A Kúria döntése szerint a magyar állam nem felelős a légitársaság csődjéért. Ez azt jelentheti: nem kell kifizetni az alkalmazottak elmaradt bérét.

A Malév 2012 februári csődje óta nagyjából 800 egykori dolgozó vár arra, hogy megkapja elmaradt munkabérét vagy végkielégítését. A Kúria döntése szerint a magyar állam nem felelős a légitársaság csődjéért, tehát nem kell kifizetnie az egykori munkavállalók elmaradt bérét – írja a Népszava.

Nem kapnak pénzt a malévosok

A lap szerint a dolgozók teljes követelése költségvetési szempontból nem nagy összeg, 4,5 milliárd forint, az állam mégsem fizette ki azt az alkalmazottaknak. Pedig a Malév több mint 95 százaléka állami tulajdonban volt. A Bérgarancia alapból minden dolgozó kapott nagyjából 1,5 millió forintot, a behajtott tartozásokból pedig még további összegeket, de sok esetben még így sem érték el a kifizetett pénzek a követelések 30-50 százalékát.

A Kúria indoklása szerint

a Malév felszámoláshoz vezető veszteséges gazdálkodást nem az állam befolyásoló magatartása és a megfelelő intézkedések elmulasztása okozta.

Illetve:

nem minősíthető tartósan hátrányos üzletpolitikának az, hogy intézkedései, üzleti tervei, stratégiai döntései részben vagy egészben eredménytelennek bizonyultak.

A kormánynak jól jött a Kúria ítélete, ha ugyanis másként dönt a testület, akkor nemcsak a dolgozók követelései kaphattak volna zöld jelzést, hanem a cégek is: mintegy háromezer hitelező 175 milliárd forintot követel.

Cikk- és címlapkép: Pixabay

(Népszava)

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Qqberci
Még egy ügy, ami mehet Strasbourgba...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
vacsi
Ha a Malév több, mint 95 %-ban állami tulajdonban volt, akkor a követelések 95 %-át köteles kifizetni!
görbetükör
Magyar emberek magyar bére -- nem érdekli a hatalmat.
Őszintén hiszem, hogy amiért tényleg felelősek, azért megkapják amit érdemelnek!
kokopelli
@vacsi: ..a logika,az emberiesség,és valószínűleg a magyar jog (EU-s?) szerint is!
Szalámiznak és megosztanak...?
cikicakk55
Ez a döntés várható is volt egy olyan ország Kúriájától,ahol a kormány dönt és nem a bíróságok. Itt ebben az országban 2010 óta a kormány semmiért nem hibás. Nem tettek felelőtlen ígéreteket,nem fizettek ki semmit felelőtlenül,túlárazva,nem igaz,hogy cirka 20 család gyarapodott milliárdokkal a 8 éve alatti időben. Az igazság csak akkor fog kiderülni,ha másik kormánya lesz az országnak. Egyenlőre az ellenzék egyik pártja sem éri el azt a szintet,hogy a nép kiálljon mellettük. Egész biztos vagyok benne,ha lenne olyan párt,amelyik jobb jövőt és nyugodtabb életet tudna biztosítani,akkor az emberek nem lennének ennyire apatikusak. Most mindenki úgy van vele,hogy minek harcolni,hisz az igazság odaát van.
Qqberci
@emerencia: Niemöllernek sajnos - vagy szerencsére? - igaza volt. Ugyanakkor közeli ismerősöm 5 év pereskedés és Strasbourg után most kapta meg a végkielégítésének a lenyúlni szánt részét...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.