A varsói kormány elemzi az Európai Bíróság döntését, miszerint fel kellene függeszteni a lengyel legfelsőbb bíróságról szóló törvénynek a bírák nyugdíjkorhatárára vonatkozó előírásait – közölte pénteken Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök.

Morawiecki: Varsó elemzi az Európai Bíróság döntését a lengyel legfelsőbb bírósági törvény felfüggesztéséről

Fotó: AP

A brüsszeli csúcstalálkozókon tartózkodó Morawiecki a lengyel médiának nyilatkozva arra reagált, hogy az onet.pl német tulajdonú lengyelországi hírportál és több lengyelországi civil szervezet honlapján pénteken, a lengyel helyhatósági választásokat megelőző kampány zárónapján ismertették a luxembourgi székhelyű uniós törvényszék által hozott döntést.

A hivatalosan csak később közzétett dokumentumban az Európai Bíróság elrendeli, hogy függesszék fel a 65 éves korhatárt elért lengyel legfelsőbb bírósági tagok nyugdíjazását, és az érintett bírák a korábbi munkafeltételek alapján visszatérhessenek munkahelyükre.

Morawiecki megerősítette: Varsóba már megérkezett a bírósági döntés. "Biztosan elemezni fogjuk, és aztán állást foglalunk" – mondta.

A fejleményekre reagált Beata Mazurek, a lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság szóvivője is. "Lengyelország az Európai Unió tagja, és a hatályos uniós joggal összhangban lép majd" – írta a Twitter közösségi honlapon.

A legfelsőbb bíróságra vonatkozó lengyel törvényt szeptember végén az Európai Bizottság utalta a luxembourgi törvényszék elé, és arra is felkérte az Európai Bíróságot, hogy az ítélet meghirdetéséig rendeljen el ideiglenes intézkedéseket a jogszabály hatályba lépése előtti helyzet visszaállítására. A pénteki döntés nyomán ezt az ideiglenes intézkedést rendelik el.

A legfelsőbb bíróságról szóló, áprilisban hatályba lépett törvény értelmében 70-ről 65 évre csökkent a legfelsőbb bíróság tagjaira vonatkozó nyugdíjkorhatár. Ezt a testület korábbi 72 tagja közül 27-en már elérték, de a törvény nyomán közülük csak azokat nyugdíjazták, akik nem jelezték maradási szándékukat. Nyugdíjazásáról szóló döntést kapott Malgorzata Gersdorf, a legfelsőbb bíróság elnöke is, azonban máig nem ismerte el.

Tizenhat bíró mandátumának meghosszabbítását kérte, ötüknek Andrzej Duda elnök meg is hosszabbította a szolgálati idejét.

Egy májusban meghirdetett pályázat alapján Duda nemrégen 37 új bírót nevezett ki a legfelsőbb bíróság újonnan kialakított két kamarájába (29 kinevezett bíró), valamint a már hosszabb ideje betöltésre váró posztokra (8 kinevezett bíró). Pawel Mucha, a lengyel államfői hivatal államtitkára e kapcsán múlt héten leszögezte: a 37 bíró kinevezése nem áll összefüggésben az Európai Bíróságnál kezdeményezett eljárással, az új tagokat ugyanis nem a nyugalmazott bírák helyére nevezték ki.

Az Európai Bíróság döntése így elvileg csak a 22 nyugdíjazott bíróra vonatkozik.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.