A magyarok harmada rendszeresen vásárol olyan terméket, amelyre nincs szüksége, az előre nem tervezett, impulzusvásárlásokat legtöbbször az üzletben kihelyezett termékek, akciók váltják ki.

A Generali Biztosító Zrt. legfrissebb kutatása szerint

az impulzusvásárlás a budapestiekre, a nőkre és a 40 év alattiakra jellemző leginkább. A legtöbb válaszadó tudatos vásárlónak gondolja magát, ez azonban leginkább a tartós fogyasztási cikkek, mint például az okostelefon, az autó vásárlására igaz, ahol körültekintőbben választanak.

Átlagos vásárláskor legtöbben az ár-érték arányt veszik figyelembe: a lakosság csaknem felénél ez a legfontosabb szempont, 25 százalékuk az akciós termékeket keresi, míg a vásárlók mindössze 17 százaléka veszi mindenből a legolcsóbbat.

Minden harmadik magyar rendszeresen költ felesleges dolgokra

A felmérésből kiderült, hogy tízből csaknem heten dobtak ki élelmiszert az utóbbi egy hónapban, tízből egy ember pedig ezt hetente többször is megteszi. A közlemény szerint a tudatosságon a ruhavásárlásnál is kellene javítani, ugyanis a lakosság csaknem 60, a rendszeres impulzusvásárlóknak pedig közel 80 százaléka vásárolt az elmúlt évben olyan ruhadarabot, amit végül csak egy-két alkalommal viselt.

Cikk- és címlapkép: Pixabay

(MTI)

20 hozzászólásarrow_drop_down_circle

solidedge
Valóban így van. Mindig megveszem a megyei lapot, hát ha egyszer azt olvasom, hogy a megyeszékhely Fideszes vezetése valamit nagyon elcseszett. De eddig ablakon kidobott pénz volt.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
1magyar
Ó, ez igaz! Amennyi "vackot" eladnak manapság. Régen a negyede nem volt a boltokban mégis túléltük.
ila51
pénteken van az akciós nap , hétfőn a kuka , még szerencse mert jó teli lett ...ja , ez Angliában volt
solidedge
Valóban így van. Mindig megveszem a megyei lapot, hát ha egyszer azt olvasom, hogy a megyeszékhely Fideszes vezetése valamit nagyon elcseszett. De eddig ablakon kidobott pénz volt.
kereső
@solidedge: nem a. Kiderült,hogy rendszeresen támogatod mészáros lölöt és orbánt,hogy éhen ne haljanak.No-no kis hamis! Még a végén kiderül,hogy fideszes vagy.
Eriksson
Nagy a szegénység, persze. Mindenféle vrazsbára azért jut.
görbetükör
Túl jól megy a magyarnak.
Kevesebb fizetést, több ingyenmunkát és még több hajbókolást a kormány felé.
Akkor talán jobb statisztikával jutalmaznak!
sokanvagyunk
Végre valamiben a kétharmadhoz tartozom. :)
emerencia
"a vásárlók mindössze 17 százaléka veszi mindenből a legolcsóbbat"
A mi környékünkön biztos, hogy sokkal több. A gazdagság is jelen van Európa egyik legszegényebb régiójában de a szegényebbek száma túl sok. Ők azok, akik néha beruháznak egy-egy valamivel jobb termékre de legtöbbször csak az olcsót veszik. Ahol pedig van eladó, ott szinte könyörögve kérik az olcsóbbat vagy a legolcsóbbat. Az, hogy mi a felesleges csak utólag derül ki, legtöbbször azért mert silányabb a termék minősége az elvártnál.
emerencia
@Eriksson: Megvesz valami filléres silányságot és egy ideig megvan az az illúziója, hogy ő is egyenrangú tagja a (fogyasztói) társadalomnak. Van aki így próbálja elviselni a csóróságot. Mást úgy sem tehet.
Eriksson
@emerencia: Nekem is ez a véleményem, mert megfigyelhető, minél szegényebb valaki, annál több bóvli lomja van. A szemét is azért szaporodik jobban az ilyen környéken.
Az olcsó áruk vására egy szemfényvesztés. Én magam általában középkategóriás termékeket szoktam venni, mert az olcsó az olyan is, a drágára meg nemigen futja. Meg ugye attól is függ, hogy miről van szó, tartósan, vagy csak egy alkalomra kell az a valami.
emerencia
@Eriksson: A lomok összegyűjtésének is az az oka legtöbbször, hogy nem tudni, mi lesz holnap, másrészt pedig mondjuk meg őszintén, sok olyan tárgy is megmarad régről ami még mindig minőségibb mint amit most meg tud helyette az ember venni a boltban. Én pl. munkanélküli koromban nem vettem ruhát, cipőt, nem is tellett volna rá. Átvészeltem valahogy azt az időszakot a saját lomjaimból.
Eriksson
@emerencia: Egyértelmű. Amíg nem telik normálisra, átvészeljük. Nem szégyen a tavalyelőtti ruhát felvenni, ha az egyébként tökéletes állapotban van.
kokopelli
@solidedge: ...és a népre meg a multik rákényszerítik a sok felesleges "kütyüt és csicsát""!
"Eccerűen keszükbe tarcsák" a fogyasztót,még akkor is,ha már a kormány megkopasz-
totta!A rothadó nyugatnak jobb,mert ott meg kell gondolni a zember gyerekének,hogy min-
den nap egyen-e kenyeret! Újságra már nem is jut! Azért kérdezik egymástól, reggelenként
"Mi újság szomszéd?"...nem is tagadhassák ;-))!
emerencia
@Eriksson: Nálam a másfél éves még újnak számít. Egyébként jut eszembe, hogy a jómódúak egy jelentős részének is van lomja ki tudja mit hoz a holnap alapon. Az a különbség, hogy nekik van hová tenni. Ha Magyarországon is lennének elfogadható áron hosszútávra bérelhető konténerek úgy mint az USA-.ban és pl. Svédországban, jelentősen tehermentesítenék az otthonokat. Nem volna szabad az embereket arra kényszeríteni, hogy akaratuk ellenére kidobják a dolgaikat vagy elkótyavetyéljék.
papa.49
@emerencia: Nézd meg azt is ki hozta le ezt a csikket, mert ez az, az mti. a kontár kurmány szenny portálja, EZ CSUPÁN FIZETETT HIRDETÉS hogy milyen ,,JÓL ÉLÜNK,, !!!
kokopelli
@emerencia: ..a német városok utcáin mindenütt állnak "Ruhakontainerek",hogy a lakók
a megunt de még jó állapotban levő ruhákat beledobják!Így megspórolják a szamétszortí-
rozás egy részét,és szegényebb családok is még jó dolgokhoz juthatnak!A Karitas szervei
osztják szét a rászorultaknak!...nem kormány vagy pártfüggő a akció! ;-)
emerencia
@kokopelli: Németországi nénikém ugyanezt mesélte. Amikor itt járt, megmutattam neki néhány turit, ahol a tisztes, dolgozó emberek veszik pénzért a ruháikat mert a jó minőségű új holmikat nem tudják megvenni, az olcsó kínai ruhák pedig nagyon rossz minőségűek. Azokról a ruhákról beszélek, melyeket az angol, német, holland jóléti országok hozzánk hasonló de naiv polgárai bedobnak a konténerekbe a szegényeknek. Hatalmas biznisz a levetett ruhák kereskedelme Magyarországon, sokan gazdagodnak belőle. Amíg dúl a dolgozói szegénység, addig biztos, hogy nem fog rosszul járni az a kereskedő, aki hozzájut ezekhez a darabokhoz. A magyar munkavállaló pedig boldog, ha talál valami minőségibb, megfelelő méretű ruhát a turiban és meg is tudja venni. (A jobb turik ugyanis nem túl olcsók.) Pl. az angol ruhákra szakosodott turik a rendszerváltás óta szívesen teszik ki az angol nemzeti zászlót boltjaikra ezzel elérték, hogy számomra az angol zászlóról már régen nem a kedvenc zenekarom a Beatles ugrik be, hanem a büdös fertőtlenítő illata és a turkálás... Sok magyar számára ruhavásárláskor ez a gyakorta hangoztatott un. "vásárlói élmény".
emerencia
@papa.49: Igen, észrevettem, ezért írtam amit írtam de rengeteg ember számára még mindig a lakájmédia (Pl: MTI) az etalon, máshoz nem is jut hozzá. Annyit tehetünk, hogy felhívjuk a figyelmet erre az anomáliára. Ha csak egy ember akad, aki figyel ránk, már megérte az időt arra vesztegetni, hogy megértessük másokkal: nem szerencsés álomvilágban élni, mindenki jobban jár, ha a realitások talaján marad bármit is akar a hatalom nekünk bebeszélni.
kokopelli
@emerencia: Amíg éltek a sógornőim és a tesóim,addig boldogok voltak,ha mi a
szabin vásárolt (még nyugatabbra) cumót kiselejteztük!Sokszor az un. "jojo" effekt
miatt ill. a szabik vásárlási mámora miatt!Abban a szerencsés helyzetben voltunk,
hogy nem kellett mérlegelnünk,mert télen a nyári ill.nyáron a téli "még kitet"t de ba-
romira leárazott cuccokat vettük meg,az üresen "ki vitt kofferjainkba? Az "ebadták"
is letették minden alkalommal a bevásárlási zetlijüket!Még mindig vannak cuccaim a-
mit a haverok kiszednek a szekrényemből,ha erre járnak! ;-))
(a nejem kedvenc szava volt a "SALE",a "BIG SALE"...) !)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.