors törvényhozási tempóra hivatkozással ne konzultáljon az eddigieknél többet a saját frakciójával".

A házelnök szerint ez a kormánypárt első frakcióülésén már meg is kezdődött, és reméli, hogy a frakciójukból kikerülő államtitkárok "nem úgy érzik, hogy egy másik csapatba, a végrehajtó hatalom csapatába igazoltak át, hanem úgy, hogy továbbra is parlamenti képviselők, akiknek az első dolguk az, hogy ezt a párbeszédet élővé és mindennapossá tegyék a képviselőikkel".

Kövér László a parlament munkájával összefüggésben megjegyezte, a törvényhozás túlterjeszkedett és olyan résztémákban is törvényt alkotott, amelyekben egyértelműen nem kellett volna. Egy erőteljes dereguláció, jogszabályritkítás után, inkább olyan keretjellegű jogszabályokat kellett volna megalkotni, amelyeket a mindennapi élet aktuális kihívásainak megfelelve a kormány alsóbbrendű, rugalmasabban változtatható jogszabályokkal tudott volna kitölteni, az Országgyűlésnek pedig fokozatosan az e fölötti ellenőrzésre kellett volna áthelyeznie a hangsúlyt – fejtette ki.

Elmondta még, a szomszédos országok közül most Ukrajnában a legkritikusabb a magyar közösség helyzete, "mert ott, egy külső erők által szított és kirobbantott konfliktus eszközeként folyik egy nemzetépítésnek beállított nacionalista hecckampány". "Ma már komolyan kell aggódni azért, hogy a korábban ilyen értelemben a legtoleránsabb környezetben lévő kárpátaljai magyarság képes lesz-e megőrizni az intézményeit, a kultúráját, a nyelvét, az önazonosságát" – mondta.

(MTI)

32 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Klubtag
Könyörgöm! Miért kell komoly kérdésekben ilyen senkiházit megszólaltatni, idézni???...
Túl azon, hogy nem ért hozzá - még gonosz is...
Nem telik tőle másra, mint előre megkreált politikai hablatyolásra...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Klubtag
Könyörgöm! Miért kell komoly kérdésekben ilyen senkiházit megszólaltatni, idézni???...
Túl azon, hogy nem ért hozzá - még gonosz is...
Nem telik tőle másra, mint előre megkreált politikai hablatyolásra...
Rakovszky
A migráció olyan mint egyföldcsuszamlás által eltorlaszolt hegyi völgyben keletkezett tó:
Ha a közeli házakba abból csappal ellátott csöveken keresztül vezetjük a szükséges vizet, akkor az nagyon megfelelő, de nem, ha a völgyzár felrobbantásával ekerunk vízhez jutni., mert ebből katasztrófa lesz.
A bajor kisvárosban, amely mellett élek pár száz migráns van akik közül elég sokat is ismerek. Főleg családokat. Rendes tiszta, kedves emberek. Ők a példák a csőhöz a hasonlatomban.
A bihácsi, leszboszi tömeg beengedése lenne pedig a völgyzár felrobbantása. Soros pedig azért akar robbantani, hogy az európai tárgyi értékekre fillérekért (centekért) rá tehesse a kezét, mint ahogy már 1944-ben is tette zsidók vagyonával.
Eladott Ország
Kövér: "A térség országai közösen kérjenek az Európai Uniótól pénzügyi kompenzációt a kivándorolt munkaerő képzési költségeihez." Komolyan azt mondja ez a bajuszos istencsudája, hogy meg akarják vágni a nyugati országokat, mert azok képesek normális fizetést és fejlődési lehetőséget biztosítani azoknak, akiknek a saját országa nem, mert a kurvaeget is szétlopták az egymást követő kormányok, kiemelten az elmúltnyolcév? Ha már nem tudják sehogy megrabolni a külföldön dolgozókat, akkor majd így csinálnak pénzt abból, hogy kénytelenek voltak elmenni? És ha nem fizetnek a nyugati gecik, akkor mi lesz, drága Kövér elvtárs? Mi lesz a következő lépés? Az itthon maradt családokon fogják behajtani? Vagy kitalálnak valami jó kis adót, amit azok fognak fizetni, akik nem tudnak magyarországi munkahelyet igazolni? Esetleg rádobnak a hazautalt pénzekre némi sarcot? Rommá lopni az országot, lerabolni a piacokat, mindenkit kiszorítani, aki nem tartozik a brancsba, üszkösre adóztatni a kisvállalkozókat és a munkavállalókat, vastagon kitömni közpénzzel az ide települt összeszerelőüzemeket, a lehető legtöbb uniós forrást a haverokhoz terelni, egész régiókat nyomorba lökni, és aki még ezek után is képes piacképes szakmát szerezni és még arra is van pénze, hogy valahogy elvánszorogjon ebből a búvalbaszott országból, azokból is kisajtolni némi pénzt a nyomorultak után, mert a feneketlen zsebek országában ezt is lehet.
Qqberci
@Rakovszky: " mint ahogy már 1944-ben is tette zsidók vagyonával. "

Szerinted hány éves volt 1944-ben Soros györgy?
Dr.Doktorovics trinitron dr.
Honnan a hurka anyádból? Egy normális hegesztőt nem tud felvenni a cégünk.Szlovákiából ,Lengyelországból sőt már a németektől is fel kell venn ia selejteket ,akik oda se kellenek annyira nem tudnak egy normális varratot csinálni.Sajnos Mo. még selejt sincs akik röntgen alá tudnának hegeszteni,mert mind külföldön poppol többszörös pénzért.3-400 ezer nettóért nincs szakember.
kamazuka
nincs semmi olyan rendkívüli, ami viharos politikai idényt előlegezne meg..

Hát ajd lesz.

Bizony!

majd lesz.
RonaGyuri
Laca, Laca, ha a hülyeségből energiát lehetne nyerni MO lenne a legnagyobb nagyhatalom ebben! =))
human
@Rakovszky: Egyetértek, hogy egy szabályzott, kezelhető migrációval nincs gond. Abban, hogy ki akar itt gátat robbantani már nem értek egyet. Én inkább attól tartok, hogy Erdogan lesz az aki itt robbantani fog. Ezt Merkel is tudja és küldi is a milliárdokat, hogy ne eressze Európára a tömegket.
Kis mellékág. Egy ismerősöm küldött egy migráncsozós videót amin két migráns fiatal zaklat embereket az utcán. Csak kicsit utánajártam és megtaláltam a felvétel teljes és vágatlan verzióját amint azt kiabálják, hogy ők Erdogan katonái. Szóval ne vegyél rá mérget, hogy itt csak Soros keveri a lapokat.
Ráadásul az úgynevezett Soros terv - ami valójában pusztán egy véleménycikk volt egy szaklapban - pont hogy szabályozott és ellenőrzött migrációról szólt és nem nagy tömegű ellenőrizetlen betelepítéséről. Csak így már nem ütött volna akkorát Orbán propagandájában az írás. Kicsit ki kellett színezni.
kereső
"A házelnök szerint ez a kormánypárt első frakcióülésén már meg is kezdődött, és reméli, hogy a frakciójukból kikerülő államtitkárok "nem úgy érzik, hogy egy másik csapatba, a végrehajtó hatalom csapatába igazoltak át, hanem úgy, hogy továbbra is parlamenti képviselők, akiknek az első dolguk az, hogy ezt a párbeszédet élővé és mindennapossá tegyék a képviselőikkel".

Tisztelt hölgyek,urak.A Ház elnöke kimondta,amit már tudtunk ,Magyarországon a fidesz állampárt,és felépült a pártállam.
kereső
És csak egy szerény kérdés: ha a 15-25 éves korosztály munkanélküliségi rátája 10% fölött van, akkor miért a nyugdijas munkaerőre ,az ukránokra ,meg a jóég tudja kikre alapozza a kormány a munkaerőhiány megoldását.Aztán meg jövőre,amikor is megszűnik az 55 év felettiek után járó szoc.hó kedvezmény majd esetleg ebben a korosztályban is megugrik a munkanélküliek száma.Hű de el lett itt baltázva sok-sok minden.Talán a szakképzést se kellett volna parragh lászló útmutatásait követve "megújitani"./szétverni azt is ,ami még esetleg működött is egy kicsit.
cikicakk55
Kövér és a NEr minden tagja egy rohadt hazug disznó. Maguk közt kéne kezdeni a ritkítást. Először is nem kéne engedni,hogy 10 ember,tízszeres fizetésért csinálja egyetlen ember munkáját.Amit Ők csinálnak/ fő ahhoz elég napi 2 óra munka. A többit elebédelgetik,elautókázzák,elbeszélgetik,bevásárolnak,világot látnak. Bőven elég lenne fele ennyi miniszter,államtitkár és negyed annyi kiszolgáló személyzet. A maradék aki semmire nem jó,az meg csinálja azt a munkát amit tanult. Ja! Hogy szakmája szinte egyiknek sincs? na ez már baj! Mi lenne,ha a közmunkásokat rendesen foglalkoztatnák,bérért,fizetésért,adóval,járulékokkal együtt? Tudom,hogy hasznot nem termelnek,de legalább tiszta lenne az ország és az Ő munkájuk miért nem ér annyit,mint régen egy utcaseprőé volt? A pofám leszakadt,mikor mesélte a fiam,hogy a tavaly végzett ápolónő az idén januárban ott hagyta a kórházat és elment az Aldiba árufeltöltőnek.Büszkén mutatta a fiamnak a banktól kapott értesítést,melyben megírták,hogy a számlájára 220.000 ft munkabér érkezett. A fiam 12 órákat dolgozik,pelenkás,végstádiumos betegekkel és 160.000 ft-ot utaltak át neki fizetésként. Közölték,hogy a túlórapénzt egyenlőre nem tudják kifizetni. Van olyan kórház,ahol már 3 hónapja nem kapták meg a túlórapénzt. Miért csodálkozik Kövér,hogy nem szaporodik a Magyar? Mire szaporodjon? Miből neveljen gyereket és hol?
Lepényleső
Csak nem a haszonleső politikusokra gondolt?
Zeta
@kereső: jónnek az Indiaiak is , az ukránokon kívül. De újra itt vannak , lesznek a vietnamiak is.
A magyar munkavállaló meg úgy is kifog menni nyugatra.
Zeta
@Klubtag: van mikor a hülye ember okoskodik!
Klubtag
@Zeta: ...az többnyire tragikus és szánalmas...mint látható.
Valahogy szórakoztatóbbnak tartom, ha egy okos ember hülyéskedik...ebben egyre kevésbé van részünk...
Borsodi
Megy a hülyítés,aki meg teheti külföldre megy dolgozni,elvégre nem lehet mindenki politikus vala miből el kell tartani a családot.
Zeta
@Mirabilis: azért azt is erdemes lenne körüljárni kik, milyen feltételekkel jágmak szakmunkás képzőbe, milyen anyagi juttatásért!
Érddkes dolog derül ki!
Nessy
Szakbarbár, beszélő szerszám képzésből nem igazán lesz értelmes, kreatív munkaerő! Az csak Parragh, meg Palkovics agymacskája, hogy több éves szakképzést helyettesítheti egy pár hetes OKJ-s képzés, ahol sokszor az előadó sem tudja eszik e, vagy isszák azt a szakmát, amit éppen oktatna! Gyakorlat nincs. A végzetteket nyugodtan el lehet küldeni balmenetes kanyarkulcsért, esetleg reszelő zsírért.
creativehun
Az egészfidesz bagázs képtelen az igazmondásra! Gyakorlatilag ma ott tartunk,hogy ép realitás érzettel nem rendelkező ember egy szavukat sem hiszi el! A cégünknél például már a dolgozók közel fele ukrán...nem...nam Ukrajnában élő magyar...hanem magyarul egy betüt nem kommunikáló ukrán...akik mellé külön tolmácsot fizetnek + az albérletük.Itt nem egy-két emberről beszélünk hanem csak az én cégemnél több százról...és akkor azt mondja ez a balfasz szarjankó,pökhendi gazember,hogy vannak tartalékok??? Hol vannak lacus?? Hol a bús szemű kun bajszú jó édes anyádba???Mocskos,tróger banda!
papa.49
Na itt látszik az egész bagázs kurva nagy hozzáértése a témához !!!
Köteles menjél Szigetsztmiklósra keresnek ,,lapátos embereket,, at utak takarítására, az talán még megy neked is !!!
papa.49
Köteles a ,,rejtett erőforrásokra,, ne várj, azok továbbra is rejtve maradnak, ugyanis RÜHELLIK A MUNKÁT AKÁR CSAK TE !!!
Eladott Ország
Javaslatok a munkaerő hiányra... m.blog.hu/b1/b1/file/terheslaca.jpg
ocdn.eu/pulscms transforms/1/j46ktkpTURBXy8zNTQ3ZjAxMDhlZmY0YTljOTUyOTI2YjNhMDM3YTQ5NC5qcGeSlQMfAM0CPs0BQ5MFzQMUzQG8
m.blog.hu/b1/b1/image/12376012_1625865371008042_7017123519248153781_n.jpg
bence
@papa.49: ! Fáj a nem létező gerince ! Nem megy neki a fizikai munka , ott nem ócsárolhatja a neki nem tetszőket , mert visszakézből adna neki valaki !
Nessy
Azért arra befizetnék, ha ennek a sok léhütő, igét hirdető, talpnyaló társaságnak becsületes munkából kellene megélnie! Éhen halnának!
jelenleg az ország tartja el őket, nem is rosszul .
kokopelli
@Horizont: ...mindig élveztem,amikor az ismerőseim,haverjaim,osztály- és
katonatársaim "teljes rálátással" mesélték,hogy mi van nyugaton a "melós vi-
lágban"!Elképesztő!Nem is érdemes róla vitatkozni!Még a kint dolgozó honfi-
társakat sem érdekli nagyon,hogy mi miért van! Szomorú,de ez a valóság! :-(
kokopelli
@Horizont: (15:37,tegnap)
Ez az az eset,hogy valaki a szép meséjét és idézését a kinti melóról,
egy baromsággal hazudtolja meg! Gondolod,hogy ott él?...mert én nem!
(Messziről jött? ember...!)
papa.49
@bence: Már várom a képet amikor pofán bassza valaki a lapáttal !!!
simmering73
Látom, a mocskos fideszcenzúra azért itt is működik. A nem éppen hízelgő hozzászólásom nyom nélkül eltűnt.
kissé felnőttem
na már nem megy a foci kétkezi napszámosnak állsz te is?
na üsse kavics közmunkásnak minimálbérért tán , igaz a szivlapátom még megvan köphetsz a tenyeredbe mert fér ám rá , 1979 ben a garázsomhoz a betont ezzel kevertem itt aztán ujságiró riportert nem tilthatsz ki .
bence
@papa.49: Arra én is befizetnék ! Tetszene a lelkemnek de nagyon !

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.