A CEU-ért tüntettek a Momentum Mozgalom kezdeményezésére pénteken Budapesten.

"Orbán vegye le a mocskos, korrupt kezét az egyetemről" – a CEU mellett tüntettek Budapesten
Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI

Fekete-Győr András, a mozgalom elnöke a demonstráción úgy vélekedett: a kormány azért akarja elüldözni a Közép-Európai Egyetemet Magyarországról, azért teszi tönkre az oktatást, mert Orbán Viktor fél azoktól, akik gondolkodnak.

Orbán Viktornak december 1-ig van ideje arra, hogy

"levegye a mocskos, korrupt kezét az egyetemről", a magyaroknak pedig arra, hogy megvédjék, ami az övék

- tette hozzá a politikus.

Véleménye szerint ma olyan gondolkodókra van szüksége Magyarországnak, mint Széchenyi, Deák és Kossuth volt. Olyan emberekre, akik megálmodnak egy egyszerre nemzeti és európai Magyarországot. Ilyen embereket képez a CEU – jelentette ki Fekete-Győr András.

Ám az Orbán-rendszerben – folytatta – nem divat se gondolkodni, pláne nem divat bármit megkérdőjelezni. Vagyis, a kormánynak ma nem volna szüksége Széchenyire, Deákra és Kossuthra

- fűzte hozzá.

A politikus úgy fogalmazott: őt nem érdekli, hogy az Egyesült Államok önbecsülését miként érinti egy amerikai egyetem "elüldözése" Magyarországról. Őt az háborítja fel, hogy magyarok tömegeitől veszik el a tudás lehetőségét, és a magyarok nemcsak dolgozni, hanem már tanulni is külföldre járnak.

Éppen ezért, a CEU megtartásáért a Momentum szórólapos kampányt indít az egyetem mellett, illetve november 16-ra újabb demonstrációt hirdet – mondta Fekete-Győr András.

Berg Dániel, a Momentum elnökségi tagja, a CEU egykori diákja szerint a kormány

azért kiáltotta ki "közellenséggé" a CEU-t, mert az értékrendje nem egyezik az általa hangoztatott "álnemzeti lózungokkal". Valójában nem a CEU, hanem az igazság és a kritikus gondolkodás ellen küzdenek

- tette hozzá.

Jeney Orsolya, az Amnesty International Magyarország korábbi igazgatója azt mondta, kisebbségi magyarként született Ceausescu Romániájában, és amikor 1990-ben Magyarországra költözött, hirtelen "rászakadt" a szabadság. Ekkor határozta el, hogy küzdenie kell mások szabadságáért, ám soha nem gondolta volna, hogy 28 év elteltével a saját szabadságáért is újra küzdenie kell – mondta.

A tüntetők a Nádor utcától a Szent István térig töltötték meg a Zrínyi utcát. Az emberek nemzeti színű és európai uniós zászlókat lobogtattak, illetve azt skandálták, hogy "nem hagyjuk".

24 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Commenter
"mocskos, korrupt" mondta az ellenzéki politikus. Pont így mocskos és korrupt nem csak a keze, hanem ő is, és a rendszere is. Az MTA mellett szervezett tüntetéseihez képest most tömeget mozgatott meg a Momentum. Folytatják is a tüntetéssorozatot, legnagyobb erejük talán civilségükben, sokszínűségükben, fiatalságukban, értelmiségi mivoltukban rejlik. Azt ígérték addig ütik a rendszert amíg be nem dől...legyen erejük hozzá, azt kívánom.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Commenter
"mocskos, korrupt" mondta az ellenzéki politikus. Pont így mocskos és korrupt nem csak a keze, hanem ő is, és a rendszere is. Az MTA mellett szervezett tüntetéseihez képest most tömeget mozgatott meg a Momentum. Folytatják is a tüntetéssorozatot, legnagyobb erejük talán civilségükben, sokszínűségükben, fiatalságukban, értelmiségi mivoltukban rejlik. Azt ígérték addig ütik a rendszert amíg be nem dől...legyen erejük hozzá, azt kívánom.
kisrigó
Nem kellenek ezeknek a művelt, tanult fiatalok, a nemzetközi kapcsolatot kiépítő szakemberek, mert még majd tágra nyílt szemmel néznek a világra! Arra a világra, amit kisajátítottak maguknak, nehogy már valakik veszélyeztessék az elnyomó hatalmukat!
human
"Mi sohasem vetemednénk arra, hogy elhallgattassuk azokat akik nem értenek egyet velünk."
/Orbán Viktor, 2018 Strasbourg)
www.youtube.com/watch?v=tSQpt6W6Db0
Nessy
@Mirabilis: Az a gond, hogy lassan már a teljes oktatási rendszerünk a bánya békát csak alulról látja. Minden iskola nem költözhet Bécsbe, diákostól.
Ez már nem egyedül Orbánt minősíti, hanem mindannyiunkat. Hiszen mi hagyjuk, hogy így legyen. A két millió hívő és a levelezőtagozatosok, akik felelősség nélkül szavaznak a fideszre sok milliárdért.
Rockxy
" olyan gondolkodókra van szüksége Magyarországnak, mint Széchenyi, Deák és Kossuth volt"

Széchenyi, Deák és Kossuth be sem engedte volna a ceut Magyarországra.
Barátilag...
Commenter
@Nessy: orbán a foci nyelvén ("sportnyelven?) és az erőszak nyelvén szól, s csak ehhez ért. A Momentum, a Párbeszéd, MZP és Hadházy vagyis a Bem téri tüntetők a demolrácia, a függetlenség,a szabadság nyelvén szólnak. Ideje lenne már az utóbbiból érteni, és felébredni.
Nessy
@Commenter: Ez igaz! De sokan szeretik ezt a népnemzethy cukormázzal leöntött szuverenitás mesét!
Sokan szeretik a saját problémáik miatt mást okolni. Orbán mindig tud nekik egy bűnbakot kreálni. Migráns, Soros, Brüsszel.
Gondolod, hogy sokan tisztába lennének vele, mennyi uníós pénz tünt el kézen közön, amiből profitálhatott volna a gazdaság, és azzal párhuzamosan az oktatás, egészségügy? Tudják vajh, hogy a "gazdasági növekedésünk" csak illúzió?
Commenter
@Nessy: népnemzethy cukormázzal leöntött szuverenitás mesét! ez a hamis mese ami a kiváltságos hétszilvafásoké volt, sosem volt igaz, csak a jobboldal vágyta hogy az legyen. A magyar gazdaságnak a magyar és külföldi szakértők még 2 évet jósolnak. Eddig bírja, uniós pénzek ide vagy oda, és bedől.
SystemError
@Rockxy: Te most a 18-09 századi Magyarország kontextusába helyezel egy nemzetközi egyetemet. Barátilag teljesen értelmezhetetlen összehasonlítás vagy nem tudom. Értem, hoyg mit akartál ebből kihozni Széchenyi, Deák és Kossuth nevében, de a személyekkel kapcsolatban meg olyat állítasz, ami nem ők állítottak..Mivel akkor ez nem létező fogalom volt, ezért azt nem értem, hogy miért állítod a nevükben, ami akkor nem is volt racionalitás.. Bocs, hoyg ilyen kitekert, de csak azért, mert értelmetlen, amit írtál vagy inkább értelmezhetetlen igazolása annak, aminek az egyik felét feltételezed a másik meg akkor nem is volt..
Eriksson
Mekkora marhaság ez: "Véleménye szerint ma olyan gondolkodókra van szüksége Magyarországnak, mint Széchenyi, Deák és Kossuth volt. Olyan emberekre, akik megálmodnak egy egyszerre nemzeti és európai Magyarországot. Ilyen embereket képez a CEU – jelentette ki Fekete-Győr András."
Jozefina
A fiataloknek kell elsősorban fellépniük a diktatúra ellen. A saját jövőjüket kell megvédeinük!! Az oktatás területén legfőképp. Hajrá ifjúság!! Csak nem lózungok, szövegek kellenek, hanem a tettek is!!!
human
@Nessy: Könyvelő ismerősöm elvileg ért a számokhoz mégis a fideszre szavazott (volt balos szavazóként), mert őt ne erőszakolják meg és a lakásába se telepítsenek be migránst.
Nem feltétlen van közvetlen kapcsolat az emberek végzettsége és logikai képessége közt.
justhpeter
Orbán hibázik, amikor az EU választás előtt nem sokkal élesíti a CEU hisztit. De mivel a "tanácsadói köre" már csak a szellemileg gyengébb jobboldali emberkékből áll össze, ezen nem lehet csodálkozni. Sorra üti a szögeket a fideSS-kdnp koporsójába. Ehhez hozzájárul a vele baráti, egyáltalán nem független egyházak vezetőinek antikeresztény szervilizmusa, a "pénzért minden" logika erővel való végig vitele, ami rögtön meglátszik a templomokban és a papneveldékben.
Várom az első dominó eldőlését.
Commenter
Várom az első dominó eldőlését. Szerintem már remélhetőleg eldőlt az első, "20.000 Ft ért utaztatták a bértapsolókat orbáb beszédére okt 23-án (Városi Kurír). Bem téri tüntetés, Momentum tüntetés, vidéki DK tüntetés mind azonos mondandóval":takaroggy".Ott, ahol 3 embernek sem szabadna gyülekeznie ez nem kis dolog, és annak a kiltásba helyezése hogy ez számára nem érhhet jó véget...és csak arra képes mindeközben hogy egy Vidi gólnak örömködjön. Úgy gondolom az a bizonyos első számú dominó a héten okt.23 nyomán elhasalt...
Nessy
@human: Nekem is van ilyen ismerősöm. Amikor megkérdeztem, 2015 óta látott e migránst a közelben, természetesen Orbán arab, kínai, ukrán, kazah és egyéb nációju barátait kivéve, akkor nézett mint boci az új kapura, és kezdte előről, hogy őt nem fogja egyetlen migráns sem megerőszakolni. Na itt kezdtem röhögni. Az illető rettegő hölgy túl van a sokadik X-en. Azóta nem köszön. Igaza van, illetlen dolog egy demens embert kiröhögni.
Commenter
@Nessy: én viszont inkább sírni tudtam volna, amikor egy 10 éves kisfiú azt mondta azért akar megtanulni lőni hogy szüleit megvédje a migránsoktól...ez is ov Mo-ja...
Nessy
@Commenter: Na, a kerítés mellé találtak a 12 témából még egyet? Óriási eredmény!
Nem valószínű, hogy csak a CEU miatt indítanának eljárást.
Az a mi belső problémánk, hogy csak a közigazgatási egyetemen nevelt mamelukok "tudása" a fontos!
nevemnick
@Commenter: (09:33) ezeknek mindent befogad a gyomruk, csak azt böfögik fel...
Commenter
@Nessy: ezért a pálmát a gulyás által igazgatott nemzethy csicskaképző viszi el...ott aztán folyik az agit prop és semmi gender, kulturális antropológia meg ilyesmik. A nemzeti közszolgálati? egyetem mellett majd tüntet a békamenet meg a CÖF...
emerencia
@human: @Nessy: Tarol a skizofrénia (nem orvosi értelemben) azok között, akik nem tettek semmit azért, hogy bekerüljenek az orbáni kedvezményezettek közé mégis sikerült. (Jókor, jó helyen vannak.) Meg vannak zavarodva. Látják, hogy közvetlen környezetükben egyre többen szenvednek a rendszertől. Akiben van egy kis jóérzés, ennek ellenére nem szavaz a fide§§re mert józan ésszel felfogja, hogy az ilyen rendszerek soha nem előre mutatók, hanem hátra. Mások viszont a napi kommunikációban ugyan szidják a ner disznóságait orbánnal együtt de lelkiismeret nélkül mégis a hatalomra szavaznak. Úgy gondolják, hogy azért a pénzért és kiváltságokért megéri. Ami különösen elszomorító az az, hogy utóbbiak között nagyon magas iskolázottságúak is vannak. Ők azok, akik a sok tanulás és aktív életkoruk ellenére képtelenek egy demokratikus, jóléti jogállamban gondolkozni.
Commenter
@nusika: Egy ilyen felfordult világban, ahol a rút a jó, és szép a rossz, a magyarok egy morális irányt vesztett állam hajóján sodródva találták magukat. Erkölcsi iránytű hiányában, vagy egy olyan vezető nélkül, aki a valódi észak felé képes mutatni, a magyarok arra vannak kárhoztatva, hogy a végtelen félelem és reszketés tengerén hánykolódjanak, amíg el nem süllyednek az önsajnálat és a neheztelés örvényében“ – írja Richard Field a Budapest Beacon-ben. Milyen igaz!
SystemError
Egyértelmű, hogy Matolcsy devizásoktól lopott milliárdjain kell senki által elismert és megszavazott unortodox/alternatív igazságú egyetemek építeni, amit mi tartunk fent. Milliárdos festményekkel és szőnyegekkel kell igazolni a felsőbbrendűséget, hiszen a tudomány így működik...:) Gratulálok ez a generáció nem hiszem, hogy fideszes lesz a komcsizó komcsi-nácik, pedig hamarosan kiöregednek. Forradalmat viszont nem a bingó klubban szoktak csinálni. Nemsokára ki lesz takarítva az ország és sokan elvesztik itt a propin a tőlünk lopott bevételi forrásukat!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.