Magyarországon alapvetően családcentrikus emberek élnek, a magyarok hagyományosan családszeretők, és fontosak számukra ezek a kötelékek – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten.

Novák Katalin a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom Akadémián megrendezett konferenciáján egy kutatást idézve arra hívta fel a figyelmet, hogy

a magyar fiatalok számára a saját szüleik jelentik a legmegbízhatóbb információforrást, nem az internet, a médiumok, a könyvek vagy éppen a barátaik.

Ez a bizalom is azt jelzi, milyen fontosak a családi kötelékek Magyarországon – tette hozzá.

Kutatások szerint a fiatalok családban képzelik el a jövőjüket, elsöprő többségük házasságban szeretne élni és gyermekeket nevelni, ezek az elképzelések, vágyak és tervek azonban rendre elmaradnak a valóságtól.

Az államtitkár szerint ezért a kormánynak egyszerre kötelessége és felelőssége is, hogy segítse őket a családalapítással, gyermekvállalással kapcsolatos terveik megvalósításában.

Novák Katalin a mozgalom kutatásának egy másik eredményére is felhívta a figyelmet, arra, hogy

az egyetemista fiatalok az átlagosnál több gyermeket vállalnának, és sokan vannak, akik nagycsaládos életformát képzelnek el maguknak.

Kitért arra is, hogy a nyugati világban a fiatalok egyre később vállalnak gyereket, ugyanakkor örömmel látják, hogy Magyarországon ez a folyamat lelassult. A pozitív változások között említette azt is, hogy

a fiatalok már egy évvel korábbra tervezik az első gyermekük megszületését, mint a négy évvel korábbi ifjúságkutatás idején.

Novák Katalin felidézte a kormányzat családalapítást segítő fontosabb intézkedéseit, ezek között az gyermeknevelést tekintetbe vevő adórendszert, a gyerekeket vállaló hallgatók diákhitele visszafizetésének felfüggesztését, illetve részbeni vagy teljes elengedését, továbbá a fiatal házasok adókedvezményét, melyet már 80 ezer pár igényelt.

Közölte,

tavaly egy család átlagosan 262 ezer forintot tudott megspórolni a családi adókedvezménynek köszönhetően.

Az államtitkár a konferencián arról is beszámolt, hogy hétfőn lezárult a "családbarát szülészet" pályázat, melyet azzal a céllal írtak ki, hogy "a lehető legnagyobb méltósággal és a lehető leginkább pozitív élményként tudják megélni szülésüket a nők".

A csaknem 8 milliárd forint keretösszegű pályázatra mások mellett 65 szülészeti osztály jelentkezett, az országban működő 78 közül. Hozzátette: november 15-éig döntenek a pályázatokról.

A rendezvényen jelentették be, hogy három felsőoktatási intézmény – a Széchenyi István Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem és az Óbudai Egyetem – csatlakozik a mozgalom Családbarát egyetem programjához. Az egyetemek vezetői, miután ismertették családbarát célkitűzéseiket, illetve programjaikat, a mozgalom elnökével, Skrabski Fruzsinával aláírták a csatlakozásról szóló dokumentumot.

A Három Királyfi, Három Királylány Mozgalmat Kopp Mária orvos hívta életre 2009-ben azzal a céllal, hogy megszülessenek a fiatalok által kívánt, tervezett gyermekek. A mozgalom kezdeményezésére öt éve valamennyi parlamenti frakció aláírta azt a nyilatkozatot, melyben vállalták, hogy döntéseik során támogatni fogják a gyermekvállalást.

A civil szervezet az elmúlt évtizedben egyebek mellett társkereső programokat tartott, párkapcsolati előadásokat szervezett, elindította a babazászló és a vándorbölcső mozgalmat, családi témákban egyetemi kurzusokat indított, továbbá a munka és a magánélet összeegyeztethetősége érdekében családbarát munkahely díjat alapított.

Forrás: MTI

Címlapi kép: MTI/Kovács Attila

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Aki Én
Demagóg picsa. Ezért állunk a kihalás szélén?
Egyébként a fiatalok a neten informálódnak, úgyhogy találkoznak a bűntetteitekkel.
Nessy
Sok fiatal, látva szüleik kínlódását a talpon maradásért, inkább elhúz a migráncsok sújtotta, haldokló nyugatra, és onnan többet tud segíteni a szüleinek, mint itthon! Arról nem is beszélve, amikor már idős, beteg lesz valaki! Akkor már csak teher, és oldja meg mindenki az ápolását, ellátását, ahogy tudja! Nektek addig "család a család", amíg megszületik minimum három gyermek, eléri a 18. életévét, és onnan már nem család a család! Ne akarjon lakást felújítani, ne akarjon új lakást, ne akarja a meglévőt modernizálni, átalakítani! Épp most döntött róla a keresztényi szeretetéről hires parlamentünk! Ahol meg nem adott a Sors gyermeket, azok még 50 évi házasság után sem "család"!
Hellcat
Házas vagyok szeretnék családot és gyerekeket is...de csak kettőt...így már meg is baszhatom magam az állam szerint...egyelőre nem tudom miből tudnék otthont teremteni mert a LTP beszántva, a két gyerekes CSOK lófasz a háromhoz képest, viszont az ingatlanpiac a három gyerekesre állt be...szóval a kurva anyátok fideszes gecik.
Sámannus
És mit tartasz a lakástakarék leöléséről ganyély nőstény?
tudode
Hogy mik vannak! Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom Akadémián miért nem arról MESÉLT, hogy kénytelenek a még a 30 éves ifjak is az anyukájuk szoknyája alatt éldegélni, mert se pénz, se posztó, se kajiba számukra, mert ELŐNYT ÉLVEZGET pártunk-, és kurmányunk szamára a BETONTEKNŐ ERDŐ, a puccos térkövek, a Budai Vár elfoglalása ki tudja, ki HÁNYT, hány milliárdért! Az külön szám, amikor egy konyhában két dudás főz-dögél, mert megházasodott a KOROS gyermek!
.
Ne essünk túlzá-soKK-ba/be államtitkár asszony!
Eladott Ország
És ettől a magvas megállapítástól hova szarjunk Katika? Ezt a nőt a butasága, ès a szervilizmusa miatt tartja a rendszer. Novák Katalin – akit én eddig is a nagy esze miatt szerettem és tiszteltem – talán élete legnagyobb alakítását nyújtja az alábbi videóban. Kedves, nőiesen szelíd mosollyal mondja el nagyjából ugyanazt az egy mondatot ezerkétszázszor. www.facebook.com/kormanyzat/videos/1388390557900327/
A vidék haldoklik, az állam nem teljesíti a feladatait, munkahelyek pedig csak ott jönnek létre, ahol van infrastruktúra. A falvak egy része élhetetlen, gyermekvállalásra alkalmatlan, reménytelen hely lett. És nem azért, mert a vidéki emberek így érzik jól magukat. Ezen csak egy nagyon árfogó állami stratégia és az erre a célra fordítható sok pénz tudna segíteni. Nem pedig Novák Katalin kedves mosolya és az odavetett alamizsna.
csipetke
Mi összetartó család vagyunk,a három gyerekemmel,és már az ő családjaikkal együtt,és kollektívan utáljuk a fideszt.Vagy miről is van szó?Vajon ez a nő tudja,hogy mi van az országban?Vagy ő is egy A4-el jár,mint Hegedűs Zsuzsa?És eközben fingja nincs,hogy valójában mi megy itt,mert a luxusverdából nem látja.Ő valószínűleg egy papírból olvassa ezt a sok f@szságot,amit a gazdája nyomhatott a kezébe,mert láthatóan nincs tisztában a családok helyzetével.Nem véletlenül születik kevés gyerek,illetve minden 6.külföldön,mert itt mire szülessenek?A kilátástatalnságra?
kokopelli
@Aki Én: hát ez a különbség!Nem tudják a "magyar emberek",hogy milyen eldorá-
dóban élnek!A nyugati gyors pénzhajhászó társadalomban gyeremeknek lenni egy
büntetés!Az én két ebadtámra is rákényszerítettem olyan szabikat,amiket nem kel-
lett volna!Máig is szégyenlem magam,holott ők is kezdenek hasonlókat tervezni az
ő utánpótlásukkal!És mi a klou,az hogy nem kell az állam okoskodása hozzá! ;-)
kokopelli
@kokopelli: U.i.: a cikket olvasva jöttem rá,hogy én is családszerető vagyok!
Kösz. Katalin kincsem!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.