Az Örök tél elnyerte Berlinben az év Legjobb Európai Tévéfilmje díjat a Prix Europa filmes és tévés seregszemlén. A hírt Köbli Norbert, a film egyik alkotója jelentette be a Facebookon.

Köbli Norbert posztjában azt írta,

„ZDF-es, BBC-s, RAI-s filmek között” lett a legjobb. Hozzátette, az alkotók nevében Gera Marina, a film főszereplője vette át a díjat.

Szász Attila filmje – amit idén februárban mutatott be a közmédia – a hírhedt szovjet Gupvi munkatáborok elhallgatott világát mutatja be. A januári díszbemutató előtt Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára úgy fogalmazott: egy olyan film született, amely „valóban kinyitja a Gulagról való ismeretek kapuját” és hitelesen mutatja be, hogy mi történt ezekben a kényszermunkatáborokban – idézte fel a filmmel kapcsolatban a Híradó.hu.

Az Örök tél lett az év legjobb európai tévéfilmje

A Félvilág és A berni követ alkotópárosának, Szász Attila rendezőnek és Köbli Norbert forgatókönyvírónak az új történelmi drámája Havasi János Lánykák, az idő eljárt című novelláján alapul, és megtörtént eseményeken alapszik. Januárban a rendező úgy fogalmazott: nagyon büszke a filmre, az alkotótársakra. A forgatás során nehéz volt mindennap szembesülni a II. világháborús táborokkal, és hogy annak valóságát szinte képtelenség bemutatni. Így inkább igyekeztek egy ízelítőt adni abból a pokolból, amelyen a táborokat megjárt nők és férfiak keresztülmentek.

„Ez a legérzelmesebb történet, amit valaha írtam, nagyon igénybe vett, mindenféle érzelmet kiváltott belőlem, egy igazi hullámvasút volt”

– idézte fel a munkát Köbli Norbert. Mint mondta, megpróbáltak egy jól megközelíthető történetet elmesélni úgy, hogy közben nem színezik ki a valóságot, hiszen végig érezték a munka komoly felelősségét is.

Cikk- és címlapkép: Facebook/Örök tél

(Híradó) 

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.