A budapesti városismereti sétákat szervező intézmények mutatják be változatos programkínálatukat a péntektől vasárnapig tartó első Sétafesztiválon.

Hagyományteremtő szándékkal rendezi meg a programot a sorozat házigazdája, a 30 éves Magyar Zsidó Kulturális Egyesület (MAZSIKE), amely évtizedek óta szervez tematikus sétákat Budapesten – mondta el a programról tartott pénteki sajtótájékoztatón Kirschner Péter, az egyesület elnöke.

Takáts Annamária, a szervezet ügyvezetője kiemelte: a fesztiválon 24 különféle tematikákra épülő nappali és esti túrára várják a közönséget a sétákat szervező intézmények.

A MAZSIKE sétái elsősorban a fővárosi zsidó örökség emlékeinek bemutatására fókuszáltak kezdettől fogva, de az egyre bővülő kínálatban a város számos más arca is elkezdett megmutatkozni. "Arra gondoltunk, hogy a Budapesten sétát szervező intézmények saját ötleteiket, kreativitásukat, érdeklődési körüket felhasználva közösen mutathatnák be Budapest sokszínűségét. Hiszen mindannyian máshogy kötődünk magához a városhoz, és ha érdekes történeteket hallunk róla, azt magunkévá tesszük" – emelte ki.

Elmondta, hogy minden sétát szervező intézmény nyitottan állt a kezdeményezéshez és néhány nap alatt az összes program betelt. "Ez azt jelenti, hogy mintegy 600-650 embert sikerült mozgósítani már az első fesztivál során, ezért jövőre még nagyobbat tervezünk" – fűzte hozzá.

A programok között található irodalmi, kávéházi, régészeti, színháztörténeti, zsidó örökségeket bemutató, temetői és családos séta, de a közelgő nemzeti ünneppel kapcsolatos programokra is lehetett regisztrálni.

Takáts Annamária elmondta, hogy idén elsősorban a közismertebb helyszínekre koncentráltak, így a túrákhoz csatlakozók ellátogathatnak például a Köztársaság téri pártházhoz, az Andrássy út villáihoz, a Vakok Intézetéhez, a Kazinczy utcai Mikvéhez, de barangolhatnak a Duna-korzón, vagy a Várkert Bazárban is.

Az ügyvezető hozzátette: a jövőben szeretnék Budapest külsőbb kerületeire is kibővíteni a fesztivált és a főváros rejtettebb helyszíneire is elvinni az érdeklődőket.

A közönséget idén a MAZSIKE, a Petőfi Irodalmi Múzeum, a Korzózz Velünk, a Nemzeti Örökség Intézete, a Budapesti Séták, a Greetings from Budapest, a Sétaműhely, a KÉK, a Glaser Jakab Emlékalapítvány, a Deák17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria, a Bajor Gizi Színészmúzeum, a Budastep és az Orczy Kultúrkert Egyesület szakértői, idegenvezetői, muzeológusai kalauzolják.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.