Az 1956-os forradalom "egy vérig sértett nemzet dühkitörése volt" – mondta Boross Péter volt miniszterelnök hétfőn Budapesten, a Műegyetemen rendezett emlékünnepségen.

Sok kárpátaljai és szlovákiai egyetemista jön ünnepelni – a volt miniszterelnök külön köszöntötte őket
Fotó: Mónus Márton/MTI

Kifejtette: ezt a dühöt a letartóztatások, kisemmizések és a megszálló hatalomtól való függőség váltotta ki. Megjegyezte:

van tűréshajlam egy nemzetben, de ha érzékenységét, nemzettudatát, önérzetét, magyarság mivoltát nap mint nap megsértik, akkor mindez robbanáshoz vezethet. Reménytelenek azok a vállalkozások, amelyek a magyarokat "kozmopolita, internacionalista irányba akarják kényszeríteni"

- hangsúlyozta a volt kormányfő, a Szabadságharcosokért Közalapítvány elnöke, hozzátéve: ezek a törekvések bukásra vannak ítélve.

Boross Péter leszögezte: 1956 azt parancsolja, hogy a magyar szabadság, önállóság, függetlenség mindent megelőzően erkölcsi kötelességgé kell, hogy tömörüljön mindenki lelkében.

Halzl József, a Rákóczi Szövetség tiszteletbeli elnöke az egykori 56-os diákok nevében kijelentette: azt a két hetet most is élete legszebb időszakának tekinti.

A kárpátaljai magyar egyetemistákat külön is köszöntötte, majd közölte, az idén jelentős számú szlovák egyetemista is csatlakozott az ünnephez. Az idén minden eddiginél több egyetemista vesz részt a forradalomra emlékező programokon

- tette hozzá.

Józsa János, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem rektora felidézte: 1956. október 22-én azért gyülekeztek az intézményben a tanárok, dolgozók, hallgatók, hogy egy békés nagygyűlésen fejezzék ki az őket feszítő érzéseket. A 62 évvel ezelőtti fővárosi eseményeknek kiindulópontja volt a Műegyetem – mutatott rá a rektor.

Ami akkor történt, azt a külföld, a történelmileg nálunk szerencsésebb Nyugat hol értette, hol nem

- jegyezte meg a rektor, aki szerint napjaink Európájában "csak úgy maradhatunk hűek Magyarországhoz, ha soha és sehol nem áruljuk el, amiért a magyar harcosok az életüket adták".

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 62. évfordulója alkalmából a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen tartott emlékünnepség kezdetén az aulában megkoszorúzták az egyetem hősi halottainak emléktábláját.

Az ünnepségen részt vett mások mellett a 62 évvel ezelőtti diákgyűlés néhány résztvevője, továbbá diákcsoportok – köztük felvidéki fiatalok – is. Többen magyar zászlókkal, illetve nemzeti színű karszalaggal érkeztek.

A műegyetemi rendezvény után az ünneplők a hagyományos fáklyás felvonulással indultak a Bem térre.

A budapesti műegyetemisták 1956. október 22-i nagygyűlésükön 16 pontban foglalták össze követeléseiket, másnapra pedig tüntetést szerveztek akaratuk nyomatékosítására és a lengyel munkástüntetések iránti szolidaritás kinyilvánítására. A budapesti Petőfi-szobornál tartott október 23-i tüntetésen Rákosi- és Gerő-ellenes jelszavak hangzottak el, a résztvevők követelték a szovjet csapatok kivonását. A zászlókból kivágták a szovjet mintájú címert, így lett a lyukas zászló a forradalom jelképe. A budapesti és vidéki tömegmegmozdulásokat véres atrocitások kísérték.

(MTI)

66 hozzászólásarrow_drop_down_circle

tudode
Mi köze ehhez a MEGEMLÉKEZÉSHEZ a külhoni ifjaknak?
.
Ez nem ünnep, GYÁSZ, megspékelve azzal, hogy a XXI. században még sor kerülhet hasonlóra, arra, hogy fel kell kapkodniuk a NYÚLCSUKÁT azoknak, akik JOG-ÁSZ létükre JOGFOSZTÓK lettek a hiszékenyek akaratával, sokkal ÉLHETETLENEBB ORSZÁGOT összebarkácsolva, mint az '56 előtti volt!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
tudode
Mi köze ehhez a MEGEMLÉKEZÉSHEZ a külhoni ifjaknak?
.
Ez nem ünnep, GYÁSZ, megspékelve azzal, hogy a XXI. században még sor kerülhet hasonlóra, arra, hogy fel kell kapkodniuk a NYÚLCSUKÁT azoknak, akik JOG-ÁSZ létükre JOGFOSZTÓK lettek a hiszékenyek akaratával, sokkal ÉLHETETLENEBB ORSZÁGOT összebarkácsolva, mint az '56 előtti volt!
RonaGyuri
ez a vén tetű Hóbagoly mit keres ott???
kereső
@RonaGyuri: ő a" Szabadságharcosokért Közalapítvány elnöke"-űgy is mint egykori kiemelt és megbecsült Kádár káder.
CsipkeRózsa
"Dühkitörés volt"

Most legalább olyan dühösek az emberek, de nem nagyon akarnak kitörni.
Pálinkafőző Rézüst
@Shikari: egy besúgó genya volt egész életében, rendszertől függetlenül, inkvi barátom... Úgyhogy pofáját súlyba...
kulabombaafityiszre
@simmering73: ma, 18:41
Shikaridurbincsot kérdezd ő az illetékes,ő tudja a tarifákat.
Commenter
@simmering73: vszeg nem keveset, és az utaztatásuk és az élelmezésük sem kerül nekünk kevésbe. Bérválasztók, bérünneplők...kár, hogy csak a béranyaság tilos...ezeket a fidesz bérenceket is be kellene tiltani-
Nessy
Boros Péter, aki minden rendszerben jókor volt jó helyen, tart előadást 1956-ról? Hogy nem szakad le a mennyezet!
Mi közük a határon túli egyetemistáknak ehhez az ünnephez? Kellettek a bértapsolók, miután a mostani fiatalok nem itthon "ünnepelnek"?
namihami
Határontúliak (bérelt résztvevők) jönnek? Ha már határonbelüliek az istennek nem akadnak megfelelő számban, akkor valakikkel (kerüljön, amibe kerül) kell feltölteni a látványelemeket.
A médiában csak a tömeg látszik, a fizetési cédulák nem. A Boross pedig már évek óta azon az elhülyülési és évtizedek óta azon a megfelelési (bármely rendszer felé) szinten van, hogy elég a papírt elétenni. Neki is csak a kassza csengése a fontos, a fizető személye mindig sokadrangú volt.
Lepényleső
Így már elegen vannak? Asszisztálni a bánnak? Legyen bátorsága eltiporni kik itt laknak?
solidedge
Remélem az egyetemisták 56-ot jöttek ünnepelni önként, ellenszolgáltatás nélkül és a Fidesztől függetlenül. A Fidesz ugyanazt az értékeket képviseli, mint az akkori hatalom, akik miatt kitört a felkelés.
Eriksson
Aztán ki jött segíteni a dicső nyugatról egy szerencsétlen népnek. Az olaszok legalább együttérzőek voltak.
www.youtube.com/watch?v=k9_nl0svlJw
GeoCravker
Boross csak tudja.

A Horthysta katonanövendék, aki önként csatlakozott Szálasi idején a harcoló alakulathoz, majd igazgató volt Kádár korszakában, és miniszterelnök a gengszterváltó kormányban.

Az igazi zsíros szar, ami mindig a felszínen úszik...
Jozefina
Ez a vén szenilis majom még miért produkálja magát!!!??? Egész másutt lenne a helye??!!
kisrigó
@solidedge: Úgy tűnik, hogy mélyen hallgatnak arról, vagy nem jut eszükbe, hogy miért is történtek az ötvenhatos események! Egyre csak feszítik a húrt!
Yoda69
Hol van a 2/3? Kulfoldi bertapsolokat kellett megint hozni?
Ez azert verciki a rohadt csalo fideSS bandanak, akiknek allitolag 2,5 millio szavazoja van.
RonaGyuri
@GeoCravker: Egy mondatban két történelem hamisítás,

de mégsem ez a legnagyobb hazugság a dologban

Ahogy a többi, az index.hu is beszámol a tegnapi BME-s … na most vagyok bajban, mert személyes jó-barátom volt az eredeti esemény egyik szervezője és tudom mit mondana, ha még élne. Szóval nevezzük megemlékezésnek, ami a Műegyetem rakparti épületében kezdődött és .. Nos idézem a portált: „Az egyetem épületén belül indult megemlékezés kezdetén Boross Péter az 1990-ben alakult, első szabadon választott kormány belügyminisztere, Antall József halála után fél éven át Magyarország miniszterelnöke - a rendszerváltás előtt a Dél-pesti Vendéglátó-ipari Vállalat igazgatója - koszorúzott.”.
Nos a dolog úgy áll, hogy
„az 1990-ben alakult, első szabadon választott kormány belügyminisztere” az bizony a szép-emlékű Horváth Balázs volt,
valamint
ad „a rendszerváltás előtt a Dél-pesti Vendéglátó-ipari Vállalat igazgatója”, ami többszörösen nem igaz, illetve csúsztatás, lévén a délpestinek vezérigazgatója volt, annak megalakulása előtt az egyik kerületi vállalatnak volt az igazgatója.
Ráadásul tény az is, hogy mikor őt illetékes (kerületi és fővárosi) párt, KISZ és szakszervezet meg tanácsi szervek a legalkalmasabb vezetőnek találták az 56-osok legtöbbje – a már említett „a B.” biztosan – még börtönben volt!
RonaGyuri
@Shikari: a magyarságnak nincs is, csak a dagadt törpének! =))
magyarbakancs
@Shikari: "A magyarság nem lakhely hanem identitás kérdése"
Igazad van.
De minden nap ne keljen bizonygatnom ,hogy szeretem a hazámat még ha a vezetőjét utálom mint a hónapos szart.
Mert a Magyarság identitás nem csak jobb oldali privilégium ,kiváltság.
Én politikailag sehova nemtartozó szeretem a hazámat.
Csak azokat nem ki belőle élnek,lásd Orbán család ,Tiborc,Mészáros Lőrinc testvér ,Endike Vajdika,Garancsi és a többi .
Ezek hány milliárdért szeretik a hazájukat?
Peller Anikó
@Commenter: Az idén minden eddiginél több, jelentős számú szlovák és ukrán tapsoló egyetemista vette igénybe az ingyen kirándulóbuszokat és csalatkozott a rendezvényekhez.

A lengyelek nem jöttek mert oda most nem ment busz értük, nyilván messze van és megoldották a szlovákokkal.
Peller Anikó
Ahha, kedves Magyar hofitársaim, a ti klaviatúrátokon van ý bötű?
kokopelli
@Peller Anikó: ..az enyémen nincsen rajta,de alúl rajta van a "Made in China" holott a
Westend-ben vettem,pedig a "sliccszeműek" keletre vannak!!...mit csináljak? ;-)
kokopelli
@Peller Anikó: ..ne haragudj,de most kapcsoltam az ékezetes "y" miatt! Tán egy
külföldi fizetett kommentelőre gyanakszol?
Azért nem értik az alapfogalmakat,mint pl. a kosovo-albán troll sem?
Pl. "illiberális","populista"...,holott idegennyelven is ugyanazt jelentik a latinból,görögből
évszázadok óta átvéve?Lehet,hogy az oxyimoron-t (görög szó) sem ismeri pl.(liberalnázi),
,ami csak intelligencia hiányára mutat!
.mert,ha a hülyeség szorgalommal párosul akkor az már klinikai eset!
papa.49
@RonaGyuri: a 06.24. re Annyiba kell kiigazítanom az általad leírtakat 1976. ban dolgoztam az említett vendéglátó székházába mint érintésvédelmi mérő, és pontosan ennek a szarjankónak az irodáját is mérni kellett. Most az nem érdekes hogy az iroda nagyobb volt mint egy házgyári 2 szobás lakás, sőt még az se hogy 40 cm vastag párnázott ajtón keresztül lehetett bejutni, és hogy bent bőr ülőgarnitúra, bőr pamlag volt a kb. 90 nm irodában, sőt még az se hogy csak a meghatározott napokon, és órában lehetett ott dolgozni, hanem a NÉVTÁBLA AZ AJTÓN
Dr. Boross Péter vezérigazgató helyettes, alatta kisebb betűvel ,,alapszervi párttitkár,, mindez egy igen díszes gravírozott névtáblán !!!
ENNYIT AZ ELLENÁLLÓRÓL !!!
kulabombaafityiszre
@Shikari: tegnap, 18:40
Te már csak tudod,romá, oláh cigány.
kokopelli
@kulabombaafityiszre: ..tulképpen nyóc,hogy milyen "törzs"-höz tartozik!Az a prob-
lémája,hogy a kinyilatkozásaival elárulja,hogy "setét",mint a nyolcas akna a dorogi
szénbányában...feszültségkieséskor üres bányászlámpákkal !
RonaGyuri
@papa.49: félreérhető voltam; csak annyit akartam írni, hogy a délpestin vezérigazgatóság volt;
egyébként a kerületi vállalatnak volt az igazgatója, majd mikor megtörténtek az összevonások előbb - rövid időre, talán akkor láttad - vezigh. majd ő lett a vezig .
Nessy
@RonaGyuri: Az már régen volt! Közben párszor oda - vissza kutyagolt a damaszkuszi úton!
CsipkeRózsa
@Shikari: 06:33

Akik nem Orbánra szavaztak, ők is a magyarság részei.
kokopelli
@Eriksson: Miért is szóltak volna bele?A NATO meg a Vörös Hasereg Magyar.o.
területén a III.v.h megvívta volna! Mit szedsz? Csak nem az orvosod "siker"?
Eladott Ország
@Peller Anikó: A környező utcákban parkolnak azok a buszok, amelyekkel a bértapsolókat szállították a Varangykirály beszédéhez. Az egyik buszon a Puskás Ferenc Akadémia Felcsút felirat látható, egy másikon pedig Mezőkövesd Zsóry, ami Tállai András százmilliókkal kitömött focicsapata.nyugatifeny.hu/wp-content/uploads/2017/03/busz4.jpg
nyugatifeny.hu/wp-content/uploads/2017/03/busz1.jpg
kokopelli
@Eriksson: Az unokabratyóm a "Prágai Tavasz" nevű felkelésnél "átharckozizott" a
csehekhez, a "testvér szoc. országba" azt leverni! Köpködték is őket mint a fűlocso--
lók! Mi lett volna ha a NATO ott szólt volna közbe?(1968-ban?) Érdekes,hogy akkor
a "magyarok" teljesítették a Varsói Szerződésben leírt kötelességüket!Miért nem ta-
gadták meg? A két katonai tömb egyik tagjának sem volt "egyirányú utca"!
Commenter
@Kookas: eléggé csehül állunk náluk (is)
papa.49
@RonaGyuri: Nincs semmi baj ebből, csak leírtam amit akkor és ott tapasztaltam, végül is minden amit leírtunk igaz !!!
Eriksson
@kokopelli: 15:01
Kit érdekelt a magyar forradalom, amikor ott volt a szuezi válság? Az sokkal fontosabb ügy volt.
Eriksson
@kokopelli: 15:15 Az más eset volt. Az '68-as történéseket hadgyakorlatnak kiáltották ki. Oda lettek csődítve az összes elkötelezettek, egyedül a románok maradtak ki a buliból.
kokopelli
@Eriksson: ..és ki hitte el a hadgyakorlatot,amikor az unokatesó is tudta,hogy
miért köpködték le őket! Ne ködösíts! A szuezi válság is csak propagandából
lett megemlítve! Az egész a NATO-Varsói szembenállás miatt maradt el! A többi
rossz duma!
papa.49
Eriksson. Ne is haragudj, nekünk valahogy egészen mást mondtak, mikor a harcászati alakuló térről elindultuk az Ipoly felé, én akkor Vácot voltam katona, és részt vettem a testvéri csehszlovákiai ellenforradalom levesére induló csapatok eligazításán !!! Valami olyan szöveg volt, hogy ellenforradalom tört ott ki és szükség van a mi segítségünkre is !!!
Eriksson
@kokopelli: Talán egy kicsit utána kellene nézned a dolgoknak, mielőtt csalhatatlannak tüntetnéd fel magad.
Eriksson
@papa.49: Igen, mert az indulásra kiderült, hogy nem egyszerű hadgyakorlat lesz. Ezért visszakozott az utolsó percben Románia. De addig minden tagország bizony hadgyakorlatra készítette fel a haderejét.
Én legalábbis így emlékszem, így tudom.
kokopelli
@Eriksson: nem én vagyok csalhatatlan,hanem a források! A nyugatit tartom
előnyösebbnek,mivel a keleti oldalon volt már elég részem benne! (máig is)
A nyugatit hagyják leellenőrizni a konkurencia miatt! Ende der Durchsage!
papa.49
@Eriksson: Még annyit teszek hozzá én akkor egy R 405 X rádió relés kocsin voltam műszerész, egészen Nyitráig mentünk fel, lakott területre soha, csupán a helyi postára kellett a ,,nehéz vezetéket,, becsatlakoztatni, hogy legyen távíró kapcsolat (Dalibor)!!!
Mikor visszaértünk Vácra akkor az ebédlőben kaptunk egy kimerítő eligazítást arról amit KINT LÁTTUNK !!!
papa.49
@Eriksson: Még egy vajon miért utálták a szlovákok a magyarokat annyira amennyire utálták, biztos nem azért mert rendesek voltunk hozzájuk, még '90 után is előfordult, hogy ha magyarul szólaltál meg Szlovákiában NEM ÉRTETTÉK !!!
Peller Anikó
@Eladott Ország: 15:09, Ezekkel a buszokkal valami régebbi megmozdulásra szállíthattak inkább vendégeket, nem mostani felvételek. A plakáton egy tavalyi Biebers lemezbemutatót hirdetnek 2017 április 1- re szombatra. És a feltöltés a nyugatifénybe is 2017-es.

De nyilván most is igénybe vették a hálás szolgáltatókat.
Eriksson
@papa.49: 17:07
Akkor nem csatáztatok csak elmondták nektek, hogy mit tapasztaltatok? :)))
17:09
A szlovákok a csehektől sem voltak elalélva, tőlük mehettek volna akárhová. Ugyanazért, utálták őket, mint a magyarokat. A közös múlt miatt, hogy mindig alárendeltek voltak. Hol itt, hol ott.
Eriksson
@kokopelli: Szerinted akkor nem is volt szuezi válság?
kokopelli
@Eriksson: ..ne szedd tovább a bogyóidat,vagy olvass figyelmesen!
A magyar kidumálás volt az,hogy a Szuez miatt nem jönnek a franciák!
Más NATO országok sem jöttek,akik a szuezi válságot leszarták!
.. ne igyál,ha nem bírod!!
kokopelli
@ibn Said: ..a "Tükörtojás Club" tagja? ;-)))
Eriksson
@kokopelli: Tudod agytröszt? Én a szuezi válságot mentségként dobtam be az államok mentségére, mert valóban volt szuezi válság. De ha szerinted az nem volt lényeges, akkor még nagyobb a felelőssége az USA-nak és a nyugati hatalmaknak, akik lelkiismeret nélkül odadobták az országot a keleti blokknak.
Egyébként úgy veszem észre, hogy a hiányos ismereteidet magabiztos sértegetésre váltod. Abban jó vagy. Ha történelemben nem is.
papa.49
@Eriksson: Igen a mi feladatunk volt a hír összeköttetés, géptávírón, deciméteres, és méteres hullámon, természetesen rejtjelezve, ami a visszatérésünk után a laksiban előadtak, az volt a hivatalos verzió, azt a politikai tiszt tartotta !!!
Eriksson
@papa.49: Szóval tettétek a dolgotokat, a tiszt meg kommentálta. Legalább valami izgalmas történetet agyalt ki? :)))
papa.49
@Eriksson: Semmi újat nem, csak nyomatékosították titoktartási papírral ...Meg 5 évig sehová, még szocialista országba sem...
Eriksson
@papa.49: Na, ez volt aztán a jó bót!
papa.49
@Eriksson: Nekem tökmindegy volt mert a család ,,fekete,, listán volt még akkor, túl sokan elmentek 56 nov. végén, decemberében, mi nem kaptunk útlevelet csak 87 végén ..
Eriksson
@papa.49: Ha belegondolok, hogy milyen idők voltak akkor, hogy mennyi mindenben korlátozva volt a magyar, nem is tudom, hogy most miért jajgatunk. Végtére mostanság mindenki azt csinál amit akar, oda megy ahová akar, azt beszél amit akar...
papa.49
@Eriksson: Beszélni akkor is lehetett legfeljebb a fogdában aludtál, pár napig de 56. előtt ez sokkal meredekebb volt, könnyen Recsken ébredtél fel ...
Eriksson
@papa.49: Habár mindketten elmondhatjuk, hogy életünk nagyobb része az átkosban telt és kibírtuk, de jó, hogy nincs már ilyen.
kokopelli
@Eriksson: írtam már,hogy olvass!A szuezi vitában arról volt szó,hogy Egyiptom ne
államositsa a csatornát!A NATO (csak!)két tagállama (Anglia és Franciaország) Izra-
ellel vett részt a válságban tevőlegesen! Az akkori NATO tagállamok (cca. még 10-en)
beleszólhattak volna az '56-os eseményekbe,egy esetleges harmadik világháború ve-
szélyével!Azzal,hogy sértegetéssel mutatod ki a tájékozatlanságodat az nem érv!
A volt MAHART-os haver lefestette,hogy mi lett volna,ha Afrikát kellett volna megkerül-
niök! Az oroszoknak mindegy lett volna,mert kelet felé volt nyitott "vizük" van!
Hari
@solidedge: ha voltak is ilyen szándékkal jövök, azok labdába sem rughattak, mert azok a regnaló hatalmat abszolút nem érdeklik.
Eladott Ország
@Peller Anikó: Valóban a felvételek március 15.-i beszédre szállították a bérszavazókat, de az október 23.-i beszédnél a helyzet nem változott. Megszűrték a közönséget, különösen a pódium előttieket, azok ki lettek válogatva, belenéztek most is a szatyorba, átmotozták a polgárokat, a polgárok képviselői.
Eladott Ország
@Peller Anikó:EU-s támogatásból vett önkormányzati kisbuszokkal szállították a nézőket Orbán Viktor EU-gyalázó beszédére.
444.hu/2018/10/24/eu-s-tamogatasbol-vett-onkormanyzati-kisbuszokkal-szallitottak-a-nezoket-orban-viktor-eu-gyalazo-beszedere

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.