Tommy Vig szerint Budapest 1956 című szimfonikus zenekari műve elmondja, mi történt az 1956-os forradalom elejétől a végéig és hogyan érzett a magyar nép. A dzsesszdobos-zeneszerző erről az M1 aktuális csatorna kedd reggeli műsorában beszélt.

Tommy Vig két műve, a Budapest 1956 és a Concerto for Orchestra hangzik el a MÁV Szimfonikus Zenekar előadásában a szerző vezényletével az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából október 27-én a pesti Vigadóban.

A zenész a műsorban elmondta:

18 éves volt a forradalom kitörésekor, és ott volt "az elejétől a végéig".

Mint mondta, filmzeneszerzőként nem okoz nehézséget neki zenében kifejezni a történéseket, érzelmeket, ezért Budapest 1956 című művében a forradalom minden rezdülését megzenésítette.

A forradalom spontán volt és tiszta, mindenki tudta, mit akarnak, mégpedig a kommunizmus végét és szabadságot

- tette hozzá.

Forrás: MTI

Nagyvilág - 2019. April 18., 20:24
Megtalálák a Notre-Dameot pusztító tűz okát

16 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
Vajon annak a kékparolis, besorozott és kényszerből a Köztársaság térre vezényelt ÁVO-s kiskatonának az anyja szerint is "" tiszta, becsületes"" forradalom tört ki, akinek a sorkatonafiát a "" hős forradalmárok"" élve nyúztak meg és akasztottak fejjel lefele a "" tiszta forradalom"" nevében? A wittnerek és társai ezekkel hogy számolnak el?
Minden forradalomban vannak atrocitások, de ezeket nem kéne hőstettnek ünnepelni.
Ez a Tonygyerek azt például honnan tudja, hogy a NÉP hogyan érzett? Beszélt kb. 10 és fél millió emberrel,? Vagy szétküldött valami Orbán-féle közvéleménykutatóívet? Esetleg az Orbánék ezt is jól megfizették, hogy szerezzen remekművet, mint a másik Dzsingiszkán?
Lassan nincs már olyan ünnep, amit (valamelyik) kormánynak ne sikerülne a röhej szintjére levinni. Viktorunk ebben már éllovas lett.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Szeparepa2
@papa.49: Szerinted a Rákosi korszak hisztérikus fegyelme, a teljes szovjet kontroll, kőkemény katonaélet, még a fingod szagát is tudták... ott lehetséges volt a laktanyákból egyszer csak szépen kihordani a fegyvereket észrevétlenül egy-két szabotőr forradalmár bakának és vagy hivatásosnak, úgy hogy több ezer fegyver egyszer csak az utcákra kerüljön... és úgy hogy ne vegyék észre? Ezt ugye te sem gondolod komolyan. Azt el tudom hinni hogy néhány fegyverraktárból loptak néhány tucat fegyvert sikeresen... de ennél nagyobb volumenű akció lehetetlen volt abban a korban... Hacsak nem támogatta "valaki" illetve valami hivatal szerv, amiről nem tudunk, akinek hatalmuk és befolyásuk volt... ezért írtam hogy máig vita tárgya hogy ki állt mögötte, de az lényegében tudható, hogy bizony valamilyen komolyabb szervet titkos támogatását élvezték a Budapesti események... talán kormányzati szintről, talán a rendőrség, és akár persze a katonaság is lehetett, de nem ennyi hogy a laktanyákból titokban elhordtak egy "forradalomnyi" fegyvert... én azt mondom, inkább CIA vagy KGB lehetett mögött, előbbiek célja nyilvánvaló, a szovjeteké árnyaltabb, nyilván provokálni akartak valami céllal, talán a világháború kitörése, vagy az ország annektálása.. kit tudhatja már... de nyilván ez csak konteó, szóval nem tényként írom ezeket... de azért elég erős konteó, picivel erősebb, mint mondjuk a gyíkemberek, meg a zsidó világkormány... :D
Szeparepa2
@Szeparepa2: Mielőtt valaki kioktatásba ill. nyelvtannáci trollkodásba kezdene...
1. tudom hogy már a Rákosi korszak nem létezett, de a fegyelme és terrorja még igen, pont ezért pöccent be többek közt a nép, többek közt, hogy már évek óta halott Sztálin, már egy ideje megbukott Rákosi is (és elbújt Moszkvában), a rendőrállam és ÁVÓ terror meg változatlanul maradt a nyakukban...
2. látom az elírásokat is (mindig mindet!), de nem tudok mit csinálni, mert ez a szar utólag nem javítható... vakon gépelve sokszor bennmrad sok sajnos... engem is rohadtul idegesít, ha utólag meglátok egyet-egyet (a pontozások-kisbetűk direkt vannak, ez úgymond a "védjegyem")... mivel mindig igyekszem lektorálni, még utólag is átfutom a kommentjeim...
advocat
Az sem zárható ki, hogy az oroszokat egy kicsit el kellett foglalni Szuez miatt. Magyarország erre nagyon alkalmas volt. És ne feledjük, 1953. június 17-én az amcsik nem vonultak be Kelet-Berlinbe. Pedig ott voltak a nyugati oldalon. Csak pár métert kellett volna megtenni. És ezek után számítottunk, rájuk? Ugyan már, Jaltában eldőlt minden. (És mi az a zsidó világkormány?)
papa.49
@Szeparepa2: Honnan hát pl, a Ludovikáról, meg valóban egy pár fegyver raktárból, a ,,hatalom,, nem tett ellene semmit, és nem is az igazi felkelők akarták a fegyvert, hanem a kiengedett köztörvényesek, akik csapatokba verődve megkeresték az őket elfogó rendőröket, az őket elítélő bírókat, és TÖRLESZTETTEK !!!Ne feledd azt se az első pár napban az akkori hatalom csak nézett mint a kiszántott egér, élen a Nagy Imrével, akinek magának is több napba tellett, mire a forradalom élére állt !!!A hadügy miniszter a Maléter Pál se tett semmit a kialakult felkelő gócok ellen, sőt olvastam valahol, hogy inkább támogatta őket, mert a reguláris haderő padlón volt, és ő is meg a Nagy Imre is számítottak az oroszok beavatkozására !!!Amit a külvilágról írtál azzal csak egyet tudok érteni, a SZER. meg az Amerika Hangja belelovalták az embereket a forradalomba, szó szerint nem ígértek semmit, de csendesen hátulról azért tudtunkra adták, hogy segíteni fognak, aztán mégse !!!
Szerintem ez volt a legnagyobb baj, nem volt vezető, aki volt az hitt a szavaknak, és nem volt egységes az egész, még a fővárosi csoportok között se, a vidékről meg ne is beszéljünk !!!
Bőven tettek a két nagyhatalom kémszervezetei azért hogy ez kialakuljon, és vérbe hulljon !!!
Szeparepa2
@papa.49: Aha és a Ludovikára milyen bizonyítékaid vannak? Várom hogy azokkal bekínálj, ne kímélj, légy oly bátyám... 8-D
papa.49
@Szeparepa2: Mivel én még csak 7. éves voltam ezt a szüleimtől hallottam, ne nem igaz akkor se tehetek róla.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok

Szórakozás - 2019. April 18., 18:32
Curtis nem marad a padlón – itt az új klippje
Sport - 2019. April 18., 18:20
Fucsovics elutazhat Monte-Carlóból