Nem 1-2 centiméterrel, hanem 10 centiméterrel dőlt meg több helyen – köztük Budapesten is – az alacsony vízállási rekord a Dunán – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője az M1 aktuális csatorna csütörtök esti műsorában.

Siklós Gabriella elmondta: Budapestnél eddig 51 centiméter volt a valaha mért legalacsonyabb vízállás, amelyet 1947. november 6-án regisztráltak. Szerdán 41 centiméter volt a vízszint.

Több helyen 10 centiméterrel dőlt meg a Dunán az eddigi alacsony vízállási rekord

Férfi távcsővel az Ínség-sziklán 2018. október 16-án. Délelőtt Budapestnél 49 centiméter volt a Duna vízállása, ez 2 centiméterrel alacsonyabb, mint a valaha mért legkisebb vízszint.

Fotó, címlapi kép: MTI/Máthé Zoltán

Komárom felett nem, de az alatt a Duna teljes magyarországi szakaszán megdőltek az alacsony vízállási rekordok. Így a negatív rekordok térképe teljesen átrajzolódott, mostantól mindenhol 2018-as adat szerepel.

Az OVF szóvivője felhívta a figyelmet arra is, hogy a közölt adatok relatív vízállást jelentenek. Az 1800-as években egy hasonlóan kisvizes vízállásnál döntöttek a szakemberek arról, hogy a vízszintet mérni kell. Ahol akkor állt a víz, ott határozták meg a nulla pontot. Így fordulhat elő most, hogy több helyen mínuszban vannak a vízállások.

Siklós Gabriella kitért arra is, hogy a hajózásnál 25 deciméter az ideális gázlómélység. Most ez 15-17 deciméter körül van. Ezért kihelyeztek segítő bójákat, de éjszakára a hajózási hatóság hajózási zárlatot rendelt el a teherhajóknak.

Az OVF szóvivője a várható csapadék kapcsán kiemelte: az, hogy Magyarországon esik az eső, csak a Zala és a Zagyva szempontjából számít. Minden más folyónál a külföldi vízgyűjtőterületen lehullott csapadék a fontos. A Duna jelentős részvízgyűjtőin – Inn, Traun, Enns – jövő héten kedden, szerdán 20-25 milliméternyi eső várható.

Ennek hatása a jövő hét vége felé érheti el a Duna magyarországi szakaszát – fejtette ki.

(MTI)

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.