Környezeti migráció néven konferenciát rendezett a Köztársasági elnöki Hivatal, ott hangzottak el az okosságok.

Az éghajlatváltozás fontos szerepet játszik a migrációban, felerősíti a már meglévő politikai, társadalmi, gazdasági problémákat, amelyek arra késztetik az embereket, hogy útra keljenek, elhagyják lakóhelyüket, illetve szülőhazájukat – mondta Kőrösi Csaba, a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) Környezeti Fenntarthatóság Igazgatóságának igazgatója csütörtökön Budapesten.

Az igazgató az Antall József Tudásközpont által a Konrad Adenauer Alapítvány támogatásával szervezett SUSCO Budapest 2018 – Környezeti migráció című nemzetközi fenntartható fejlődés konferencián hangsúlyozta, hogy különbséget kell tenni rövid- és hosszútávú migráció között.

Az éghajlatváltozás fontos oka a migrációnak, figyelni kell erre is

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

Előbbinél, például egy földrengés vagy árvíz pusztítása után, a krízis elmúltával visszaköltöznek a lakosok. Ezzel szemben a hosszú távú migrációt kiváltó események után – a természeti erőforrások pusztulása, a vízforrások elapadása, a mezőgazdaság összeomlása – az emberek többé már nem térnek vissza oda, ahonnan elindultak – mondta Kőrösi Csaba.

Frank Spengler, a Konrad Adenauer Alapítvány magyarországi képviseletvezetője rendkívül időszerűnek nevezte az éghajlatváltozással együtt járó migráció problémájának felvetését, nem csupán a globális fenntartható fejlődés biztosítása miatt, hanem az Európában a migrációról zajló viták miatt is.

Frank Spengler a migrációt kiváltó okok közé sorolta az éghajlatváltozás mellett a rossz infrastruktúrát, a szegénységet és a polgárháborús környezetet is.

Radics Kornélia, az Országos Meteorológiai Szolgálat elnöke arról számolt be, hogy becslések szerint 2050-re 200 millióra emelkedhet a környezeti migránsok, az éghajlatváltozás következtében előforduló időjárási katasztrófák miatt otthonukat elhagyók száma.

Az OMSZ elnöke hozzátette, 2016-ban az időjárással összefüggő katasztrófák, például az árvizek, hurrikánok, 23,5 millió embert kényszerítettek lakóhelyük elhagyására. Ugyanakkor megjegyezte, ezeknek az embereknek a nagy része abban az adott országban maradt amelyben él, így az esetek többségében belső migráció történt.

Radics Kornélia emlékeztetett: az ipari forradalom óta 1,0 Celsius-fokkal nőtt a Földön az átlaghőmérséklet, ezzel párhuzamosan az atmoszféra összetétele is jelentősen megváltozott.

Az iparosodási időszakhoz képest a légkör szén-dioxid-koncentrációja 44 százalékkal, a metáné pedig 153 százalékkal emelkedett. Franco Frattini, az Italian Society for International Organizations elnöke, arra hívta fel a figyelmet, hogy Afrikában egyre jelentősebb probléma az elsivatagosodás, főként a szubszaharai térségben, miközben csökken a vízlelőhelyek száma.

A jövőben azonban pont a vízhez való hozzáférés lesz az oka a fegyveres konfliktusosoknak a térségben – tette hozzá. Az Afrikából Európába tartó tömeges migráció megállításához az európai országoknak, cégeknek olyan projekteket kellene finanszírozni Afrikában, amelyek a mezőgazdaság fejlesztésére, illetve a környezet romlásának megállítására fókuszálnak – mondta.

(MTI)

21 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Nessy
@durbincs: Na,látod, nincs új a Nap alatt! Ezt a fokozatos vízmelegítést a békák (azaz mi alattuk) t már remekül alkalmazza pártunk és kormányunk! Mire rájövünk, hogy forró a víz, késő lesz kimászni.
Nem vagyok jövőbelátó, csak a politikán kívűl más is érdekel a világból!
Ja, és nem szeretem a citromot! :-))
durbincs
@Nessy: Kedves ? hogy ez mennyire nem érdekli a Kannibálokat ? azt elmondani nem lehet ?
Nessy
@durbincs: Ne tettesd magad ostobának! Ad.1. Kannibalizmus már nincs! Ad.2. Pár aszályos év, élelmiszer árak az egekbe ( már elindultak felfelé). Ad.3. Erősödő infláció a valóságban! (A KSH meséit higgye aki akarja). És mindezeket a saját bőrén fogja érezni a plebs! Jó, hazánk nagyjai nem! Aztán majd érdekelni fogja még a híveket is! Nem azt mondtam, hogy holnap, de ha elzárják végleg a pénzcsapot, akkor duplán, és hamarabb.
durbincs
@Nessy: Kedves maga meg az üstbe érzi majd a meleget ? vigyen hőmérőt és teafüvet hogy higgyen a szemének ?
Nessy
@durbincs: Na jó! Szórakozz mással!
wpym
Europanak annyiban kell foglalkoznia az illegalis sopredekkel, hogy lezarja a hatarokat es a mar itt levo szemetet pedig kihajitja a picsaba.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok

Szórakozás - 2019. June 25., 18:34
Jamaikában rakja a rendet James Bond – videó
Technika - 2019. June 25., 18:03
Ezért nem lehet Paksból Csernobil