A Nézőpont Intézetfelmérése szerint a jelenlegi főpolgármester a budapestiek 45 százalékot támogatását tudhatja maga mögött. Egy most vasárnapi választást simán győzne.

Az intézet, szeptemberben Budapesten végzett közvélemény-kutatásából kiderül, hogy Tarlós István regnáló főpolgármester legalább 45 százalékot szerezne egy most vasárnap tartandó önkormányzati választáson.

Egy közös, eddig még meg nem nevezett, baloldali jelölt 30 százalékos eredményt érne el, a Jobbik jelöltje 6, az LMP-jé pedig 8 százalékot.

Az ellenzéki pártok jelöltjei összefogva is kevesebb szavazatot érnének el. Tarlós ugyanazt az eredményt érné el, mint 2014-ben (49 százalék). Még ha az a valószínűtlen helyzet is állna elő, hogy az összes rejtőzködő szavazó ellenzéki, akkor is megnyerné a főpolgármester-választást, olvasható a kormányközeli intézet felmérésében.

A fővárosi pártpreferencia-adatokból kiderül az is, hogy Tarlós István 11 százalékponttal népszerűbb a Fidesz-KDNP-nél a fővárosban. A Fidesz KDNP-nek a biztos szavazókon belül 34 százalékos támogatottsága van, de a hivatalban lévő főpolgármester az MSZP-tábor és az LMP-szavazók 14, illetve 16 százalékát is maga mögött tudhatja. Az ellenzék rendkívül fragmentált a fővárosban,

a legerősebb kormányellenes párt a Momentum Mozgalom (10 százalék),

őt követi a Demokratikus Koalíció (9 százalék), illetve a Magyar Kétfarkú Kutya Párt és a Jobbik (8-8 százalék), az MSZP és a Párbeszéd 6-6 százalékon áll a fővárosban, az LMP pedig 5 százalékot szerezne. Egyik párt sem éri el a Fidesz-KDNP népszerűségét, mivel a rejtőzködők aránya 12 százalékos, amely fele akkora, mint a kormánypártok előnye bármely ellenzéki párttal szemben.

Tarlós erősebb, mint a Fidesz

Minden társadalmi csoportban legalább kétharmad azoknak az aránya, akik az elmúlt nyolc évben előrelépést tapasztaltak Budapesten, összességében pedig a fővárosiak 71 százaléka vélekedett így.

Még a baloldaliak többsége (53 százalék) is ezen az állásponton van, de a Jobbik táborának nagyobb része is (56 százalék) fejlődést érez 2010 óta. A kormánypártok táborában pedig tulajdonképpen nincsenek olyanok, akik elégedetlenek lennének a főpolgármester munkájával.

Cikk – és címlapkép: MTI Fotó/ Kovács Tamás

(Zoom)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.