Január elsejétől a gyermekek otthongondozási díja bruttó 100 ezer forint lesz. Azok a családok, amelyek több önellátásra képtelen gyermeket is nevelnek, másfélszeres összegű, bruttó 150 ezer forint gyodot kapnak. A gyermekek otthongondozási díját nyugdíj-járulékfizetési kötelezettség terheli.

Az önellátásra képtelen gyermekek után járó ápolási díjnak nincs korhatára, 18 évesnél idősebb gyermekek szüleinek is jár a díj a gondozásért – mondta a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár szombaton.

Novák Katalin kérdésre válaszolva beszélt a gyermekek otthongondozási díjáról, amellyel kapcsolatban a héten döntött a kormány.

Kiemelte:

az önellátásra képtelen gyermeküket otthon ápoló szülőknek jövő év január 1-jétől bevezetik a gyermekek otthongondozási díját (gyod), amelynek összege bruttó 100 ezer forint lesz. A díjra 17 ezer család jogosult.

Az államtitkár hozzátette, a díjnak nincs korhatára, tehát arra a 18 évnél idősebb gyermeküket ápoló szülők is jogosultak.

A kormány a tartósan beteg gyermeküket, illetve hozzátartozójukat otthonukban ápolók munkájának megbecsülése jeléül szerdai ülésén döntött a gyermekek otthongondozási díjának bevezetéséről és a nem gyermeküket otthon gondozó hozzátartozóknak járó ápolási díj általános emeléséről.

Az egyik legfőbb változás, hogy a súlyos fogyatékosságából és tartós betegségéből fakadóan önellátásra képtelen gyermeküket otthon ápoló szülőknek jövő év január 1-től új ellátási kategóriát vezet be a kormány:

a gyermekek otthongondozási díját, amelynek összege bruttó 100 ezer forint lesz. Azok a családok, amelyek több önellátásra képtelen gyermeket is nevelnek, másfélszeres összegű, tehát bruttó 150 ezer forint gyodot kapnak. A gyermekek otthongondozási díját nyugdíj-járulékfizetési kötelezettség terheli.

Cikk- és címlapkép: Facebook/ Novák Katalin

(MTI)

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

mackoka46
Hiszen ebből még lakást sem lehet bérelni ? Persze akkor pribékkati pr pénze miből ?
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
mackoka46
Hiszen ebből még lakást sem lehet bérelni ? Persze akkor pribékkati pr pénze miből ?
Clavigo
Csak tudnám,,minek örül ez a lavórarcú ,hombárfejű nő ??
tudode
Persze!
.
Van miből!
.
Abból, akiktől átalakították a ROKKANT NYUGDÍJAT, nyugdíjszerűvé, ellátássá, és aki REHABILITÁCIÓS MUNKÁT VÉGEZ, levonják a nyugdíjjárulékot, de 2012-től nem lehet a rehabilitációs munkavégzés után 0,5%-os nyugdíjemelést igényelni a sérült felnőtt gondnokának.
.
Ezeken a szerencsétleneken több milliárd lóvét spóroltak Soltész Miklós szoc. államtitkár celebrálásában!
.
A százezer froncsikuk is "csak" annyit jelent, hogy ÉHENHALÁSHOZ soKK, megélhetésnek annyi, mint a halottnak a CSOK, és hol van még a SÉRÜLT hozzátartozó szakszerű fejlesztése!!!
volvós
...és Katika, hogy " ízlik" Viktorka pár csepp fehérjéje a gyomrodban ???
Mert gondolom feladatként szívesen lenyeled !!
papa.49
@Clavigo: Ez igen találó, ez a némber küzd a ,,kiflicsücsök hercegnővel,, a ,,legutálatosabb banya,, címért !!!
papa.49
Némi fogalom zavar van a közlésben,
ha egy rászoruló gyermek esetében 100 ezer bruttó jár,
a több gyermek esetében ,meg személyenként jár a 150 ezer, vagy összesen ???
kereső
@RonaGyuri: mi? az öröm? Szerintem meg csak a szája...jár!
kereső
"- A gyermekek otthongondozási díját nyugdíj-járulékfizetési kötelezettség terheli."
A TBj.-t ,és a nyugdij Tv-t.ehhez mikor tetszenek módositani? El ne felejtsék!!!
tudode
Államtitkár asszonynak illene tájékozódni legalább a saját feladatkörébe tartozó réteget illetően, hiszen ugyan 16 évre csökkentette a NER az iskolakötelezettséget, de ha sérültről van szó 18 éven felül, mivel ki tudja meddig tart a gyermekkor az ÖNÁLLÓ ÉLETVITELRE KÉPTELEN HONFITÁRSAINK ügyeinek intézéséhez "bíróság" által kijelölt, hivatásos, vagy arra vállalkozó családtag látja el MINDENRE KITERJEDŐ ügyeinek intézését úgy, hogy ÖT ÉVENTE komplex felülvizsgálaton, és az ÉLETVITELRE KÉPTELEN alperesként köteles a T bíróság lábai elé járulni.
.
Amit EZEK tenni merészelnek az ÖNÁLLÓ ÉLETVITELRE KÉPTELENEKKEL, és azok "gondnokával" felér a TAJGETOSSZAL!
volvós
@Horizont: 18:34
Nálad a PONT, még finoman szóltál !!!
Desischado
Akik a hozzátartozójukat gondozzák, ugyancsak megvannak "becsülve", 7000 ft lesz az emelés nekik, tehát nettóban kapunk 54 000 ft-ot. A többiről nem is beszélve. 100 000 ft a sírásra sem elég, de legalább adták volna meg mindenkinek! Nem véletlenül agyaltak hónapokig, hogyan lehet a lehető legkisebb emeléssel megúszni az egész ápolási mizériát, és befogni az érintettek száját.
namihami
Lassan azt is bejelentik, hogy tüntetés, Parlament előtti lázadás ide vagy oda, ezt IS a Fidesz és a Kisvezér jószive találta ki. Aztán a jóságos gombfoci-kórus szive megesett rajtuk és megszavazták. Persze minden orbáni presszió nélkül. Puszta humánumból, önként s dalolva.
Eladott Ország
Szégyen gyalázat, hogy a fidesz maffia perverz szociálpolitikájának következményeként mára oda jutott az ország, hogy Romániában a beteg gyermeküket otthon ápoló szülőnek az emelést megelőzően kétszer annyi juttatást adtak mint Magyarországon. Romániában a beteg gyermekét otthon ápoló szülő havi 130 ezer forintnak megfelelő lejt kap. Romámia az emelést követően is jobban teljesít! Hogy nem ég le a szarházi parazita kormány pofájáról a bőr!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.