Összesítették, hogy bizonyos műtétek esetén mekkora a várakozási idő. Nem állunk túl jól.

Az Mfor.hu összesítése szerint – amelyet a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő adatai alapján állítottak össze – ma Magyarországon majdnem 36 ezer embernek kell valamilyen műtéti beavatozásra várnia.

Két évet is várni kell egy szívműtétre

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

Szürkehályog-műtétre 11 474-en várnak az országban, az átlagos várakozási idő 87 nap, ám az Észak-Alföldön ezernél is több ember van, akinek egy ilyen beavatkozásra 119 napot kell várnia.  Rétvári Bence KDNP-s államtitkár erről a beavatkozásról szeptemberben azt állította, hogy a várakozási idő 45 nap alá csökkent.

Rétvári a térdprotézisműtéteknél is rossz számokról tudott: ő korábban úgy értesült, hogy egy ilyen beavatkozásra 137 napot kell várni, az országban 6088 betegnek 340 nap a várakozási ideje.

Egy évvel ezelőtt még csak 295 nap volt az átlagos várakozási idő. Az Észak-Alföldön élőknek a legrosszabb, ők 571 napot is várhatnak.

Az 5261 csípőprotézisre váró betegnek sem könnyű az élete: 279 napot kell várniuk, de az Észak-Alföldön ez 487 nap is lehet. Rétvári Bence szerint csak 104 napot kellene várakozniuk.

A legrosszabb helyzetben a transzkatéteres szívbillentyű-beültetésre várók vannak: a 306 embernek (akik mindannyian a közép- és dél-magyarországi régióban élnek) 669 napot kell várniuk. Ráadásul június előtt a várakozási idő még 52 nappal kevesebb volt.

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kulabombaafityiszre
Na gyagyás fityiszesek,lehet a kötelezőt fújni,hogy mennyi kórház van felújítva,meg műszer vásárolva.
Nessy
Egy szívbeteg esetében ez bizony passzív eutanázia! Sajnos ezeken a problémákon nem segít a Tíz parancsolat, sem a rózsafüzér!
Amit legkevésbé értek, az a szürke hályog műtét. Egy napos ellátás keretében megoldható, mindenestől kb. 1 óra egy beteg. Jó, ott hat hét múlva általában a másik szemet is meg kell műteni.
Ja, hogy nincs orvos, de van tvk? Ezt akarják a zemberek! Ezt akarják???
Eladott Ország
Az a Kásler Miklós, aki ugyan az elvtársai szerint egy csodálatos lángelme, egy világító polihisztor, de mondjuk a tízparancsolat propagálása mellett arra nem jutott még ideje, hogy átfogó szakmai programmal álljon elő azon a területen, amelynek állítólag kiváló szakértője. Aki a kormányzás első száz napján innen, és pláne túl sem volt képes semmilyen érdemi problémamegoldással előállni az egészségügyben egymást érő botrányok közepette. Márpedig tennivaló az lenne bőven, és ehhez elég csak a működőképesség határára sodródott sürgősségi, illetve intenzív osztályok ügyét szóba hozni. Tehát miközben Kásler pártutasításra sértődik meg, vált le, és nyomatja az alufóliasisakot igénylő megállapításait életről és halálról, a magyar egészségügy teljes konszolidációjáról – érdemi információk hiányában – még találgatni is nehéz. Márpedig a magyar orvosok nyugati munkakörülményeinek és fizetésének biztosítása nélkül ez nem fog menni. A legpesszimistább szakemberi vélemények szerint is ehhez 2500 milliárd forintra lenne szükség. Erre jönne rá az évi 600-1000 milliárd plusz, ami az ingatlanok, az eszközpark, a szolgáltatások és bérek fejlesztése után a rendszer szinten tartását szavatolhatná. Kásler mentségére legyen mondva, ennek az ideális állapotnak az eléréséhez vele vagy nélküle ugyanolyan távol állunk.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.