Liszt Ferenc születésének 207. évfordulóján szólalt meg újra a Zeneakadémia felújított Voit-orgonája, amelyet 1967 óta nem hallhatott a közönség.

A megújult hangszert bemutató hétfő esti koncert előtt Kövér László, az Országgyűlés elnöke felidézte, hogy a Zeneakadémia szenátusa 2010-ben döntött úgy, hogy helyreállítja a korábban meggyalázott orgonát, amely 1967-ben hallgatott el végleg.

Vigh Andrea, a Zeneakadémia rektora felidézte, hogy több mint egy évszázad telt el azóta, hogy 1907. május 15-én először szólalt meg a Zeneakadémia nagytermének koncertorgonája és fél évszázad, hogy a Voit-orgona 1967-ben végleg elnémult, és mögé egy másik orgona épült.

A Voit-orgona rekonstrukciója nemcsak közös álom volt, hanem a legfontosabb lépés annak érdekében, hogy a Zeneakadémia orgonaparkja megfeleljen a modernkori orgonaoktatás nemzetközi összehasonlításban is legmagasabb követelményeinek

– mondta a rektor.

Hangsúlyozta, hogy

a 800 millió forintos állami támogatásból megújult, négy manuálos, 74 regiszteres, több mint 4500 síppal rendelkező orgona megújulása miatt világszerte megnőtt az érdeklődés a tanszak iránt is,

hiszen hasonló kaliberű történelmi orgonával a világon mindössze két oktatási intézmény, a moszkvai Csajkovszkij Konzervatórium és az amerikai Yale Egyetem büszkélkedhet.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.