A közterületen életvitelszerű lakhatást jogellenessé nyilvánító rendelkezés ellen szerveztek tiltakozó demonstrációt kortárs magyar írók A Város Mindenkié csoporttal közösen Budapesten vasárnap délután.

A hajléktalanságban élők méltóságáért tüntettek Budapesten – videó

Résztvevők az Egy mondat. Kortárs írók a hajléktalanságban élők méltóságáért című, a Város Mindenkié csoport szervezésében megtartott demonstráción a Parlament előtti Kossuth Lajos téren 2018. október 14-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

A budapesti Kossuth téren összegyűlt néhány száz ember előtt csaknem nyolcvan kortárs magyar író – köztük Takács Zsuzsa, Tóth Krisztina, Kemény Zsófi, Závada Pál, Parti Nagy Lajos, Radnóti Sándor, Szabó T. Anna és Lackfi János – az életvitelszerű közterületen tartózkodás tilalmára reagáló, egy-egy táblára írt mondatát olvasta fel Gergye Krisztián és Hajmási Dávid, tiltakozva a szabálysértési törvény hétfőn hatályba lépő módosítása ellen.

A demonstráción A Város Mindenkié csoport aktivistája, Erdőhegyi Márta – aki elmondása szerint lakott már albérletben, átmeneti szállón, sátorban, illetve szociális bérlakásban is – azt mondta:

a büntetés nem megoldás, szerinte inkább megfelelő lakhatáshoz kellene segíteni az embereket.

A hajléktalanszállókról szólva megjegyezte: ezek a helyek sokaknak nyújtanak fedelet, biztonságot, segítséget, de szerinte tartósabb és méltóbb megoldások kellenek a hajléktalanság megszüntetéséhez.

Érthetőnek nevezte, ha nem akar egy hajléktalan ember beköltözni olyan szállókra, ahol "hemzsegnek a különböző élősködő állatok" és ahol nincs saját tere.

Úgy fogalmazott: azzal, ha eltüntetik az utcán élő embereket szem elől, még nem oldódik meg az az alapvető, probléma, hogy nincs megfelelő lakhatása több tízezer embernek. Hozzátette: az utcán élő emberek azokat a hajléktalanságban élő embereket is képviselik, akiknek a problémái nincsenek szem előtt.

A szabálysértési törvény közterületen életvitelszerű lakhatást jogellenessé nyilvánító rendelkezése október 15-én, hétfőn lép hatályba.

Az eseményről a HVG készített videót:

Forrás: MTI

Videó: Facebook/HVG

22 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Csizmás Kond
Szerintem nem a hajléktalant büntetik, hanem ezzel akarják elvenni a kedvet a hajléktalanságtól...mert ne feledjük senki nem születik hajléktalannak.
Amúgy akinek nincs semmije azt büntetni sem lehet, viszont a város nem úgy mindenkié, hogy ki mit akar azt csinál...
Az sem igaz, hogy a tetvek miatt nem akarnak hajléktalan szállóra menni...azok akik ott vannak azok is hajléktalanok
...szerintem az aki tüntetni akar a hajléktalanság ellen az legelőször a harács kisemmiző bakok ellen kéne tüntessen meg azok ellen aki végrehajtókkal rakatnak ki embereket az utcát...mert így nagyon politikai szaga van az egésznek.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Csizmás Kond
Szerintem nem a hajléktalant büntetik, hanem ezzel akarják elvenni a kedvet a hajléktalanságtól...mert ne feledjük senki nem születik hajléktalannak.
Amúgy akinek nincs semmije azt büntetni sem lehet, viszont a város nem úgy mindenkié, hogy ki mit akar azt csinál...
Az sem igaz, hogy a tetvek miatt nem akarnak hajléktalan szállóra menni...azok akik ott vannak azok is hajléktalanok
...szerintem az aki tüntetni akar a hajléktalanság ellen az legelőször a harács kisemmiző bakok ellen kéne tüntessen meg azok ellen aki végrehajtókkal rakatnak ki embereket az utcát...mert így nagyon politikai szaga van az egésznek.
picike1
a város mindenkié igy van te meg a saját wc-édbe szarjál 2018 -ban
anima
Ma kaptam egy 100, azaz százforintos kupont a Tescótól.
Majd biztos levásárolok 100, azaz száz forintot, ezeknél a geciknél.
Ez annyira primitív!

Nem az emberek dobják ki a sok felesleges élelmiszert, hanem a gyártók.
Legyártják, az emberek nem veszik meg, aztán kidobják.
És még így is megéri nekik..
Eriksson
A méltóságos hajléktalanok méltóztassanak továbbra is a közterületeken végezni méltóságteljes kisebb-nagyobb dolgaikat. A méltóságos hölgyek és urak szeme láttára és orra alá.
Még véletlenül se menjenek szállóra, ahol fürödhetnek és tiszta ágyban alhatnak, tetvek, bogarak nélkül.
almalibre
A méltósághoz vezető út első lépcsője a hajléktalan szálló.
A tüntetők diplomát követelnek azoknak, akik az általánost sem akarják elvégezni…
kripton
A hajléktalanok méltóságáért tüntetni olyan, mint a kurvák szüzességét követelni!
Aki Én
@Eriksson: @kripton: @almalibre: @Shikari: Az a baj veletek, hogy ha orbán most egy hajléktalanoknak segélyt adó törvényt nyújtatott volna be, akkor azzal is pont így egyetértenétek. Akkor az lenne a duma, hogy milyen jóságos, és mennyire emberbaráti keresztény cselekedet.
,, A második vádlott egy nyugdíj előtt álló nő öt hónapja vált hajléktalanná, miután élettársa halála után nem maradhatott tovább közös otthonukban. Jelenleg alkalmi munkákból él, korábban takarítóként és segédápolóként is dolgozott gyermekkórházban."

Nem kéne őket inkább kiirtani???
Eriksson
@Aki Én: Félreértesz. Én nem a törvényrendeletet helyeslem, hanem azt, hogy a hajléktalanokat dugják el akárhová és minél előbb, csakhogy meg ne fagyjanak, hiszen nyakukon a tél.
Továbbá az sem mellékes, hogy minden jóérzésű ember szemét csípi, hogy nekik több joguk van a közterületen bármit csinálni, amit a normális állampolgároknak semmiképpen.
bencemacska
@Eriksson: október 14., 23:20
"... ahol fürödhetnek és tiszta ágyban alhatnak, tetvek, bogarak nélkül."

Ha ez igaz lenne, nagyon kevés hajléktalant látnál az utcán! Nagyon sokan bemennének, és még fizetnének is érte, ha olcsóbb, mint az albérlet!
Én csak akkor leszek ideges, amikor valaki azt mondja, "menjenek haza". Magyarország nem a hazájuk? Otthon vannak.
OV úgy gondolja: NEM. Azért költ milliárdokat a külföldi országokban élőkre és garasokat az itthoniakra!
Társadalmilag elfogadott, hogy nincs két egyforma ember, egyforma sors. Miért nem igaz ez a hajléktalanokra? Szerintem a köztük lévő különbségek sokszorosak! Ezért a bánásmódnak is különbözőnek kell lenni!
Biztos vannak olyanok is, akiket ennek a "törvénynek" alapján kell kezelni, és vannak olyanok is, akiket elmeorvosi ellátásban kellene részesíteni.
Mindig azt hallom, hogy nem szabad "kollektív büntetést" alkalmazni embercsoportokkal szemben. Ha ez így van, akkor ez a törvény és a kiötlője RASSZISTA!
Commenter
Ez aztán a szomorú paradoxon. A hajléktalan lét méltósága? Van ilyen? Gogol Éjjeli menedékhelye jut eszembe. Meg a metro-aluljárókban, villamos és buszmegállókban uralkodó állapotok. Meg az utcákon. Ez a lét embertelen és emberhez méltatlan éppen ezért nem üldözni kellene és nem is lenne szabad ezt tenni. Ott vannak az üres laktanyák még mindig jobb ha mondjuk oda mennek mintha megfagynak nem (esetleg hólapátolásért cserébe :( ha már mindent büntetni kell ún. "közmunkával..."
Eriksson
Egy betegnek magának kellene elmondania, hogy mi a problémája. Csak ennek ismeretében lehet személyre szabott gyógymódot ajánlani.
Ha nem megy orvoshoz és nem mondja el mi fáj, senki nem fogja kitalálni.

Ezek az emberek addig számkivetettek, amíg azok akarnak lenni. Rajtuk múlik csupán.
Hogy jön ide a rasszizmus?
csak úgy....
@Eriksson: fölháborítóan rózsaszínben látod a dolgokat és hülyébb példát keresve sem sikeredett vóna találnod!
ezeknek az EMBEREKNEK! ,több mint a fele ,nem az alkohol vagy drog miatt került az utcára!
csak úgy....
@Eriksson:" Ezek az emberek addig számkivetettek, amíg azok akarnak lenni. Rajtuk múlik csupán." ritkán olvas az ember ennél aljasabb mondatot...
csak úgy....
@Eriksson: eselleg van valami ötleted is,hogy ki és hol "orvosolja" a problémáikat,szerintem azt sem tudod elképzelni,hogy ezek az EMBEREK! sokkos állapotban vannak és ...,de neked hiába is ecsetelném! ott ücsörögsz a meleg szobában ,lassan vár az ebéd és ha unatkozol ,itt a "propi" ...
bencemacska
@Eriksson: ma, 11:44
Az alapvetést nem érted. Minden ember M Á S !!! Más miatt került utcára, más az életvitele az utcán is. A legtöbbnek éppen társadalmi beilleszkedési problémája van. Nem lehet azonos módon kezelni őket és a problémájukat.
Nagyon sokan az OPNI bezárásakor kerültek utcára! Velük nem tudsz ész-érvek alapján megegyezni!!!
Egy heterogén embercsoportra nem szabad ráfogni, hogy deviáns, mert vannak köztük azok is, de nem mind az! Vagy itt érvényes a "kollektív bűnös"???
A rasszizmust a csoporttal való bánásmód miatt értettem, nem a faji megkülönböztetés alapján történő bánásmód miatt.
"A rasszizmus olyan gondolkodásmódot jelent, amely az emberek külső vagy belső tulajdonságait kiemeli, ezekhez morális, társadalmi vagy politikai különbségeket rendel hozzá, és az így létrehozott csoportok között – feltételezett tulajdonságaik vagy értékeik alapján – hierarchiát állít fel."
Eriksson
@bencemacska: Minthogy igazad van, hogy minden embernek más és más problémája van, erre írtam azt a példálózást, hogy ránézésre nem lehet megállapítani, kinek milyen baja van. Csak úgy, ha elmondja. Lehet, hogy rosszul gondolom, de éppen ezeknek a problémáknak az orvoslására lenne üdvös dolog, és úgy könnyebben lehetne megoldani, ha a szociális dolgozók szeme előtt vannak, mondjuk egy hajléktalan szállón.
Úgy gondolom ha minden marad a régiben, és ott maradnak ahol, az tovább súlyosbítja a helyzetüket, reménytelenségüket. Ezért tartom jónak a törvényt, mert elsősorban megmenti őket saját maguktól, másodsorban lehetőséget ad, hogy újra emberi körülmények között éljenek, társaságban legyenek. Esetleg kikerülhetnének kilátástalan helyzetükből. És nem utolsósorban akár visszakerülhetnek a társadalomba.
bencemacska
@Eriksson: Szabad addig olyan törvényt hozni, hogy mindenki menjen be a hajléktalan szállóba, amíg 30 ezer emberre 11 ezer fekvőhely jut?
Már délután 2-3 órakor kezdődik a sorban állás, amikor este 6-kor kezdődik a beengedés! És aki előtt kiteszik a megtelt táblát, az mihez kezd?
Én még azt sem értem meg, miért kell takarító vállalatot alkalmazni ilyen helyen!? Miért nem lehet a lakókból szervezni dolgozókat?
Nagyon sok a kérdés, amelyeket rendezni kellene a törvény életbe léptetése előtt. Még abban is egyetértek, hogy biztos maradnak olyanok, akikkel szemben el kell járni, de egy pszichológiai, vagy pszichiátriai gondozásra szoruló sérült elmondja, mi a baja. Azt még ő sem tudja.
Külön téma a kábítószeresek csoportja. Az ilyeneket is ki kell szűrni, mert 1-2 ilyen ember tönkreteheti a vele egy helyiségben, - de lehet, hogy egy épületben - aludni akarókat!
Lényeg nem lehet mindenkit egyformán kezelni!!!
Eriksson
@bencemacska: Ezeket a problémákat menet közben kell majd megoldani. De egyszer el kell kezdeni az érdemi intézkedést.
"A tett halála az okoskodás" by Madách
csak úgy....
@Eriksson: Madách az emberek tragédijárálól beszélt ,te sem vagy kivétel.-sött!
tudode
Szégyen, gyalázat az, hogy 7 milliárdért a fatornyos falujában építtetett SPORT KOMPLEXUMOT, ÉS KONFERENCIA TERMET, eredménynek tüntetve fel, ha KÉT FOCISTÁT "kitermelnek", akkor ők már "megtették" a magukért az országban lévő NYOLC AKADÉMIA közül!
.
A hajlék nélküliek pedig MARATONT FUTHATNAK, ha nem adják fel a PUSZTA LÉTÜKÉRT!
.
Ha eltekergettük volna, már akkor "is" késő lenne, mert többek között - ki a fene fogja UTÁNA fenntartani a betonteknőit!
csak úgy....
@Shikari: te nagyon hülye! ...még annál is hülyébb...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.