Mindenekelőtt csökkenteni kell a feszültséget az ukrán-magyar viszonyban, és a feleknek hatékonyabbá kell tenniük a párbeszédet a kárpátaljai magyar oktatás és a kettős állampolgárság problémáiról – jelentette ki Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter szombaton Ungváron, ahol felszólalt a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) rendkívüli választmányi ülésén.

Enyhülhetnek az indulatok az ukrán-magyar konfliktusban

A kárpátaljai magyarságot érő támadások és provokációk megszaporodása miatt összehívott tanácskozást követő sajtótájékoztatón az ukrán diplomácia vezetője megköszönte a KMKSZ-nek, hogy kifejthette álláspontját az ukrán kormány nevében, és meghallgathatta a kárpátaljai magyarság képviselőinek véleményét.

Hozzátette: nem ért egyet a kárpátaljai magyarok azon véleményével, hogy Ukrajnában magyarellenes médiakampány folyna központi orgánumok részvételével. Szerinte az ukrán sajtó a napirenden szereplő témák miatt érdeklődik fokozottan a kárpátaljai magyarság és Magyarország iránt.

Ezzel kapcsolatban elsőrendű feladatnak nevezte az ukrán-magyar viszonyban lévő erős feszültség csökkentését, amelynek kialakulását az új ukrán oktatási törvény egy évvel ezelőtti elfogadására datálta. Pavlo Klimkin elmondta, sikerült jobban megértenie a kárpátaljai magyarok közoktatással kapcsolatos problémáit, különös tekintettel az ukrán nyelv iskolai oktatásának megoldatlanságára.

Megismételte korábban hangoztatott azon álláspontját, hogy az ukrán állam célja "nem a kárpátaljai magyarok asszimilációja, hanem az ukrán társadalomba történő integrációja" az ukrán nyelv tudásának biztosításával, megjegyezve, hogy "ezt nem a teljes magyar oktatás ukránosításával kell elérni."

(MTI)

Fotó: MTI/KKM/Mitko Sztojcsev 

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

papa.49
A futsalosszargyártó lassan visszakozik, mert a ,,vezír,, rágyütt, hogy öngólt lőtt a marhája !!!
RonaGyuri
@papa.49: remélhetőleg, bár a józan gondolkodás nem jellemző rájuk! =))
papa.49
@RonaGyuri: Attól fél a csuti kretén, hogy elveszíti az ukrán szavazóit !!!
Sámannus
Nohát, amióta tudjuk kinél landoltak a kettős állampolgárok listái azóta azt is tudjuk kik kavarnak a magyarországi választásokon.!
namihami
Na miben visszakozott a Vezér, amit persze se bejelenteni, se elismerni nem fognak.
Csak a diadal marad. Majd bemondják egy-egy focimeccs szünetében, az egypercet népnevelés keretén belül. Amikor úgyse arra figyel a nép.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.