A Fideszt és Orbán Viktor miniszterelnököt szembesítették volna saját, 2008-as tandíjellenes álláspontjával az LMP képviselői az Országgyűlés hétfői ülésén, ha Kövér László házelnök nem tiltja ki őket az ülésnapról – a frakció több tagja erről sajtótájékoztatón számolt be a parlamentben.

LMP: a Fidesz 2008-ban még kiállt a tandíj ellen

Ungár Péter, az LMP képviselője napirend előtt szólal fel az Országgyűlés plenáris ülésén 2018. október 15-én. MTI Fotó: Illyés Tibor

Keresztes László Lóránt társelnök-frakcióvezető elmondta: szemléltetőeszköz engedély nélküli használata miatt tiltotta ki őt és az LMP több képviselőjét az ülésről a házelnök.

Szerinte a kormány az elmúlt időszakban mindent megtett az egyetemek, főiskolák fizetőssé tételéért. A felsőoktatás jelenlegi helyzetét a bérek ismertetésével jellemezte: egy tanársegéd nettó 145 ezer forintot keres, egy nagyjából tíz éves kutatói múlttal rendelkező docens pedig nettó 180 ezer forintot.

A politikus kérdésre válaszolva kijelentette: a legfontosabb, hogy üzeneteiket eljuttassák a közvéleményhez, ilyen szempontból "a fideszes házszabály megszegése belefér".

Demeter Márta frakcióvezető-helyettes szerint a Fidesz a felsőoktatás átalakítása során kizárólag egy szűk elitet kedvezményez, és kiszorítja a szerényebb körülményekkel rendelkezőket. Bírálta a Corvinus egyetemen tervezett átalakításokat és kijelentette: a változtatást az egész magyar felsőoktatásban átvezeti majd a kormány.

Hohn Krisztina elmondta: az ülésteremben tüntetést volt részükről a táblák felmutatása.

"A tandíjnak ellensége vagyok, és az is maradok.; Ha tandíj lett volna, akkor én ma nem állnék itt." – egyebek között ezek az idézetek szerepeltek a táblákon Ungár Péter felszólalása közben, amelyet "Nem szégyen egyetérteni Orbán Viktorral" címmel jelentetett be.

Kövér László végül még a felszólalás közben jelezte: mivel az LMP nem kért engedélyt a házbizottságtól a szemléltető eszköz használatára, kizárja az ülés hátralévő részéről Szabó Szabolcsot, Hohn Krisztinát, Csárdi Antalt, Demeter Mártát és Keresztes László Lórántot.

(MTI)

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Lepényleső
Csakhogy ez most nem tandíj lesz,hanem egy olyan rosta,amin csak a fydes esik által rajta.
Mindenki másnak befejeződött magyarországi tanulmánya,- marad a rabszolga munka.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
kereső
Ilyen ez kérem, 2008-ban éppen a tandij,a vizitdij,a z egészségügy átalakitása miatt alakultak az akkori kormány ellenzékeként,a fidesz szövetségeseként.Most ,amikor a fidesz újfent segget csinál a szájából ,meg kell tapasztalják, milyen jó is a fidesz szövetségesének lenni.
Zeta
@Apoca: Kövér mit nem engedhet meg magának?
tulipan
Hja kérem, köztudott, hogy a narancsos horda minden tagja a KÖPÖNYEGFORGATÁS VILÁGBAJNOKA!!!
kereső
2008-ban (és előtte is!) a fidesz pontosan az ellenkezőjét mondta mindannak amit 2010-óta megtett.MNindazzal megvádolva az akkori kormányt,amit aztán ők maguk megtettek.Ti meg pont e miatt alakultatok meg,mint az akkori kormány ellenzéke. Hát szar ügy.De igy jártatok.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.