2009 A nyilvánosság teljes kizárásával zajlott 1958 nyarán, Budapesten a Gyorskocsi utcai állambiztonsági börtön egyik, erre a célra ideiglenesen átalakított termében Nagy Imre és társai tárgyalása. A felvételek elsősorban Nagy Imre kihallgatását és szembesítéseit örökítették meg. A Belügyminisztérium munkatársai 1961-ben megsemmisítették a filmfelvételi anyagokat, csak egy 70 perces propagandacélból készített film maradt meg. A propagandafilm leforgatásával Kádár János és követői az 1956-os forradalom és szabadságharc értelmetlen pusztítását, valamint Nagy Imre és társai, az úgynevezett „Nagy Imre csoport” kártékony szerepét kívánták leleplezni. A film bemutatásától azonban a Kádár-rezsim eltekintett, mert a per elsőrendű vádlottja, Nagy Imre a per során határozott, karakán viselkedésével áthúzta a per és a propagandafilm rendezőinek a szándékát, tudniillik, hogy összetörten, az életéért esdekelve, elismerné hibáit és legitimálná Kádár János uralmát.

Feltöltő: Commenter
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Yoda69
orban mar kadarnal es rakosinal is rosszabb.
Commenter
@Yoda69: Ha valaki megrázónak találta Jan Nowicki alakitásában (Nagy Imre) a Temetetlen Halott c. filmben ezt a per-részt akkor a valódi filmen már csak zokoghat, ez annyira mellbe vágó és szíven üt. Nagy Imrében a börtön ellenére is hihetetlen tartás és kitartás van, méltósággal és hittel viseli végzetét, ha kegyelemet kért volna a forradalmat és a népét árulta volna el. Tudta ahogy sok történelmi személyiség így például Stuart Mária is hogy halálában és halálával válik majd igazán naggyá. És ez így is történt. orbánt egy levegővételben sem szabad említeni vele, minden pöffeszkedése ellenére a csuti csak egy kisstílű janus arcú ország és rendszerrabló.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.