A Corvinus Egyetem új működési modelljéhez vezető folyamatot az egész magyarországi felsőoktatásra szükséges kiterjeszteni – erről az innovációs és technológiai miniszter beszélt szombaton Pécsett.

Palkovics: a Corvinuson indult folyamatot az egész felsőoktatásra szükséges kiterjeszteni

Palkovics László a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) tisztújító közgyűlésén azt mondta: az a cél, hogy

egy egyszerűbb, hatékonyabb működési környezet révén megteremtsék a versenyképesség alapjait a felsőoktatásban.

Hozzátette: azt szeretnék, ha a magyar egyetemek ugyanolyan feltételek mellett tudnának működni, mint más országok egyetemei vagy egy magyarországi magánegyetem, és nem terhelnék az intézményeket feleslegesen olyan ügyek, ami ebbe a struktúrába nem fér bele. Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter szeptemberben jelentette be:

jövő július 1-jétől állami alapítású alapítvány tartja fenn a Corvinus Egyetemet, amely közhasznú felsőoktatási intézményként működik majd. A döntés célja, hogy az egyetem nemzetközileg még magasabb színvonalú legyen és hosszú távon is piacképes diplomát adjon ki.

Palkovics László a pécsi konferencián beszélt arról, hogy a termelékenység növekedéséhez elengedhetetlen Magyarország és a hazai tulajdonú vállalkozások innovációs képességének javítása, ehhez pedig az egyetemek biztosíthatnak hátteret. Jelezte: az egyetemekre szeretnék ráépíteni azt a támogató funkciót, amely a vállalkozások innovációs képességének fejlődéséhez vezet. Ha ez nem valósul meg, komoly gondokkal szembesülnek a 30 éve létező, első generációs magyar vállalatok – mutatott rá.

Palkovics László méltatta a HÖOK elmúlt időszakban végzett munkáját, kezdeményező- és tárgyalókészségét. Megjegyezte, hogy

együttműködési megállapodást terveznek a szervezettel annak érdekében, hogy Magyarország jobb hely legyen, sőt, 2030-ra az Európai Unió öt legélhetőbb országa közé kerüljön.

Bódis József, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) oktatási államtitkára elmondása szerint "azt, ami most a Corvinus Egyetemmel történik", legalább jogszabályi szinten szeretnék a többi felsőoktatási intézmény számára is biztosítani. Minden intézménynek meg kell adni a lehetőséget arra, hogy eredményesen tudjon gazdálkodni és meg tudja valósítani azt a küldetést, amire hivatott – jelentette ki.

Az államtitkár beszélt arról is, hogy átdolgozzák, frissítik a kollégiumfejlesztési programot, vannak teendők a tanulmányi ösztöndíj és a felsőoktatási bérek tekintetében. Szeretnék, ha utóbbiak közelednének a nemzetközi egyetemi felsőoktatás szintjéhez.

Betlehem József, a Pécsi Tudományegyetem rektorhelyettese arról beszélt, hogy az 1367-ben alapított egyetem olyan szellemiséget kínál az ott élőknek, a régiónak, amire büszkék lehetnek. Az egyetem törekszik arra, hogy kiemelje és segítse a tehetséges fiatalokat, akik az ott szerzett ismeretekkel gyarapítják Magyarországot és az egyetemes tudást – tette hozzá.

Decsi István (Fidesz-KDNP), Pécs alpolgármestere azt mondta, hogy

a baranyai megyeszékhely számára a Pécsi Tudományegyetem jelenti az állandóságot, a jövő biztonságának feltételeit, a hagyományok, a kultúra, tudomány ápolásának egyik legfontosabb intézményét.

A város nemcsak azért büszke az egyetemre, mert ez az ország legkorábban alapított egyeteme és számos tudományterületen nyújt színvonalas oktatást, hanem azért is, mert sikerei összeforrnak a város, az ország életével – közölte. Mint mondta, Pécsen 650 évvel ezelőtt megvoltak és ma is megvannak egy jól működő egyetem fennállásának, egy sikeres karrier alapításának feltételei.

Gulyás Tibor, a HÖOK leköszönő elnöke az érdekképviseleti szervezet elnökségének elmúlt négy éves munkáját értékelve példaként említette, hogy rendbe tették a gazdálkodást, etikai chartát dolgoztak ki, külhoni hallgatói önkormányzatokat támogattak és egyebek mellett hallgatókat támogató mentorprogramokat indítottak.

Udvardy György pécsi megyéspüspök arról beszélt, hogy minden, a célját szem előtt tartó közösség számára alapvető érték a bizalom és a tekintély, amire építhet. Amikor bizalomról beszélünk, azt éljük meg, amik vagyunk: bízom a jóban, a másik jóakaratában, abban, hogy közösen szeretnénk a köz javáért fáradozni. A tekintélyben pedig megjelenik a felkészültség, a szakmai tudás, a vezetés képessége, az érdekeknek megfelelő leghatékonyabb képviselet – fejtette ki.

A püspök azt kérte a jelenlévőktől, ki-ki a maga területén igyekezzen "előmozdítani" a bizalom és a tekintély jelentőségét a közösségekben.

(MTI)

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Macskaszem
Ez a faszkalap az egész felsőoktatásban meg akarja szüntetni az államilag támogatott helyeket, vagyis aki nem gazdag családba születik, az úgy is marad. Nem akar senki kétkezi munkás lenni? Majd ők tesznek róla, hogy másra ne is legyen lehetősége.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
relatív
Ez a félbolond rendesen rá lett szabadítva a felsőoktatásra - mely a korábbi rendszerben világszínvonalú volt, már hosszú ideje - nem csak a Közgázt, de ha nem teszünk ellene az egész felsőfokú intézményrendszert szétdúlja nagy önhittségében... IS !

Mivel kontrolljaként egy ilyen kormányzat szerepel, mely azt sem tudja, hogy ők vannak kormányon, és nem ellenzékben, így kormányzás az nincs !

Az állam egy rögeszmés hobbijának a kielégítésére szakosodott, a hülye szavazóinak delíriumos támogatásával !
Macskaszem
Ez a faszkalap az egész felsőoktatásban meg akarja szüntetni az államilag támogatott helyeket, vagyis aki nem gazdag családba születik, az úgy is marad. Nem akar senki kétkezi munkás lenni? Majd ők tesznek róla, hogy másra ne is legyen lehetősége.
Manhattan
De a Gyurcsány Ferenc kormányának 2000 forintos tandíja... Na az sok volt... Azért népszavazást kellett tartani... Bravó buta, megvezethető magyarok... Ez kell nektek, egy tolvaj, hazug politikus mint Orbán!
kishonda
@Manhattan: A Horn kormány bukott meg a 2000 Ft-os tandíj miatt. Utána szabadult rá az országra a rohadt tolvaj banda.
Lepényleső
Ezek a testek nagy részét hagyják élni,de a lelket mindenkiből ki fogják ölni?
Nessy
@Manhattan: A 300 forintos vizitdíjat is leszavazták, most fizetik az ezreket, ha egyáltalán ellátáshoz jutnak időben!
Viszont aki megengedheti magának, az a "haldokló" nyugati egyetemekre iratja be a csemetéjét.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.