500-nál is több ügyvéd írta alá azt a petíciót, melyben a hajléktalanság büntethetővé tétele ellen tiltakoznak.

A Mérce cikke szerint vasárnap késő délelőttre már 500-nál is több ügyvéd írta alá azt az online petíciót, melyben a hajléktalanság kriminalizációja ellen.

A hajléktalanság nem bűn és nem szabálysértés. A hajléktalanság a legszörnyűbb helyzetek egyike, amelybe ember kerülhet

– olvasható a felhívásban, amelyet Dr. Ésik Sándor ügyvéd indított el.

Már ötszáznál is több ügyvéd tiltakozik a hajléktalanság kriminalizációja ellen

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

A petíció szerint maga a jogszabály is rossz, és nem lett volna szabad egyáltalán megszületnie, illetve a rendőrségnek és a büntető igazságszolgáltatásnak sem az lenne a feladata, hogy a megfelelő szociális ellátórendszert, illetve a hajléktalan embereket segítő állami és önkéntes szervezetek munkáját helyettesítse.

Dr. Ésik Sándor szerint a bíróság is lehetne bátor, és felfüggeszthetné az eljárásokat, majd ezeket az Alkotmánybíróság elé utalhatnák. Ehelyett viszont azt látni, hogy a bíróság még azt az alapvető szabályt sem tartja meg, hogy a vádlottat nem alázzák meg – olvasható a petícióban.

A felhívás szerzője azt is megpendíti, hogy ilyen helyzetben egy ügyvédnek csak az tud megfordulni a fejében, hogy bojkottálni kell az egészet, és a bíróság oldja meg "kötelező védős ügyben ügyvéd nélkül, ha tudja."

56 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
Egy, a lakhelyét elveszítő ember mégis hogyan jusson munkához segítség nélkül? Olyan ember munkát sem kaphat, akinek nincs bejelentette lakcíme, márpedig egy hajléktalannak ilyen nincs. Szociális lakások idehaza szinte nem is léteznek, az önkormányzati lakásokat pedig nem azok számára tartják fenn, aki arra valóban rászorulna, hanem a politikusok és haverjaik számára. Miközben évente több százan fagynak halálra országszerte, addig lakások ezrei tátonganak üresen. Csak egy statisztikát tennék ide, ami megmutatja, mekkora is a probléma idehaza a hajléktalanság terén. 2006 és 2012 között mindössze 38 hajléktalan fagyott halálra Spanyolország valamely városában. Történt mindez úgy, hogy Spanyolország lakossága 40 millió fő. A magyarországi hajléktalanok számát 30 000-re becsülik, míg Spanyolországban ez a szám 40 000. Ebben az időszakban Spanyolországot szintén egy konzervatív, korrupt kormány vezette, mégis emberségesebb tudott lenni, mint a magát kereszténynek hazudó, illiberális demokráciáról hadováló Orbán-kormány. A hajléktalanság nem szűnt meg, csak átalakult. Valami förtelmesebbé.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
F_Viktor
@verőce21: Haha, látom a válaszadás a nagy pihenőd után sem megy! :-))
verőce21
Az aszkézis, bizonyos feltételek mellett, mindenképpen ad valamit, amitől erősebb az ember.
Yoda69
@F_Viktor: Ez teccett! Nagyon ul, es sajnos nagyon igaz.
"orbán nagyon jól ráérzett, hogyan lehet a hozzád hasonló primitívekből kihozni az állatot!"
bencemacska
@Yoda69: Orbánra, a párttagjaira és a trolljaira is jellemző, hogy ha nincs válasz, kezdődik a primitív durvaság!
verőce21
Történt egy vasárnap Budapesten, hogy a jóemberkedő liberálisok összetrombitálták maradék seregüket egy kis nosztalgikus találkozó céljából. A párszáz érdeklődőt vonzó esemény, a Kossuth téren, melynek fő célja az volt, hogy a haladó művészek és írók saját nagyszerűségükről, felvilágosultságukról és egész tereket betöltő szívük méretéről biztosítsák a magyar népet.
A mellékszál pedig, hogy a hajléktalanoknak utcán megfagyáshoz való jogát követeljék. Emberi jogok ugyebár… meg liberalizmus.

Ők azok, a hajléktalanok, akik nem hajlandók betartani a közösségi együttélés írott és íratlan törvényeit. A de¬viáns, munkakerülő, csak koldulásból élő, a bevételeik nagy részét azonnal alkoholra költőkért tüntettek az úgynevezett művészek.
Lehet tüntetni azért, hogy a hajléktalanok megfagyhassanak. A kormány addig megmenti az életüket.
JAJMÁR
@verőce21: Szóval a hajléktalanság = deviáns, munkakerülő, csak koldulásból élő, alkoholista művészekkel? és azt akarod igazolni, hogy a törvény nem kriminalizál? Hát akkor hogy sikerült neked máris ez a következtetés? SAját erőből talán?
Ennyire sikeresen? hogy még a közterületen se kell életvitelszerűen ott lennie, elég, ha hajléktalan és máris kitaszított?
Na, gyerünk, rugdoss beléjük!
Micsoda bátorság...

De a megfagyáshoz nem kell hajléktalannak se lenni.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.