Döntött a kormány az ötezernél kisebb lélekszámú településekre vonatkozó Magyar falu program koncepciójáról – közölte a Miniszterelnökség vezetője szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.

Még az idén megváltoztatják a CSOK szabályait

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2018. október 17-én. MTI/Bruzák Noémi

Gulyás Gergely célul tűzte, hogy az érintett településeknek – ahol a magyarok mintegy egyharmada él – erősödjön a népességmegtartó, illetve -növelő ereje.

A program elemei közül kiemelte a lakhatás kérdését, amelyre mintegy 30 milliárd forintot szánnak,

a terv pedig az, hogy létrejöjjön egy "falusi csok".

Emellett plusz támogatást készülnek adni a tájegységi örökség megőrzéséhez, a tartósan betöltetlen közszolgáltatások esetén pedig segíteni akarják az érintett háziorvosok, gyermek- és fogorvosok, védőnők lakhatását.

A programot ismertetve a miniszter beszámolt továbbá óvoda- és bölcsődefejlesztési, járdafelújítási, sportparklétrehozási és temető-rendbentartási tervekről is, ezekre nagyrészt pályázati programokat fognak kiírni. A falugondnoki ellátást 9 ülőhelyes kisbuszok megvásárlásával akarják segíteni. Összességében a közszolgáltatások fejlesztésére 58 milliárd forintot terveznek fordítani jövőre – tájékoztatott.

A fejlesztendő területek között említette a munkába járást és a mellékutakat, erre jött létre a falusi útalap.

A helyi identitásmegőrzés érdekében támogatandó közösségi terek, például kultúrházak, könyvtárak fejlesztésére 12 milliárd forintot szánnak – mondta Gulyás Gergely.

A Miniszterelnökség vezetője azt is közölte,

a kormány még idén dönt a családok otthonteremtési kedvezményének, a csoknak a kiszélesítéséről.

Kérdésre hozzátette:

a bővítés szinte biztosan vonatkozik majd a lakások felújítására.

Emlékeztetett, az Országgyűlés kedden döntött a lakás-takarékpénztári törvény módosításáról, amelynek értelmében kivezetik a lakás-takarékpénztárak állami támogatását. A miniszter hangsúlyozta: az erre az állami támogatására fordított pénzt ezentúl is lakástámogatásra, de a csokon belül fogják felhasználni.

Indoklásában kiemelte: a csokkal három év alatt több lakás, ház épült, mint amennyi tíz év alatt lakáskasszával.

Utóbbi "sokkal inkább volt kassza, mint lakás"

- fogalmazott Gulyás Gergely, megjegyezve, hogy a pénzintézetek 80-90 milliárd forintos extraprofitra tettek szert a programon.

Azt is mondta, hogy a magyar ellenzék balliberális része azonnal tiltakozik, ha a bankokat bármilyen sérelem éri.

A lakás-takarékpénztári állami támogatás megszüntetése után tett bankszövetségi javaslatokra a tárcavezető úgy reagált:

meg fogják fontolni a felvetéseket, de a cafetéria ügyében nem kívánnak változtatni.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a tájékoztatón arról is beszélt:

a fővárosi fejlesztési tanács létrehozása lehetőséget ad arra, hogy egységes fejlesztési koncepció érvényesüljön.

Hangsúlyozta: Tarlós István főpolgármester elvárása volt az újabb jelöltség vállalásához, hogy legyen egy olyan fórum, ahol a Fővárosi Önkormányzatnak rálátása van azokra a fejlesztésekre, amelyeket az állam valósít meg Budapesten.

Közölte: a tanács tíz tagból áll, ötöt a Fővárosi Önkormányzat, ötöt pedig a kormány delegál, elnöke a miniszterelnök, társelnöke a főpolgármester lesz. A tanács kéthavonta ülésezik majd.

A miniszter arról is beszélt, hogy a külső kerületekben még nem mindenhol megoldott az utak aszfaltozása, erre már az idén 10 milliárd forintot biztosítanak.

Mint mondta, a következő hetekben dönthetnek az önkormányzatok arról, mely területekre kerülhet sor már az idén. Összességében százmilliárd forintra lenne szükség valamennyi út leaszfaltozására – magyarázta.

A hajléktalanüggyel kapcsolatban közölte: a kormány áttekintette az alaptörvény-módosítás után kialakult helyzetet, és arra jutott, hogy a nappali és éjjeli melegedők megfelelően biztosítják az ellátást, vannak szabad férőhelyek.

A kormány célja, hogy rend és tisztaság legyen, és az emberi méltóság szempontjából sem lehet senkinek az érdeke, hogy életvitelszerűen közterületen tartózkodjon – fogalmazott.

Gulyás Gergely kérdésre arról tájékoztatott, hogy

körülbelül 18 százalékos lesz a létszámcsökkentés a központi kormányzatban, ami mintegy 2500 embert jelent.

Ehhez hasonló, ám minimálisan kisebb arányú lesz a létszámcsökkentés a központi állami intézményeknél – tette hozzá.

Az érintetteket várhatóan a jövő hónapban értesítik, és január 1-jével már az új létszámmal kívánnak működni.

Jelezte, minden formában szeretnének segíteni azoknak, akik távoznak a központi közigazgatásból, megemlítette például, hogy a nyugdíj előtt állóknál a szociális hozzájárulási adó teljes eltörlését javasolják.

A miniszter jelezte ugyanakkor azt is, még idén törvényt hoz a parlament a köztisztviselők bérének emeléséről.

Szintén újságírói felvetésre tudatta:

Orbán Viktor miniszterelnök és stábja január 1-jével költözik a budai Várba.

Arra a kérdésre, az állam készül-e belépni az önkéntes nyugdíjpénztári piacra, a miniszter azt közölte: nem tervezik a magánnyugdíjpénztári rendszer szabályozásának megváltoztatását.

Azzal kapcsolatban, hogy az MSZP népszavazást kezdeményez a miniszterek és az államtitkárok kiemelt egészségügyi ellátásának megszüntetéséről, azt mondta: ez egy populista kezdeményezés, ugyanis a szocialista kormányok idején is volt hasonló szerződés, és akkor többet fizettek ezért a szolgáltatásért. A népszavazás többe kerülne, mint amekkora összegről szó van – mutatott rá.

Székely László szívsebész ügyével kapcsolatos kérdésre közölte: orvosi protokollok alapján kell eljárni abban az ügyben, hogy kit kell megműteni, ez nem politikai kérdés.

Ha valaki ellátásra szorul, a megfelelő ellátást biztosítani kell számára – jelentette ki.

Az új Nemzeti Alaptantervet illetően elmondta: erős kétségei vannak, hogy 2019 szeptemberétől bevezethető, lehet, erre csak 2020-tól kerül sor.

Forrás: MTI

15 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
folytatás, ma, 17:08; ...nyugatra. Elment és talán már régen nem érti, mi történik itt, miért történik és főleg miért tűri ezt egy ország.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
justhpeter
@Shikari: Látod ilyen az, amikor elfelejted bevenni a gyógyszeredet, beszélsz hülyeségeket !
Cavinton, aztán bilobil és már rögtön emlékezni fogsz, hogy ki mit emelt fel.
csak úgy....
@justhpeter: A @Shikari: csak a tervgazdálkodásban hisz és rákosi mátyásba ,- nem a gyógyszerekben ...
justhpeter
@csak úgy...: Igaza van Shikarinak, Rákosi pajtás régi, kipróbált elvtársunk, benne bízni lehet.
csak úgy....
@justhpeter: Na ne félemlíts meg !;) Óvatosan azon az üzemi konyhán ,ki tudja hány kg. durbincsot kevernek bele a kínából jött , mao zedong ételízesítöbe...
Eladott Ország
Pontosabban magát a lakástakarékot nem tudják (még) kinyírni, de az állami támogatást megszüntetik, ami ehhez a termékhez kapcsolódott. Merthogy kevés új lakás épül ebben a konstrukcióban, de majd a CSOK megold mindent. Holott a lakhatási gondokat nem csupán az új lakások építése enyhítheti, hanem meglévő ingatlanok felújítása, bővítése is. Igaz, ezt nehéz besúvasztani a statisztikába, mint sikertörténetet. Csányi Sándor sajnos nem tud semmiről semmit, mert meccsen volt. De ha tudni fog – azóta gondolom sikerült tájékozódnia – akkor sincs ezzel semmi gond. Én feltétel nélkül elhiszem neki, hogy semmit nem tudott erről. Biztos hogy meccsnézés és röpködés közben nem erről csacsogtak a miniszterek elnökével. Recepteket cseréltek. Vagy kötésmintát. A Fundamenta mindenesetre bejelentette, hogy nem szüntetik meg ezt a konstrukciót. Állami támogatás nélkül, de folytatják a termék értékesítését.
Vigyázni kell, Rogán agitációs miniszter emberei mindenütt feltűnhetnek. Hű! Ha Négercsókot vagy Rigó Jancsit kérek, rasszista vagyok; ha Flódnit, akkor zsidó; ha Lúdláb tortát, elvitet Semjén fővadász; ha franciakrémest, akkor hírbe hoznak a fő ellenség, Soros-haver Macron elnökkel.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.