A főváros kompetenciái nagy mértékben nőnek az Orbán Viktor miniszterelnökkel november 17-én aláírandó megállapodás alapján – jelentette ki a harmadik ciklusára készülő főpolgármester, Tarlós István az M1 aktuális csatorna csütörtök reggeli műsorában.

Tarlós: Budapest nyer azzal, ha Orbánnal aláírják a megállapodást
Fotó: Balogh Zoltán/MTI

Tarlós István azt mondta, a jövő évi főpolgármester-választáson való induláshoz megfogalmazott megkötéseivel

nyitott kapukat döngetett. A kormányfő, a kormány, a Fidesz olyan kéréseket teljesített a főváros önállóságával és a főpolgármesteri hatáskörökkel kapcsolatban, hogy nehéz lett volna azt mondani, hogy nem vállalja a jelöltséget

- fejtette ki.

Az ellenzéki reakciókról szólva közölte, hogy némi zűrzavart érzékelt. Az ügyben megszólalt politikusok valójában nem tudják, hogy mi van az említett széleskörű megállapodásban, amely nem csak a főpolgármester közvetlen választásáról és a budapesti fejlesztési tanácsról szól.

Tarlós István közölte, a miniszterelnökkel megegyeztek központinak mondható kérdésekről, így a 3-as metró felújításának befejezéséhez szükséges forrásról, a tömegközlekedésről, valamint a szemétszállításról is. Megállapodtak abban is, hogy a kormánnyal áttekintik Budapest árvízvédelmi helyzetét, továbbá a megállapodásban foglalkoznak a belváros autómentesítésének kérdésével is – jegyezte meg.

Tarlós István szerint a megállapodás tartalmát előre bírálni "kitalált és elképzelt történetekkel felesleges".

"Teljes tévedés azt állítani, hogy a főváros kompetenciái csökkenek, nagyon nagy mértékben nőnek a megállapodás alapján"

- hangsúlyozta a főpolgármester.

A budapesti közfejlesztési tanács kompetenciájában lesznek az állami és fővárosi nagyprojektek – közölte Tarlós István, aki a testületben a kormányfő mellett társelnök lesz. Hozzátette, a Budapest 2030 fejlesztési koncepció tekintetében vétójoga lesz.

"Erre azt mondani, hogy Tarlós előre odaadta a főváros jogosítványait, az (...) egy nettó butaság" – fogalmazott a főpolgármester.

Tarlós István közölte, a budapesti fejlesztési tanács november 17-én tartja majd első ülését.

Szólt arról is, azt szeretné, hogy fővárosi kiemelt projektek, nagyprojektek esetében a közbeszerzéseket nem a főváros, hanem egy a tanács által létrehozott vagy már meglévő állami szerv végezné. A fővárosnak lesz egy közbeszerzési főosztálya az ott maradó kis projektekre.

Tarlós István a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában elmondta, a kormány a szerdai ülésén döntött a fővárosi fejlesztési tanács megalakításáról. A testülettel a főváros mozgástere, súlya jelentősen nő – hangsúlyozta.

A főpolgármester azt mondta:

élhető fővárost akar, és úgy gondolja, "nem biztos, hogy rossz úton haladunk",

hiszen a külföldi felmérésekben Budapest "rohamléptekkel" halad előre a ranglistán a legélhetőbb városok sorában.

Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke kérte fel Tarlós Istvánt, hogy a következő önkormányzati választáson induljon el ismét a főpolgármesteri tisztségért. A kormányfő ezt szerdán Budapesten, a Városházán jelentette be, miután tárgyalt Tarlós Istvánnal, aki vállalta a jelölést.

MTI

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
CsipkeRózsa
Mitől lesz önálló Budapest, hiszen Orbán is benne lesz a döntésekben, és azt tudjuk, mindig az ő akarata győz.
Cicamama55
Én úgy gondolom, ha Orbán Viktor független lenne, nem egy párt elnöke, ez így rendben is lenne. Így azonban?! Egy párt fogja a fővárost orránál fogva vezetni fentről a várból?! Nem vagyok szakértő a kérdésben, de ettől már az eszem eldobom!
görbetükör
Kedves fidesz-fanok, nem gyalázatos bűn, hogy egyénhez köti a miniszterelnök a főváros fejlesztését?
Ennél nyíltabb elismerése nem kell ennek a szennyes diszkriminációnak!
cikicakk55
Naná,hogy jól jár a Főváros,hisz Orbánéknál van a közpénz. Az ellenzék a párt pénzekből saját magát tartja fenn,abból aligha tud bár mit,vagy bár kit is finanszírozni. Így,hogy már az ország minden fontos létesítménye ( rendőrség,katonaság,bíróság,ügyészség,közpénz,minden miniszter államtitkár szinte Fideszes,aki nem az csak papíron nem az) Orbánék kezében van,semmi esélye a Magyar embereknek tisztességes jogi,vagy politikai úton kormyányt váltani. Birkázhatják itt bár hogy is a népet,2018-ban a nép már nem a Fideszre szavazott,csak addigra minden lehetőséget elvettek,alkotmányt átírták,választási törvényt megváltoztatták. Mi maradt a népnek? Semmi. Milyen fegyverünk van a kormány ellen? Semmilyen? Hiába vagyunk jóval többen,ne legyünk olyan naivak,hogy elhisszük Orbán nem lövetne a nép közé. Ráadásul Ő nem gumilövedékkel. Olyan hatalmas veszíteni valója van ha bukik,hogy már semmitől sem riad vissza. A Józan eszét kb 6 éve elhagyta. Már csak a gyógyszerek és azok hatásai beszélnek belőle. Egy elmeháborodott,második Hitler,aki képes egyedül egy csomó narancsos barmot kézben tartani.
tudode
Erről annyit!
.
A pokol tornáca "is" JÓINDULATTAL van kikövezve, jelen esetben a papi bányájából, aki szédült pillanatában PATÁS ÖRDÖGKÉT/KÁT nemzett!
Mirabilis
"Tarlós azért nem indul, mert Orbán kerülő úton tenné rá a kezét Budapestre Besokallt Tarlós egy, a fővárostól hatáskört elvonó javaslat miatt"
Nem olyan régi info:
https://hvg.hu/itthon/20180717_Tarlos_azert_n...
Na mi van vén ember bunkó tarlós, mennyit igért orbánod plusszban havonta, ha elvállalod?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok