Tizenöt százalékos béremelést kérnek jövőre a vasutasok, és erről minél előbb megkezdenék a tárgyalásokat a MÁV vezetésével – közölte a Vasutasok Szakszervezete (VSZ) csütörtökön az MTI-vel.

A VSZ a MÁV-nál működő két másik érdekvédelmi tömörüléssel, a VDSZSZ Szolidaritással és a Mozdonyvezetők Szakszervezetével közösen írt levélben felkérte Homolya Róbert elnök-vezérigazgatót, hogy október 25-ére hívja össze a Vállalati Érdekvédelmi Tanácsot (VÉT).

15 százalékos béremelést kérnek a vasutasok 2019-re

Fotó: pixabay.com CCO

A szakszervezetek a vasutasok helyzetét áttekintve úgy látják, hogy az ágazatban jövőre 15 százalékos, de a garantált bérminimum-emelést legalább 3 százalékponttal meghaladó bérfejlesztés indokolt. Egyebek mellett ez is szerepel az érdekvédők hét pontban összefoglalt követelésében, amelyet csütörtökön levélben küldtek el az elnök-vezérigazgatónak.

A közleményben Meleg János, a VSZ elnöke a szakszervezeti követelések közül a béremelési igény mellett kiemelte a munkakörülmények javításának fontosságát, a cafeteria nettó értékének megőrzését és egy újabb középtávú bérmegállapodást is.

Az érdekképviselet elnöke szerint a szakszervezeti javaslatok a régi vasutasok megbecsülését és megtartását, valamint újak toborzását szolgálják, mert létkérdésnek tartják a munkaerőhiány megszüntetését, illetve csökkentését a vasútnál.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.