Egy friss jogszabály szerint október 17-től nem jár állami támogatás az újonnan kötött lakás-takarékpénztári szerződésekre.

Így reagált a kormány lépésére a Lakás-takarékpénztárak EgyesületeFotó: Pixabay

A Lakás-takarékpénztárak Egyesülete tudomásul veszi, hogy a kormány a lakástámogatási rendszer átalakításán dolgozik, és azt kéri, a további lépéseket a lakás-takarékpénztári piac szereplőivel együtt tegyék meg, amihez minden szakértelmüket, tapasztalatukat rendelkezésre bocsájtják

- reagált a szervezet arra a törvénymódosításra, amelynek értelmében október 17-től nem jár állami támogatás az újonnan kötött lakás-takarékpénztári szerződésekre.

Az egyesület az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében felhívta a figyelmet arra, hogy a lakás-takarékpénztárak az elmúlt 2 évtizedben közel 2 millió lakáscél megvalósulását segítették elő, a szektor csaknem 2000 milliárd forint kifizetést teljesített a magyar családoknak. A lakástakarékok jelenleg 1,5 millió ember lakásszámláját vezetik.

A bővítés és felújítás – a hazai lakásállomány korát és minőségét tekintve – a családok sokaságának jelenti a sokszor a gyermekvállaláshoz is kapcsolódó fejlesztések egyik valóban reális lehetőségét.

A társasházakban élő családok százezrei számára szintén a lakás-takarékpénztár megtakarítások jelentik a felújítási alapok képzésének legjobb, és lényegében egyedüli lehetőségét

- hangsúlyozták.

Kitértek arra is, hogy a lakás-takarékpénztárak mostanra jelentős szereplői lettek a hitelintézeti szektornak, hiszen 800 milliárd forintos betétállományukkal a háztartások lekötött betéteinek negyedét kezelik, a hazai lakáshitel-állományt tekintve pedig 12 százalékos piaci részesedésük van.

A piac négy szereplője közül kettő tud nyereségesen működni. A két legrégebbi és legnagyobb pénztár utóbbi években megfigyelhető prosperálása kitartó munka eredménye – tették hozzá –, és nem extraprofitot jelent, hanem hosszú évek befektetéseinek közelgő megtérülését.

A vállalkozások felhalmozott tőkéje, anyagi ereje, biztonsága és szakértelme pedig továbbra is biztosítja a lakáscélú kifizetéseket a teljes szerződött időszakra

- hangsúlyozták.

A rendszer egyenlege a költségvetésre nézve is pozitív, azaz az ügyfeleknek kifizetett állami támogatásnál jelentősen több folyik be a költségvetésbe adók, járulékok és a generált foglalkoztatás által, a kötelező számlás elszámolásból, azaz a piactisztításból származó, addicionális áfabevételeket nem is említve. 2018-ra az állami kiadások már közel kétszeres mértékben térültek meg, ezzel pedig a lakás-takarékpénztárak tevékenysége a GDP 0,2 százalékával javította a költségvetés nettó pozícióját.

Kiemelték továbbá, hogy a lakás-takarékpénztárak a stabilitás szigeteként működtek a 2008-tól nagyjából 2013-ig tartó válságévek alatt. A lakástakarékok által folyósított hitelek mentesek a kamatkockázattól, hiszen előre rögzített kamatozású termékek. A lakás-takarékpénztár üzleti modellje nemcsak a lakosság számára nyújt biztonságot, hanem anticiklikus hatású az egész gazdaság szempontjából, hiszen a megkezdett átlagosan 7-8 éves megtakarítási ciklus lejártával az ügyfelek a kiutalásokat kötelezően lakáscélra fordítják, és ezzel foglalkoztatást, vállalkozói és állami bevételeket generálnak évről évre, tehát a visszaeső időszakokban is – írta közleményében az egyesület.

27 hozzászólásarrow_drop_down_circle

papa.49
Akinek milliói vannak annak az évi 72 ezer forint semmi, de aki a fizetéséből építkezett, vagy újította fel a lakását bizony sokat, RENGETEGET jelentett !!!
A mocskos fütyisz most ezt akarja lenyúlni !!!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Sámannus
@Mirabilis: Fordítva ülsz a lovon az sokkal több pénzt mozgat meg mint aminek látszik
A hitelfelvevők a kamat támogatásával kapnak segítséget, ha nagyobb tartozást vállal.Ne döntsük el hogy a polgárok milyen előnyei miatt veszik igénybe. Süket vagy, ha nem érted, mit jelen 72000Ft egy végsőkig kifeszített költségvetésű kölcsön esetében.
A fidesznyikek engem utálnak hála annak, hogy a hajléktalanok oldalán állok, az emberi megoldások előtérbe helyezésével amit a kormány elmulaszt. Populista félmegoldást választva.
Szarjál sünt te, ha így gondolkozol. Nem azt mondtam, hogy elég az összeg, hanem azt hogy bűn elvenni ezt is okostojás! Remélem felfogod a különbséget amit valójában képviselek.
eszegfu
@verőce21: tegnap 16:10 Elfogadom a véleményedet, bár nem értek vele egyet.
anima
Így reagált a kormány a Fidesz nevében, aki Orbán nevében hisz: "Kell a pénz kalácsra."

Ha Orbán egyszer kikerül a képből, a Fidesz a darabjaira hullik.
A sok getszi nem fog tudni mit kezdeni egymással, és egymás torkának esnek.
Orbán a dugó a trutymóval teli kádban.
Ha kihúzod a dugót, lefolyik a trutymó a csatornába, ahova való.
verőce21
@eszegfu: (12:14) Az egész történet arról szólt, hogyan próbáltak mások, főleg a bankok, üzletkötők, stb. jól megélni a pénzedből. Az eredetileg elérni kívánt célod, a lakásszerzés, pedig csak távolodott tőled, az árfelhajtás miatt. Ebből lakást szerezni, teremteni nem lehetett.
..."az éves megtakarítási tőkekiegészítést - a 30%-ot -, is a Bank igényelte az Államkincstártól, oda sem engedtek..."

Viszont hozzáfűzném még, hogy ugyanígy működik, szinte piramisjáték elven - mint fentebb leírtam -, az összes hasonló megtakarítással kombinált életbiztosítás, önkéntes nyugdíjbiztosítás, önkéntes kiegészítő nyugdíjbiztosítás..., stb., ezért egyiket sem szabad megkötni, hiába írogatnak hasbaakasztó, becsábító cikkeket pl. ebbe a blogba is róluk.
human
@Mirabilis: " És a 72 ezerrel kit húzott ki a szarból? "
Ilyet vagy az kérdez akinek lövése sincs a pénzügyekhez vagy az aki évi 72 ezer forintért már le sem hajol. Te melyik vagy?
Sámannus
@Mirabilis: Te nem érted nagyokos. Ha ezzel a lehetőséggel mindenki él akkor mi a gond vele.Talán az hogy a zsóka tízezret megéri kinyomtatni? Az kit emel az egekbe nagyokos kit fog a karácsonyi szaros utalványodon jóllakatni? Mondjuk ez hét darab zsóka nem egy. Érted má nagyokos? Akkor mért vették igénybe mindenki aki lakhatással foglalkozok? Egy kuruzsló vagy aki nem ért semmihez, vagy csak a rabláshoz. Nálunk mindenkinek van, így több százezer az összeg évente nagyokos. Most nyúlik a képed igaz-e? Hülyeséget beszélsz, mert egy haramia vagy aki az uzsorások mellé áll. Most akkor Rezsi Szilád hol a túróban van, az ó kalkulátorával.
Az a te bajod, hogy még van aki gondolkodik, és visszapofázik.
Számoljál utána tíz év után havi hatezer minden családtagra aki adózik. testvérek között is több millió forint Ez a nagy hereverő orbányid baja, hogy ezt nem ti nyúljátok le!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.