Egyelőre nem enyhül az aszály, a középtávú csapadék-előrejelzések szerint is leghamarabb a jövő hét közepén, végén jöhet számottevő eső – írta az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfőn a honlapján.

Nagyon rossz hírt hozott a meteorológiai szolgálat: egyelőre marad az aszály, és aggasztó a talaj vízhiánya
Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI

Kiemelték: egyre nagyobb a csapadékhiány,

csak az elmúlt 30 nap során 20-50 milliméterrel kevesebb esett az átlagosnál.

Ennek nyomán a talaj egyre szárazabb: a felső 20 centiméteres réteg délnyugaton és északkeleten kisebb körzetekben még tartalmaz nedvességet, de főleg a mélyebb rétegekben és elsősorban a Balatontól keletre lévő országrészben már kritikus a nedvességhiány. Sokfelé 150 milliméter körüli csapadékmennyiség hiányzik a talajból a felső 1 méteres talajrétegben.

A kikelt és jellemzően 4-6, illetve 6-8 leveles fázisban lévő repce fejlődéséhez a Dunántúlon még van nedvesség a talajban, s a szeptember végi eső északkeleten is segített valamit. Azonban

az ország középső részein, ahol nagyon régóta alig esett, nagy területen hiányos a kelés, sokfelé kritikus a helyzet.

Az őszi búza vetése és az azt megelőző talaj-előkészítés is zajlik, de a száraz talajban nem vagy csak nehezen indul a kelés, és a talajmunkák is nehezen végezhetők. A kukorica betakarítása és a szőlő szürete is a végéhez közelít, ezeknek a munkafolyamatnak kedvező a száraz időjárás.

Az előrejelzés szerint a következő bő egy hét során nem sok változás várható az időjárásban, enyhe, nagyrészt napos, száraz idő valószínű. Csapadékra ezen a héten egyáltalán nem lehet számítani. Fagymentesek lesznek az éjszakák,

a minimumok 4-10, a maximumok eleinte 20-25, a hét végén 18-23 Celsius-fok között alakulnak majd. Változás legközelebb a jövő hét közepén lehet.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat az agro.met.hu oldalán folyamatosan közli a mezőgazdasági termelést érintő időjárási és más természeti kockázatok kezeléséről szóló információkat. Az aktuális munkák tervezéséhez a rövid távú döntéseknél érdemes követni a tízpercenként frissülő radaradatok mellett az előrejelzéseket, a speciális agrometeorológiai elemeket tartalmazó, 12 óránként frissülő modell előrejelzéseket, de akár a 6-12 óránként frissülő térképes modell előrejelzéseket is – írta a honlapján a meteorológiai szolgálat.

(MTI)

16 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Lepényleső
...ráadásul még a török is a nyakunkon,dicső vezérük meg rajta nem hagy helyet szárazon?
fideszes gyökér
@kokopelli: még esetleg egy "uszály" is lehet, amiben ürgebőrbe varrt gyíkemberek ették le a termést.
Esetleg a Magyarországot elözönlő migráncsok nyugat-nílusi lázzal fertőzött pocsolyákat dobáltak szét a magyar területeken.
kokopelli
@fideszes gyökér: ...no problem "a zetársak" a csőszkunyhókban urai a helyzetnek! ;-)
fideszes gyökér
@kokopelli: be kéne adni egy indítványt, hogy ezután Magyarország határain belül csak 22-27 fok közötti időjárás fogadható el, ideális csapadékmennyiséggel.
És mivel a kormány mindenható, ezt tulajdonképpen egyfajta követelésként lehetne értelmezni.

A témáról megvalósul a Nemzeti Konzultáció.

Egyes vélemények szerint Magyarországot a bevándorlók betelepítése miatt aszállyal kell súlytani. Ön szerint muszáj-e átvenni Soros György ördögi tervét, hogy Magyarország és a Partiumi területek hőmérséklet- és aszálynövelő terve megvalósuljon?

NEM - IGEN

A konzultáció (amit vissza is küld kábé 2 millió marha) sikeres lesz.
rdos
El lehet humorizálni a kérdést. Azért a víz az úr.

A vízzel "csak" két probléma szokott lenni. Ha túl sok, vagy ha túl kevés van belőle.

Most - százötvenedik - százhetvenedik - kétszázadik éve nálunk csak az a probléma hogy sokszor túl kevés, sokszor meg túl sok. A víz. :-(

Nem az égiekre - csapadékra kellene hagyatkozni, hanem a hasznosítatlanul elfolyó felszíni vizeinkre. :-( De persze lehet humorizálni bajszosszar bajuszán. :-(
rdos
Mára Komáromtól Paksig a Dunán lényegében minden mércén az eddigi legkisebb dunai vízszintet mérték. Úgy tűnik, most még mindig az a gond hogy nincs elég víz. :-(

http://www.vizugy.hu/?mapModule=OpGrafikon&Al...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok