A jegyzőtől, illetve a katasztrófavédelmi igazgatóságtól lehet megtudni, hogy egy már létező fúrt kútnak van-e engedélye, ha nincs, akkor el kell végezni a kút utólagos állapotfelmérését és legalizálását.

Az érdekvédelmi egyesület elnökét azzal kapcsolatban az M1-en kérdezték, hogy az engedély nélkül fúrt kutak fennmaradásához vízjogi engedély szükséges, és a jelenleg hatályos jogszabály szerint azon kutak után,

amelyekre 2018. december 31-ig megkérik ezt az engedélyt, nem kell vízgazdálkodási bírságot, valamint igazgatási és szolgáltatási díjat fizetni. Egy kormányjavaslat meghosszabbítaná a fúrt kutak bejelentésének türelmi idejét 2020. december 31-ig.

Rózsa Attila, a Magyar Vízkútfúrók Egyesületének elnöke elmondta, hogy

becslések szerint akár egymillió ilyen illegálisan fúrt kút is lehet az országban, az engedéllyel rendelkező kutak száma egy nagyságrenddel kisebb.

Hozzátette: akinek a telkén van fúrt kút, amelynél nem tisztázott, hogy van-e engedélye, a tulajdonos a helyi jegyzőtől, vagy ha öntözési célú kútról van szó, a területileg illetékes katasztrófavédelmi igazgatóságtól kérhet tájékoztatást.

Amennyiben nincs engedély a kútra, be kell jelenteni.

(MTI)

18 hozzászólásarrow_drop_down_circle

lópicigáspár
Szétnéztek ezek valaha is a tanyavilágban, ahol jó esetben van egy 20 méteres 60 éve fúrt kút, hogy a jószág ne dögöljön szomjan, meg esetleg az ott élők néha meg tudjanak mosdani!? Ugyan milyen tervdokumentációja lehet ezeknek? Volt már sok féreg kormánya ennek a szerencsétlen országnak, de ez hajazza az összeset!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
magyarbakancs
A falvakban van ásott kutak meg szennyvíz tárolok.
Na most annak idején ezeket drága pénzért készítették.
Ezt utólag megsarcolni csak nem jogállamba szokás mint nálunk.
Tehát mérje fel az állam menyibe kerül és a gazdának fizesse meg a meg építését vagy számolja be a víz ki építése,és a szennyvíz kiépítési költségébe a tulajnak.
Annyival kevesebb hozzájárulást keljen fizetni.Vagy kell a sarc megint valami eszement baromságra Orbán kormány?
magyarbakancs
@Shikari: Ahol nincs csatornázás ,vagy nincs a delikvensnek pénze,hogy bevezesse azzal mit kezdesz?
magyarbakancs
@Shikari: Ezt értem de arra is kivetnek sarcot ami talaj terhelési díj címen szednek.
lópicigáspár
Szétnéztek ezek valaha is a tanyavilágban, ahol jó esetben van egy 20 méteres 60 éve fúrt kút, hogy a jószág ne dögöljön szomjan, meg esetleg az ott élők néha meg tudjanak mosdani!? Ugyan milyen tervdokumentációja lehet ezeknek? Volt már sok féreg kormánya ennek a szerencsétlen országnak, de ez hajazza az összeset!
magyarbakancs
@lópicigáspár: Én meg ásatnák velük jó mély kutat.
A földet meg vissza szórnám rájuk.
vállalom?
magyarbakancs
@Shikari: Egy szippantás 15-25 ezer.
Nincs pénz kifizetni
Sámannus
Azért kell hogy bejelentsék a kutakat, hogy könnyebben meg lehessen mérgezni.Ezek mindent elszabotálnak a szemétszállítástól a patkány irtásig, a metró felújításig, pont a kutakat ne szabotálnak el?
eszegfu
Már az is sértő, hogy "illegális" kutakról beszélnek!!! Annak idején nem kellett sem a furt, sem az ásott kuthoz engedély, tehát aki csináltatott, az nem illegálisan tette!!! A másik: ez a "bejelentés"!! Számomra ez a szó azt jelenti: bejelentem az önkormányzatnál, de ez igy nem igaz!! Gyakorlatilag fennmaradási engedély kérelmet kell benyujtani, melynek melléklete a kut dokumentációja, vagyis fel kell méretni a kutat egy kamaránál bejegyzett mérnökkel + a tervező mérnöki jogosultságot is igazolni kell! Ennek az ára 80-152 eFt van. Hiteles tulajdonlap, a viziközmütől engedély -- márhogy nem zavarja a kutam az ő viznyerésüket. Ha pedig az önkormányzat ugy dönt, hogy nem ad engedélyt a fennmaradásra, akkor bizony be kell temetni. És akkor örüljek, hogy nem kell igazgatás-szolgáltatási dijat fizetni a kérelem benyujtásakor!! Semmi sem történik csak ugy véletlenül... a következő lépés lesz a vizóra felszerelése a kútra?!
eszegfu
@magyarbakancs: 9:49 Valóban előirás a zárt szennyviz tároló, de ezt egy talajvizes és ezért állandóan mozgó, csuszó földbe NEM lehet megépiteni. Az 6. szomszédom leásott egy régi vasuti tartályt és azt masszivan lebetonozta... jött a tavasz és a tartály bizony áttörte a betont, feljött a felszinre, mint egy tengeralattjáró!!
mackoka46
Mi a despoták célja ezzel a hacacáréval ? Nehogy életbe maradjunk, ha elzárják a vízcsapot miközben ideg gázoznak, mint orbánc szíriai kollégája ? Vagy csak kizsebelni akarnak ?
papa.49
@eszegfu: Azt se feledd, hogy a ,,betemetés,, se úgy történik, hogy földet hánynak bele, ami egy csőkútnál igen érdekes is lenne, mivel a legtöbb 2 " csővel fúrt kút, hanem ,,speciális,, tömedékelő anyaggal, ami egy ásott kút esetében 10 méterig kb. 250-300 ezer Ft. Hogy egy mondjuk 20 méteres csőkutat hogy tölt fel ezzel, az is érdekes, mert max. a csövet tudja feltölteni, de a kút mélyben lévő medencéjét soha. Ez csupán megint egy SARC nem egyéb!!!
eszegfu
@papa.49: Valóban a "betemetés" költségeibe még bele sem mertem gondolni!!!
magyarbakancs
@eszegfu: Szia!
Ahol laktam veretes falumban homokos a talaj.
Két 10 köbméteres szennyvíz tározóm volt.Soha az életbe nem telik meg.
eszegfu
@magyarbakancs: Pedig azt gondoltam, hogy egy homokos talaj kedvezőbb, mint a mi talajvizes talajunk! Tudod a "másik füve mindig zöldebb"!:)))
magyarbakancs
@magyarbakancs: a mindennapi sarc meg van a falvakban.
200 ezer forint nem takarja a fűtésedet ha fával tüzelsz.
A szomszédom gázzal fűt havi 52-70 ezer forintot fizetett havonta a kemény hónapokban.
A Fa olyan vizes hogy el kátrányosítja a kéményt,hívhatod a kéményseprőt.
Tavaly nálunk Omega koncert volt hömpölygött a fúst a lakásba mert a kátrány el tömeszelte a kéményt.
Kookas
@magyarbakancs: a vizes fádat fűtésre készen tárold legalább 1évig mint a zsír úgy fog égni.
magyarbakancs
@Kookas: Köszönöm a tippet.
Csak sajnos két kocsival kellene megvenni ami maga 400 ezer forint.
hát annyi nincs.
Ideális a egy két éves szárazfa.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.