Egy friss jogszabály szerint október 17-től nem jár állami támogatás az újonnan kötött lakás-takarékpénztári szerződésekre.

Így reagált a kormány lépésére a Lakás-takarékpénztárak EgyesületeFotó: Pixabay

A Lakás-takarékpénztárak Egyesülete tudomásul veszi, hogy a kormány a lakástámogatási rendszer átalakításán dolgozik, és azt kéri, a további lépéseket a lakás-takarékpénztári piac szereplőivel együtt tegyék meg, amihez minden szakértelmüket, tapasztalatukat rendelkezésre bocsájtják

- reagált a szervezet arra a törvénymódosításra, amelynek értelmében október 17-től nem jár állami támogatás az újonnan kötött lakás-takarékpénztári szerződésekre.

Az egyesület az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében felhívta a figyelmet arra, hogy a lakás-takarékpénztárak az elmúlt 2 évtizedben közel 2 millió lakáscél megvalósulását segítették elő, a szektor csaknem 2000 milliárd forint kifizetést teljesített a magyar családoknak. A lakástakarékok jelenleg 1,5 millió ember lakásszámláját vezetik.

A bővítés és felújítás – a hazai lakásállomány korát és minőségét tekintve – a családok sokaságának jelenti a sokszor a gyermekvállaláshoz is kapcsolódó fejlesztések egyik valóban reális lehetőségét.

A társasházakban élő családok százezrei számára szintén a lakás-takarékpénztár megtakarítások jelentik a felújítási alapok képzésének legjobb, és lényegében egyedüli lehetőségét

- hangsúlyozták.

Kitértek arra is, hogy a lakás-takarékpénztárak mostanra jelentős szereplői lettek a hitelintézeti szektornak, hiszen 800 milliárd forintos betétállományukkal a háztartások lekötött betéteinek negyedét kezelik, a hazai lakáshitel-állományt tekintve pedig 12 százalékos piaci részesedésük van.

A piac négy szereplője közül kettő tud nyereségesen működni. A két legrégebbi és legnagyobb pénztár utóbbi években megfigyelhető prosperálása kitartó munka eredménye – tették hozzá –, és nem extraprofitot jelent, hanem hosszú évek befektetéseinek közelgő megtérülését.

A vállalkozások felhalmozott tőkéje, anyagi ereje, biztonsága és szakértelme pedig továbbra is biztosítja a lakáscélú kifizetéseket a teljes szerződött időszakra

- hangsúlyozták.

A rendszer egyenlege a költségvetésre nézve is pozitív, azaz az ügyfeleknek kifizetett állami támogatásnál jelentősen több folyik be a költségvetésbe adók, járulékok és a generált foglalkoztatás által, a kötelező számlás elszámolásból, azaz a piactisztításból származó, addicionális áfabevételeket nem is említve. 2018-ra az állami kiadások már közel kétszeres mértékben térültek meg, ezzel pedig a lakás-takarékpénztárak tevékenysége a GDP 0,2 százalékával javította a költségvetés nettó pozícióját.

Kiemelték továbbá, hogy a lakás-takarékpénztárak a stabilitás szigeteként működtek a 2008-tól nagyjából 2013-ig tartó válságévek alatt. A lakástakarékok által folyósított hitelek mentesek a kamatkockázattól, hiszen előre rögzített kamatozású termékek. A lakás-takarékpénztár üzleti modellje nemcsak a lakosság számára nyújt biztonságot, hanem anticiklikus hatású az egész gazdaság szempontjából, hiszen a megkezdett átlagosan 7-8 éves megtakarítási ciklus lejártával az ügyfelek a kiutalásokat kötelezően lakáscélra fordítják, és ezzel foglalkoztatást, vállalkozói és állami bevételeket generálnak évről évre, tehát a visszaeső időszakokban is – írta közleményében az egyesület.

41 hozzászólásarrow_drop_down_circle

papa.49
Akinek milliói vannak annak az évi 72 ezer forint semmi, de aki a fizetéséből építkezett, vagy újította fel a lakását bizony sokat, RENGETEGET jelentett !!!
A mocskos fütyisz most ezt akarja lenyúlni !!!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Mirabilis
@Sámannus: Tudod, nagy okos, örülök, ha téged ennyire érintetett az a szaros évi 72 ezer ft. Mert engem hál Istennek nem.
"Egy kuruzsló vagy " -tudod mit jelent a kurzsló?
Megmondom:.Szélhámos, aki orvosnak vagy gyógyszerésznek adja ki magát
Nahát én ez vagyok ebben a témában? Te nem vagy magadnál.
Mirabilis
@Sámannus: "aki nem ért semmihez, vagy csak a rabláshoz
Én? A rabláshoz? Mi a fenét raboltam nagy okos? Te nagyon be vagy gőzölve, ha ennyire hülyeségeket írsz.
Mirabilis
@Sámannus: ". Nálunk mindenkinek van, így több százezer az összeg évente nagyokos. Most nyúlik a képed igaz-e?"
Nahát, mennyit fizettetek havonta mindenki?
Ki kell ábrándítanom téged: nem nyúlik a képem! Nekem nem volt szükségem rá.
Mirabilis
@Sámannus: "Hülyeséget beszélsz, mert egy haramia vagy aki az uzsorások mellé áll"
Jajjaj" Elgurult a gyógyszer? Én haramia?
Na és ki az uzsorás? Te kis hamis tudsz valamit.
Mirabilis
@Sámannus: "Az a te bajod, hogy még van aki gondolkodik, és visszapofázik"
Haha! Nekem nem bajom a gondolkodás, neked inkább.
Asszem ez a fórum a visszapofázásról szól, mint ahogy te is visszapofázól, vagy nem?
Mirabilis
@Sámannus: "Ez a nagy hereverő orbányid baja, hogy ezt nem ti nyúljátok le!!"
Ti, mármint én is? Mit nyúlok le?
Nyugodjál már le! Az eddigi hozzászólásaimból én orbányid (valamit nagyon elírtál, csak idézlek) vagyok?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok

Szórakozás - 2019. April 25., 20:19
Madonna tanította csa-csa-csázni Steiner Kristófot
Szórakozás - 2019. April 25., 20:13
Weisz Fanni nagy bejelentése: két picit szeretne
Szórakozás - 2019. April 25., 20:08
Elképesztő! Vak gyerekek számára készítenek LEGO-t