Egymilliárd forintos beruházással épült robotizált tehénistállót adtak át csütörtökön Kocson; az Aranykocsi Zrt. létesítményében az állatok fejését robotok végzik, emellett a takarmányozást, a trágyázást és a többi szükséges műveletet is teljesen automatizálták.

László Kálmán vezérigazgató az MTI-nek elmondta, az 540 tejelő szarvasmarha ellátásához egy műszakban két ember munkájára van szükség. Ez Magyarország első olyan tehénistállója, ahol nyolc robot végzi az állatok fejését. A fejlesztést az Aranykocsi Zrt. önerőből végezte el, a források felét az MKB kedvezményes kamatozású hitele biztosította.

Egymilliárdba kerülő robotizált tehénistállót adtak át Kocson

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

Nagy István agrárminiszter köszöntőjében kiemelte, a magyar mezőgazdaság megújulásának keretében az elmúlt években sikerült stabilizálni az állattenyésztést, így a szarvasmarha ágazat helyzetét is. Az ágazat kibocsátása tavaly folyó áron 135 százalékkal, változatlan áron 7,6 százalékkal haladta meg a 2010-es értékeket.

A miniszter hozzátette, a tehenenkénti tej-árbevétel 2018 első kilenc hónapjában átlagosan 4 százalékkal több, mint 2017 hasonló időszakában, és az elmúlt tíz év legnagyobb első kilenc havi bevételének felel meg.

A most átadott tehénistálló Közép-Európa egyik legkorszerűbb létesítménye, a svéd DeLaval cég technológiájának felhasználásával hozták létre. A fejlesztés az Aranykocsi Zrt. 30 éves történetének legnagyobb beruházása.

Az Aranykocsi Zrt. 1993-ban alakult, a korábbi termelőszövetkezet jogutódjaként. A társaságnak 400 tulajdonosa van, a korábbi szövetkezeti tagok és örököseik. A zrt. 170 embert foglalkoztat, 2017-ben három milliárd forintos árbevételt ért el.

A vállalkozás 1600 hektáros, bérelt területen termel növényt, 950 anyakocától évente 30 ezer sertést bocsát ki, valamint ezer szarvasmarha tartásával évente 9,2 millió liter tejet értékesít.

(MTI)

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

RonaGyuri
Aranykocsi Zrt. önerőből végezte, akkor ez a kis pöcs Nagy mit örömködik ott? =))
szép új világ
@RonaGyuri: Felmérte a terepet, hogy a nemzet gázszerelője "visszautasíthatatlan" vételi ajánlatot tudjon rá tenni, 1 milliárdért.
KisGenyo2
Műszakonként 2 ember. Akkor számoljunk 10 emberrel (hétvége szabadság stb. miatt).
1000 millió Ft, 10 emberre az annyi, mint fejenként 100 milla. Namost ebből 18 évig lehetne bruttó 380.000 Ft, azaz gyerek nélkül is nettó több mint 252.700 Ft fizetést adni nekik, ennek bérköltsége: havi 459.800. Na azért ennyiért még ott is találni fejőnőt szerintem...
(Forrás: www.hrportal.hu/berkalkulator_2018.html?edt_brutto=380000&edt_elt=0&edt_gyerekek=0&edt_egyedulnevel=0&edt_frisshazas=0&edt_kedvezmeny=0&edt_munkaido=40)
Ha a berendezés 18 éves kora után is üzemel, akkor kezdi majd el "megérni", nem számolva, hogy az egymilliárd mennyit kamatozott volna addig.
Ostoba emberek persze lehetnek mindenhol, de én a tulajdonosok helyében azért kicsit elgondolkodnék ezen... ;-)
KisGenyo2
@KisGenyo2: Vajon mennyit hozhatna az az egymilliárd, ha értelmesen fektetnék be?
KisGenyo2
Az MKB hitel jó választás... :-D
Lőrincé lesz ez is hamar...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.