Hiába kérte ki az adatokat egy lap, a minisztérium mellébeszélt, majd megtagadta az adatkiadást.

A hvg.hu próbált meg utánajárni annak, hogy októberig ki és mennyit használta azt a két Airbus A319-es repülőgépet, valamint a Dassault Falcon 7X gépét, melyeket a honvédség szerzett be az elmúlt hónapokban, és a Honvédelmi Minisztérium kifejezetten állította mindegyikről, hogy "nem kormánygépként" fogják használni. 

A cikk szerint a minisztérium elsőként mellébeszélt az igénylésük kapcsán, másodjára pedig elutasította, hogy kiadja a kért adatokat. 

Titkolja a Honvédelmi Minisztérium, ki repült Orbánon kívül a "nem kormánygépekkel"

Orbán Viktor miniszterelnököt (j3) és feleségét, Lévai Anikót (b2) Ofir Akunisz izraeli tudományos-tecnológiai és űrkutatási miniszter (j2) fogadja a tel-avivi Ben Gurion nemzetközi repülőtéren 2018. július 18-án. A kormányfő kétnapos hivatalos látogatásra érkezett Izraelbe, tárgyalásai július 19-én kezdődnek

Fotó, címlapi kép: MTI/Koszticsák Szilárd

A hvg.hu összesítése szerint a HM két Airbusán legtöbbször Orbán Viktor tűnt fel, nyáron Izraelbe, majd később Montenegróba (szeptemberben pedig Salzburgba) is az egyik egykori utasszállítóval repült ki, miközben az amúgy csapatszállításra vásárolt gép helyett a honvédség iraki váltásának tagjai bérelt géppel voltak kénytelenek utazni. Ezt a HM úgy magyarázta, hogy az Airbusok egyelőre tesztüzemben működnek és csak korlátozott létszámot lehet szállítani rajtuk. 

"A másik – papíron szintén a honvédségnek beszerzett – Airbus nemrég Áder János köztársasági elnököt szállította volna Bukarestbe, a kormány ennek ellenére kitart mellette, hogy ezek katonai szállítójárművek. Ez utóbbi amúgy azért is lényeges, mert így ki lehetett kerülni a közbeszerzést, és a vételár is titok maradhatott (az becslések szerint 30 milliárd forint körüli összeg lehetett)" – olvasható a cikkben.

Az augusztusban érkezett Dassault Falcon 7X-ről is azt állítja a HM, hogy futárgépnek vették és katonák fogják üzemeltetni, noha sokkal inkább business jet.

A hvg.hu szeptember eleji megkeresésére a HM még ezt válaszolta:

Magyar Honvédség szállító repülőgépei a hadrendbe állításuk óta rendszeresen hajtanak végre különböző feladatokat. Ezek kiképzési és konkrét szállítási feladatok (pilóták felkészítése, átképzése, személy- és teherszállítás nemzetközi gyakorlatokra és külföldi missziókba). A repülőgépek felhasználásának tekintetében továbbra is elsődleges cél a Magyar Honvédség alaprendeltetéséből adódó katonai szakmai feladatainak végrehajtása, valamint a jogszabályokban előírt feladatok ellátása (pl. nemzetközi missziós feladatok, speciális erők és eszközök célba juttatása, diplomáciai, illetve protokoll szállítási feladatok.

A lap eztán konkrét kimutatást kért a repülőgépek használatáról, erre a HM már azt válaszolta, hogy ezek az adatok 

nem nyilvánosak, mivel azok a Magyar Honvédség működésére vonatkoznak

a honvédelmi törvény értelmében.

A hvg.hu szerint viszont ezek közérdekű adatok, így a meccs még nincs lefutva a lap és a minisztérium között.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.