A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 10 ezer forint címletű ezüst és 2 ezer forint névértékű színesfém emlékérmét bocsát ki kedden, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum által rendezett Az Osztrák-Magyar Monarchia katonai összeomlása és annak következményei című nemzetközi tudományos konferencia keretében – közölte az MTI-vel az MNB hétfőn.

Emlékérmét bocsát ki az MNB az első világháború befejezésének 100. évfordulója alkalmából

A közlemény szerint Az első világháború befejezése elnevezésű emlékérmékkel a jegybank a magyar katonák hősies helytállása, áldozatvállalása előtt tiszteleg a Nagy Háború befejezésének centenáriumán.

A színesfém emlékérme különleges, forint emlékérméknél eddig még nem alkalmazott fémszínű gépi patinázott kivitelben jelenik meg, erősítve a tematika hangulatát.

A Bitó Balázs ötvösművész által tervezett emlékérmék előoldalát egy Európa-központú világtérképrészlet uralja, melyen az első világháború magyar katonák részvételével zajlott legjelentősebb ütközeteit egy-egy csillag és a települések bekeretezett neve jelöli. A szembenálló hatalmak, valamint a semleges országok megkülönböztetését három eltérő, a vereten megjelenített felületi kiképzés szolgálja.

A hátoldal központi motívumaként egy lövészároki életkép elevenedik meg az első világháborúra jellemző állásháborút, a háború tragikumát, a katonák hősies helytállását, bajtársiasságát ábrázolva. A lövészárok kereszt formára emlékeztető alakja a kegyeletadást is sugallja.

Az ezüst és a színesfém változat azonos érmeképpel rendelkezik, csak értékjelzésükben térnek el.

Mindkét emlékérme átmérője 37 milliméter, széle recézett. A 10 ezer forint névértékű emlékérme 925 ezrelék finomságú ezüstből, míg a 2 ezer forint névértékű színesfém változat réz (75 százalék) és nikkel (25 százalék) ötvözetéből készül.

A 24 gramm súlyú ezüst érméből tükörfényes kivitelben 3 ezer darab, a 23,7 gramm súlyú színesfém érméből, különleges gépi patinázott kivitelben 10 ezer darab verhető.

Az első világháború befejezésének 100. évfordulójára megjelenő ezüst emlékérme a kibocsátást követő három hónapig, a színesfém emlékérme egy évig névértéken lehet megvásárolni október 16-tól a Magyar Pénzverő Zrt. érmeboltjában, illetve a vállalat honlapján üzemeltetett webáruházban.

(MTI)

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

papa.49
@wpym: Te nem tetszettél oskolába járni, a Hitler pont az I Vh. tizedesként szolgált mint motoros futár, tehát volt tapasztalata az álló háborúról, sőt még gázmérgezést is kapott, talán pont ezért nem engedte a harctéren bevetni a gázt mint fegyvert a II Vh. ban !!!
Ha nem érted mit miért írok akkor gondolkodj el rajta, és ráfogsz jönni !!!
A szartolcsy meg magáról nem adott még ki érmet, pedig már nagyon kéne az is, a papír pénzek cseréje is csak azért volt fontos, hogy az ő szignója is rajta legyen, bohóc banda, csak túlságosan sokba kerül az országnak ez a szar mutatvány amit előadnak !!!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
csak úgy....
@papa.49: ez ellen "@wpym:" meg mit vétettünk? ;) szerintem erotikusnak tartja a ferde szemü pasikat és nöket...
papa.49
@csak úgy...: Időnként neki áll ,,oktatni,, bár szerintem nincs neki mivel, vagy annyira magányos , hogy így akar valakivel dumálni, nem tudom, de az biztos, hogy én soha nem a fórum társat minősítem!!! Viszont a jobbegerek engem mindig, persze már csak röhögök rajtuk, és arra gondolok mikor lehúzzák a függönyt a fütyisznek, hányan fognak új névvel előjönni megint !!!
Én nem változtattam nevet mióta netezek egyszer sem !!!
namihami
Jöhet a II. Vh-s, a mohácsi csatás es hasonló, "" hatalmas diadalokkal és fényes győzelmekkel"" járó csaták emlékérmei.
De az első talán mégis az legyen, amikor a 600.000 magyar zsidót a csendőrség aktív közreműködése révén sikerült bevagonírozni. Talán a legméltóbb történelmi megemlékezése lenne ennek, az ideológiailag azonos elveket képviselő és tagjait méltató kormánytól.
wpym
@papa.49: Termeszetesen tudom a megnyilvanulasod okat (a szarkazmus nem jott at? lol), csak, sajnos az altalad vazolt hulyeseg, ettol meg hulyeseg marad.
papa.49
@wpym: Tartsd meg magadnak a rám vonatkozó részeket, én nem igénylem hogy velem foglalkozz Pistike !!!
wpym
@papa.49: Komám (tudom, nem vagy a komám, leszarom), ne írj hülyeséget. Ehelyett még véded a védhetetlent.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.