Az összefogás fontosságáról beszélt a Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely az 1956-os forradalom és szabadságharc 62. évfordulója alkalmából tartott ünnepi megemlékezésen hétfőn a budapesti Bem téren.

Kárpátaljai egyetemista is felszólalt Gulyás Gergely '56-os beszéde után Budapesten

Történelmünk legnagyobb tanulsága, hogy addig maradhatunk szabadok, addig őrizhetjük meg magyarságunkat, amíg képesek vagyunk összefogni – hangoztatta a miniszter Bem József szobránál a hagyományos fáklyás felvonulás térre érkező résztvevői előtt.

Kiemelte: minden magyarnak a világon tudnia kell, hogy számíthat az anyaországra, és

"ezért kell ma minden erőnket latba vetni a kárpátaljai magyarság védelmében".

Az 1956-os forradalmárok azért harcoltak, hogy szabadok legyünk és magunk határozhassunk saját sorsunkról – hangsúlyozta, majd megjegyezte: az alkotmány is rögzíti, hogy mostani szabadságunk az 1956-os forradalomból sarjadt.

Kijelentette: az emlékezés felelősség; amikor az előttünk járók áldozatai előtt fejet hajtunk, s a forradalom általuk kivívott győzelmére és a szabadságharc bukása után általuk megjárt pokolra emlékezünk, akkor egyben mércét is állítunk.

"Egy összehasonlíthatatlanul nehezebb kor elérhetetlennek tűnő magasságú mércéje" azt üzeni a mának, hogy a szabadság akkor is érték és áldás, ha a világ szabad felére tekintve gyakran meg kell állapítanunk, hogy nem így képzeltük a szabadságot. Mégis egy ma születő gyermek előtt nyitva álló lehetőségek és távlatok minden létező nehézség és társadalmi különbözőség ellenére összehasonlíthatatlanul jobbak, mint az elmúlt évszázadban bármikor

- mutatott rá Gulyás Gergely.

Kifejtette: erősödő és emelkedő nemzet lehetünk "egy, az önazonosságtudat elvesztésétől fenyegetett kontinensen"; e helyzeten létező vagy látszólagos ellentmondások nem változtatnak.

Kárpátaljai egyetemista is felszólalt Gulyás Gergely '56-os beszéde után Budapesten

Mint mondta, az intézményesített európai együttműködés akkor is elengedhetetlen fontosságú, ha ma az Európai Uniót alkotó tagállamokat, különösen a közép-európaiakat az unió közös intézményeinek jelentős része nem szolgálni, hanem foglyul ejteni akarja.

"Európa akkor is fontos számunkra, ha a mai vezetői józan gondolkodás hiányában a kommunista, antiszemita Marx Károly szobrának lábaihoz térdelnek koszorúzni, feledve, hogy a 20. századi európai történelemben hány millió áldozatot követelt a kommunizmus, antiszemitizmus és általánosságban Marx tanai"

- fogalmazott Gulyás Gergely.

Azt mondta, a nosztalgiával, a balítéletekkel és az ideológiával szembe kell állítanunk a valóságot. Azt a teljes kudarcot, amely nemcsak a gazdaságban és államszervezésben érte a létező szocializmus diktatúrájával sújtott országokat, hanem a személyes, emberi létezés legfontosabb területén is: hitben, szabadságban, jogkorlátozásban és a közösségi életben. "Ismernünk kell a legyilkolt, az elrabolt és a megtört életek történetét, és ismernünk kell azokat is, akik a bűnöket az emberek ellen elkövették."

"A kommunizmus gyilkosait és gyilkos ideológiáját soha nem igazolhatjuk, és nem hagyhatjuk, hogy mások Európában bárhol igazolni próbálják"

- fogalmazott Gulyás Gergely.

Bencze Norbert kárpátaljai egyetemista a határon túli magyar egyetemi hallgatók nevében azt hangsúlyozta, hogy a magyar nemzet soha nem adta el a szabadságát. Ugyan feldarabolták és eltiporták, ám a lánctalpak alatt újra kivirágzott a szabadság. Ez a szabadság pedig az 1956-os hősöknek köszönhető – fűzte hozzá.

Arról is szólt, hogy a polgárháborús Ukrajnában, Kárpátalján, ahol

próbálják az igaz magyarokat megfélemlíteni, ma nem könnyű magyarnak lenni. Az ukrán kormányzat ugyanis – a többi közt az oktatási törvénnyel – mindent megtesz a magyarság ellehetetlenítése érdekében. Ám a meghunyászkodás nem összeegyeztethető a magyar jellemmel

- szögezte le.

Az ünnepség résztvevőinek többsége a Műegyetem elől indult fáklyás felvonulással érkezett a Bem térre.

A menettel a forradalom egyik meghatározó eseményeként számon tartott október 22-i műegyetemi diákgyűlésre emlékeztek. Ezen a hallgatók pontokba szedve fogalmazták meg követeléseiket, illetve arról is döntöttek, hogy a lengyel nép melletti szolidaritás jegyében másnap, vagyis október 23-án a Bem térre vonulnak.

A most hétfőn több ezer ember, többségében fiatalok részvételével megtartott felvonulást három korabeli Csepel teherautó vezette fel, a platókról pedig korhű ruhába öltözött fiatalok integettek, illetve a korabeli slágereket és rádióadásokat sugároztak a teherautókon elhelyezett hangszórókból.

Egy régi villamos is kísérte a 62 évvel ezelőtti eseményt idéző felvonulókat.

A fáklyás felvonulás, illetve a Bem téri megemlékezés társrendezője a Rákóczi Szövetség volt. Az ünnepség résztvevői, köztük Gulyás Gergely és Németh Szilád, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, néma főhajtással emlékeztek az 1956-os hősökre.

(MTI)

35 hozzászólásarrow_drop_down_circle

lampa laz
Már itt tartunk, a fidesz nem bízott semmit a véletlenre, inkább importálja az ünneplő tömeget magának, na persze a számlát mi fizetjük. Holnap az összes puskás akadémiás busz kiránduló nyugdíjast szállít a fővárosba, h a törpekajmánt meghallgassák.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
namihami
Csak egy kérdés: mi köze van egy ukrán állampolgárnak egy magyar ünnephez?
Meglepőgnek és felháborodnak az ukrán szeparatisták plakátjain? Vajon, mégus miért? Ezen az alapon mi is megtehetjük, hogy egy idegen állam polgára a mi dolgainkba is beleugathat. Pofázzon ott és harcoljon a jogaiért, ahelyett hogy tőlünk várja, mi több ELvárja a pénzt.
verőce21
És hol vannak a lipsik?
Ők már akkor is és most is az ország elveszejtéséért küzdöttek?
csak úgy....
@verőce21: sött! már a kurucok között is a lipsik bomlasztottak...
te valóban ekkora ökör? tibi-tibi...,ezzel a dumával lehet még pénzt keresni? :)
F_Viktor
@namihami: Remélhetőleg holnap már az ukrán nacionalisták halállistáján lesz a srác.
lampa laz
Már itt tartunk, a fidesz nem bízott semmit a véletlenre, inkább importálja az ünneplő tömeget magának, na persze a számlát mi fizetjük. Holnap az összes puskás akadémiás busz kiránduló nyugdíjast szállít a fővárosba, h a törpekajmánt meghallgassák.
verőce21
@csak húgy...: "sőtt"! :)
Hogy tudsz ekkora ökörként élni? - Hugyos quadrocopter.
papa.49
Mit keres itt ez az ukránmagyar, örüljön,hogy a mi pénzükön tanulhat, de azt lefogadom ha elvégzi az iskoláját a megszerzett tudást NEM ITT FOGJA HASZNOSÍTANI, HANEM NYUGATON!!!
Tehát miért is van a bele vau,vau ???
namihami
@verőce21: Lehet, hogy már Krisztust (ha létezett egyáltalán) is a lipsik és nem a rómaiak. feszítették meg? És ha jobban megnézzük, az egyiptomi piramisoknak is olyan komcsi kinézete van.
A kőkorszakban készített balták byelébe vésett vöröscsillag vagy Dávidcsillag pedig már több, mint árulkodó.
A geológia és őslénytan azt is igazolta, hogy a dinók végzete egyértelműen a Soros-Gyurcsány-Brüsszel-EU féle négyek bandája bűne volt. Akik ugyebár, hiába ülnek a Néppártban, természetesen szintén lipsik. Persze álruhás nemecsek jelleggel.
Eriksson
El lehetne gondolkodni azon, hogy Magyarországon hány nemzetiségi kisebbség él. Hány nemzetiségi iskola, önkormányzat, szabad nyelvhasználat, miegyéb van.
És vajon hánynak kell rettegnie a hovatartozása miatt?
csak úgy....
@verőce21: említették már,veled kapcsolatban,hogy szánalmas pötsc?
na akkor én most...
Nessy
Hallgatva a mai szózatokat, a holnapiakról nem is beszélve, azon töprengek, hogy anno ott a Bem téren gondoltunk e a kárpátaljai "magyarokra", vagy az önazonosságtudatát elvesztő Európára.
Az oroszok kivonulásáról, a sajtó szabadságról, a szabadságról, a vasfüggöny lebontásáról, és még sok mindenről beszéltünk. Fiatalok voltunk, hittünk egy szebb és jobb jövőben. Hát, volt pár szép esztendő, de ma megint ott tartunk, hogy megyünk vissza az időbe!
verőce21
@csak húgy...: És veled kapcsolatban említették már, hogy egy Bugris, vagy?
na akkor én most. A többi mindebből mértani következetességgel alakul... :)
Lepényleső
"Minden magyarnak a világon tudnia kell,hogy számíthat az anyaországra,..." Számíthat arra,
hogy drága kormánypártunk bevet minden eszközt annak érdekében,hogy minket kifosszon,
-a szabadságtól meg?
csak úgy....
@Eriksson: hónap pókerezhetünk tovább de,ma má ne gondolkodj fölöslegesen mert reggelre ráncos leszel,mint az néhai anyósom popesza ...
verőce21
@Nessy: (22:18) De ebben ez a kretén, kommunikálni képtelen ellenzék legalább annyira hibás.
("... ma megint ott tartunk, hogy megyünk vissza az időbe")
csak úgy....
@verőce21: ne kímélj tibim! :) adj a pofámra ,ha neked az örömöt okoz. ;)
Nessy
@verőce21: Van némi igazad! Szép őszi napok voltak, és senki nem akart a Kossuth téren kempingezni. Nem borogatták kukákat,pedig "hála" a népnemzethy kukaholdingnak mind tele van. Az óbudai tv központ meg messze is van, meg elég komplikált a megközelítése,ergo a kutya sem támadta meg. Tényleg, van valahol kiállítva egy ágyú? Jó lenne kicsit kocsikázni vele.
csak úgy....
@verőce21: intézek neked egy fedett buszmegállót a kétfarkuaknál, csak mond az utcát...
verőce21
@csak húgy...: (22:42) …mondd... !
Csak magadnak intézzél pelust, Hugyos!
nezelodo
@F_Viktor: Ne legyen a srác halállistán, de ha megtörténik, üdvrivalgással fogadja a Habony-Művek, és körbehaknizza vele az EU minden lehetséges fórumát a vezér, és ordítva hiányolni fogja az együttműködést és követeli majd, hogy segítsenek!
terlasz
A szokásos megosztó, uszító hablaty.
RonaGyuri
Miért jól megvoltak együtt; azok akik hívták (a Fiuk legtöbbje MSZMP-s káder és/vagy káderkölök) és azok, akik leverték (szép számmal voltak a megszállók között kárpátaljaiak)
Pálinkás Pál
@Eriksson: Akkor azon is gondolkozz el,hogy a nálunk élő nemzetségek anyaországai nem pofáznak bele a belügyeinkbe!!! Igaz narancsköd???
csipetke
@lampa laz: 21:47 Sőt,lehet,hogy még a kárpátaljai felszólaló beszédét is megírták.Van a fidesznek egy rakás beszédírója...A külhoniaknak meg annyi lóvét tolt orbán,hogy ilyenkor jönnek bér-ünnepelni,lehet,hogy ezeket is buszokkal szállították ide,mint választáskor.Újabban minden nemzeti ünnepet cirkusszá változtat a fidesz...
tudode
Ez az ünneplés ahhoz hasonló, mint az ABSZOLÚT NEM MINDEGY
.
FAL mellett, sz@rni vagy sz@r mellett FALNI egy olyan JOGILAG nem létező országban, amelyet EZEK többes számban
.
. --- Csak eljátsszuk, hogy ez egy ország
444.hu/2018/08/29/csak-eljatsszuk-hog...

---- Ebből tényleg rendszerváltás lett
tldr.444.hu/2018/07/27/ebbol-tenyleg-...
.
Nesze neked SZABADSÁG, megünnepelték/lik az ország ELFOGLALÁSÁT, miközben
.
www.youtube.com/watch?v=2x2iPhD5ix4&t...
.
Nem történik egyéb!
kulabombaafityiszre
Nincs kétségem,mivel manapság a politkai karrierhez ez bőven elegendő,Bencze Norbert kárpátaljai egyetemistát,rövidesen államtitkár(helyettes)ként,esetleg kormánymegbízottként láthatjuk újra.
papa.49
@Pegero: Ki az anyádpicsája kért meg hogy nekem ugass te szarházi ???
Takarodj a halálfaszára !!!
Eriksson
@Pálinkás Pál: Butaságot beszélsz. Magyarországon soha nem voltak üldözve a nemzetiségiek. Én például jártam szlovák iskolába is, anno.
Eriksson
@Pálinkás Pál: Egy másik cikknél került szóba, hogy sajnos a körülöttünk lévő országokban fellelhető a magyargyűlölet, elsősorban az ottani nagypolitika által gerjesztve. Nem kell ahhoz beleszólni más ország belügyeibe, mert ez meg van az ország szétdarabolása óta.
balos
A nemzeti oldal által kreált nemzeti ünnepek,minden tömeggyilkosságot felemlegetnek,ami a "nagy" elődeikhez köthető!Vajh miért?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.