Október 23-án Orbán Viktor miniszterelnök a Terror Háza Múzeumnál mond beszédet 15 órától – nyilatkozta Kovács Zoltán kormányszóvivő az MTI-nek.

Orbán Viktor a Terror Házánál mond beszédet október 23-án

Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Hagyományok Háza székhelye, a felújított Budai Vigadó átadásán 2018. október 4-én. MTI Fotó: Máthé Zoltán

A kormányszóvivő tájékoztatása szerint a kétnapos ünnepségsorozat október 22-én 14 órakor az 1956-os műegyetemi emlékműnél, a Nemzeti Örökség Intézetével együttműködésben szervezett megemlékezéssel kezdődik. Köszöntőt mond Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára.

A résztvevők innen átvonulnak a hagyományos műegyetemi ünnepségre, ahol 15 órakor beszédet mond Boross Péter volt miniszterelnök, Józsa János, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem rektora és Halzl József, a Rákóczi Szövetség elnöke, volt műegyetemi diák. Az ünnepség után fél ötkor fáklyás felvonulás indul az egykori egyetemi hallgatók útvonalán a Műegyetemtől a Bem József térre, ahol Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter mond beszédet. A menethez – idén először – három ponton is lehet csatlakozni: a Várkert Bazárnál, a Clark Ádám téren és a Batthyány téren lehet bekapcsolódni a történelmet megidéző vonulásba. 18 órától fényfestéssel zárul az este, a Külgazdasági és Külügyminisztérium épületén jelennek meg a vizuális elemek.

Kovács Zoltán elmondta: október 23-án 9 órakor katonai tiszteletadás mellett felvonják Magyarország lobogóját a Kossuth téren. 10 órától ingyenesen látogatható az Országház. 15 órától Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Terror Háza Múzeumnál. 20 órától a Magyar Szimfonikus Zenekar és az Anna and the Barbies ad koncertet a Millenáris B csarnokában. Az esemény ingyenesen látogatható, a jegyeket az Eventim hálózatán keresztül lehet igényelni a Szabadság koncertre.

Kitért arra is, hogy a kiemelt programok mellett több elemmel gazdagodott a "szabadság napjának" ünneplése. Az Időkapuk elnevezésű interaktív játék október 23. és november 4. között a középiskolásoknak segít jobban megismerni az 1956-os forradalom és szabadságharc legfontosabb pillanatait. A kiterjesztett valóság applikáció letöltésével a fiatalok 1956 októberében találhatják magukat és átélhetik azokat az eseményeket, amelyek meghatározták sok ember sorsát.

Nosztalgia-villamosok indulnak a 4-6-os és a 47-49-es villamosok útvonalán október 22. és november 4. között. Egy-egy ikonikus helyszínen, megállóban korabeli ruhába öltözött fiatalok – úgynevezett rikkancsok – szerepükhöz hűen ajánlják és osztogatják a Terror Háza Múzeum által válogatott archív hírekből összeállított pár oldalas újságot a járókelőknek, míg a forradalom eseményeihez köthető állomásokon rövid hangalámondással tudhatnak meg fontos információkat 1956-ról az utazók – mondta a kormányszóvivő.

(MTI)

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

RonaGyuri
ott a helye - hazudozás, jellemtelenség, csalás, lopás, ... - a történelemhamisítás fellegvára! =))
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Eladott Ország
Ez az ember egy céltudatos pusztító. Az őszülő hobbifocista világ életében azt mondta, amit mondania kellett ahhoz, hogy elérje a célját. Amikor liberálisnak kellett lennie, az volt, amikor demokratának, az volt, amikor konzervatívnak, jobboldalinak, kereszténynek, akkor az lett. Számára csak a kitűzött cél létezik. És eldöntötte, hogy amennyiben az Unió első embere nem lehet – és tudja, hogy nem lehet, mert nem buta, sőt – akkor ennek a nyomorult országnak akar a teljhatalmú, senki által nem korlátozható, soha számon nem kérhető ura lenni. Élet és halál ura akar lenni. És meg fogja csinálni, ha módja lesz rá. Orbán menetelése az első perctől egy szűk baráti társaság menetelése. Az egykori kollégiumi cimboráké, akik együtt rúgtak be, együtt hánytak, ismerik egymás lábszagát, ugyanabból a körből házasodtak és akik ma is szorosan összetartoznak. Orbán ennek a szűk körnek a jelképe.
karma1
Namia loszar van? Gyulekezesi torveny nuku? Es mi van az ellenzek megemlekezeseivel? mert gondolom az o kovetoik nem nagyon gyulekezhetnek, mert hat az ellenkezik az uj torvennyel, nem?Vagy legalabbis igy lenne logikus.
Na persze a cof-rof meg a fidesz fanok gyulekezetere nem vonatkozik a torveny.
Szerintem meg nem lesz sehol sem a potrohos - fosik o attol, hogy kialljon barki ele, - meg a sajatjaitol is fel... (monnyuk joggal, ha tudjuk, hogy 500 000 fan mar elhagyta a futyiszt... Fog ez a szam meg emelkedni, nana
Clavigo
Szóval megint felovasó szeansz lesz. Vakuljatok a " gyönyörtől ",,,biiiirkák. Eltelhetne már egy ünnep enélkül a Sutykó nélkül...
Nessy
@karma1: Már küldik a meghívót a megbízható NERtársaknak, akik részt vehetnek a beszéd meghallgatásán! Egyébként meg TEK és rendőr sorfal, környező utcák hermetikusan lezárva!
Miután 1956-ban a Bem téren is, meg okt. 15.-én a Kossuth téren is ott voltam (azóta is jelzi a térdem a gyors hasra vágódást, amikor kezdek lőni), jelenleg minden ilyen kormányzati megemlékezést elkerülök, mert az egy "másik forradalomról" szól. Most szólok, hogy akkoriban nem volt "migráns veszély, és Soros bérenc Európa!" Kerítés viszont volt!
papa.49
@Clavigo: Meg a ,,büdös banyák,, ))))))))))))
magyarbakancs
Beszéd Tartalma Minket mindenki támad .
Brüsszel,Soros,migráns. Nemzetállam kész a beszéd, többi meg népmesei fordulatok.
Két szó sem fog esni 1956-ról.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.