Mindezt egy olyan sajtótjékoztatón jelentették be, ahol az újságírók nem kérdezhettek. Fóton egyébként már hangszórós kocsikból figyelmeztetik a lakosságot, hogy hiába teszik ki a kukát, nem fogják elvinni a szemetet bizonytalan ideig.

Csak kérdezni nem lehetett az újságíróknak a belügy tájékoztatóján

Az Index cikke szerint kedden végre megszólalt a Belügyminisztérium a szemétkáosz miatt, ám sok köszönet nem volt benne: a sajtótjékoztatón ugyanis előre kikötötték, hogy az újságírók nem kérdezhetnek.

A belügyminisztérium szerint egy LMP-s politikus áll a szemétkáosz mögött

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

(Mint ismert, péntektől a Zöld Híd Kft. a lakossági hulladékot már nem szállítja el az alá tartozó 116, Pest és Nógrád megyei településekről, csak a közintézményektől – de azoktól is csak addig, amíg működőképesek a járművek. Teszi ezt azért, mert az állami kukaholdingtól sokkal kevesebb pénzt kapott vissza, mint amennyi járt volna nekik a szemétszállítás kapcsán.)

Kontrát Károly, a BM parlamenti államtitkára elmondta, az egész mögött nem egyéb, mint egy LMP-s politikus zsarolása áll (Gémesi György gödöllői polgármesterre mutogat a kormányzat – a szerk.), a katasztrófavédelem pedig el fogja látni a feladatot (törvényi kötelezettsége, hogy átvegye a szolgáltatás megszervezését, ha kidől egy hulladékszállító cég – általában egy másik céget jelölnek ki ilyenkor). Az a sajtótjékoztatóból nem derült ki, hogy a katasztrófavédelemnek hány nap után kell közbelépnie.

Az MTI híre szerint Kontrát Károly arról beszélt, hogy "felháborító, hogy a Zöld Híd Nonprofit Kft. nem látja el szerződésben vállalt feladatát, nem szállítja el a szemetet több mint 100 településről és a megbízást sem adja át – mondta az államtitkár.

A kft.-t irányító "LMP-s" Gémesi György gödöllői polgármester "politikai játszmába kezdett", de a kormány nem enged a zsarolásnak, szemét nem marad elszállítatlanul, és fenntartjuk a rezsicsökkentést is – hangoztatta az államtitkár.

Góra Zoltán, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) főigazgatója a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a katasztrófavédelem az ország egész területén felkészült a hulladékszállítás megszervezésére, illetve elvégzésére."

A legtöbb szolgáltatónál ugyanez a helyzet lassan

Az Index cikke szerint amúgy nemcsak a Zöld Híd az érintett, hanem több más szemétszállító cég szerint is baj van az ágazatban az állami kukaholding (Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt.) miatt, amely beszedi a lakosságtól a pénzt, és egy meghatározott szisztéma szerint osztja azt vissza a szolgáltatóknak.

Utóbbiak úgy vélik, sokkal kevesebbet kapnak vissza, mint amennyi járna, ráadásul a kukaholding két évvel az indulása után is állandó számlázási problémákkal küzd – mindeközben a szolgáltatók már nem jogosultak számlázni.

Mindeközben Fóton már a polgárőrség hangszórós autójából figyelmeztették a lakosságot, hogy kedden nem fogják elvinni a szemetet, hiába is teszik ki a kukákat:

Gémesi György: nem zsarolnak

Pár órával később Gémesi György polgármester (és az Észak-Kelet Pest és Nógrád Megyei Regionális Hulladékgazdálkodási és Környezetvédelmi Önkormányzati Társulás elnöke) és a Zöld Híd Kft. megbízott vezetője is sajtótájékoztatót tartottak. 

Az Index cikke szerint Gémesi elmondta, a katasztrófavédelem a vállalása ellenére sem jelent meg hétfőn, hogy egyeztessen a szemétszállításról. A kormányzati üzenetre, miszerint ő zsarolna, úgy válaszolt, hogy ez nem zsarolás, hanem csak ilyen jellegű szolgáltatást tud végezni a cég abból a pénzből, ami még a számlájukon van.

"Gyenes Szilárd, a Zöld Híd megbízott ügyvezető igazgatója azt mondta, reggel még egyszer felhívta a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő (NHKV) Zrt.-t, hogy utalják át a munka megkezdéséhez szükséges pénzügyi forrásokat, emellett ügyvédi letétbe helyeztette a dolgozók bérét, mert szerinte elfogadhatatlan, hogy előfordulhat, hogy nem kapják meg a munkabérüket. "A következő napokban komoly helyzet alakulhat ki, mert ha a területen kint lévő hulladék egy hétig halmozódik, annak elszállítása és lerakása több mint két hónapnyi munkát igényel" – mondta.

Gyenes úgy saccol, a jelenleg meglévő üzemanyagkészletből még körülbelül egy hétig el tudják vinni a szemetet az óvodákból, iskolákból, egészségügyi intézményekből, valamint a temetők környékéről" – olvasható a cikkben.

(Index, MTI)

35 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
advocat
Sándorom! Azért ezt ti sem gondoljátok komolyan?
CsipkeRózsa
Egy másik cikkben arról olvashattunk, hogy Gödöllő polgármestere a felelős.

Nem Gémesi György és nem egy LMP-s dolga, hogy elvigye a szemetet. Csak a kormány a felelős, ne akarjon minden felelősséget másokra hárítani.
tudode
Az nem megy ám, hogy zsibizni, centralizálni orrba, szájba!
.
Az állam mindig is riherongy gazda volt, lesz. Lásd az IKV-s házakat!
.
Legalább a KÖVETKEZŐ KURMÁNYNAK lesz mit DECENTRALIZÁLNIA ezt a nemzethy izét!
egyember
Gyurcsány, meg Soros a hibás! Ők lopták el a szükséges anyagiakat, hogy támogassák a migráncsokat.
A migráncsokkal meg úgy vagyok, mint az a pacák, aki sötét szobában akarja megfogni azt a fekete macskát, ami nincs is ott.
Eriksson
Mindenütt a világon a szemétbiznisz a legjobb biznisz.
kereső
Elvtársa!Ami nem megy ne erőltessük!A Nemzethy Kuka Holding képtelen ellátni feladatát. A belé öntötött csilliárdok ellenére nincs számlázás,a már vidéken (falun!!!)kialakitott szelektiv hulladék külön kezelése megszünt, a tényleges munkát elvégző cégek a végüket járják,mert a kuka!!! nem fizeti ki az elvégzett munkát.Mindezek ellenére remélem,hogy a vezérigazgató (úr) ,a gazdasági igazgató és a többi vezető munkatárs is minden hónapban megkapja és fel is veszi jól megérdemelt!!!milliós,vagy több százezres fizetését-a belügyminisztérium felelős munkatársával egyetemben. Ezért a munkáért pedig nem járna egy lukas kétfillérest érő munkabér sem!A károkozásért még fizetniük is kellene-nem hogy bért kapjanak.
Commenter
@fideszes gyökér: és hová rakja a garbage-ot LA-ben? Ráborítja Hollywoodra?
Nessy
Arról nem szólt a az igehirdetés, hogy mikor,hogyan, ki viszi el a szemetet. Kérdezni nem lehetett, mert úgysem tudtak volna rá válaszolni.
Jön a bűnbak keresés. Hogy félpénzen nem lehet valamit működtetni, hogy létezik amortizáció, hogy pénz kell a felújításokhoz, fejlesztésekhez, az már el sem jut gyarló elméjükig! Ragaszkodnak minden rossz népnemzethy centralizációjukhoz, ha az ég leszakad is!
Gauntlet
Káosz. Anarchia. Tudnék ennél cifrábbat is írni, de kitiltanának ! B+ ! :(
kisrigó
Már megint a maszatolás, mellébeszélés!Esetleg nem kellene az elvégzett munkát kifizetni ?! Ja, hogy akkor kevesebb ellopható pénz marad nekik?! Vagy arról is van szó, hogy kevés a patkány pl., pedig Magyarország jobban teljesít!! B+!!
nezelodo
@Eriksson:"Mindenütt a világon a szemétbiznisz a legjobb biznisz"
Ja és azokban az országokban a maffia kezében van ez az üzletág. Miért pont Tündérországban lenne másképp.
Kontrát meg hozza a tőle elvárt formáját. Mennyivel jobban járt a köz,míg csak annyi volt rábízva a tsz-ében, hogy KISZ kitüntetéseket aggasson az akkori hű rendszer-kiszolgálók kabáthajtókájára, az akkori nemzet ünnepeken, (április 4., november 7.), akik mára már fiatal demokratákká nemesültek.
Ráadásul ezek a felforgatók még kérdezni is merészelnek pofátlanul. Eközben a kukaholding auditálására felkért cégek leírni sem merik milyen pénzügyi helyzet körvonalazódik, csak csendben eloldalognak, mert féltik a cégüket, meg a bőrüket. De nincs baj nemrég fizettem be én is a 2017-es nyári számlákat, amit ez a kiváló NER cég csak most tudott megküldeni. Még isteni szerencse, hogy a településünkön helyére kerültek a NER szolgák, és nem bűzlik a szemét a településeken. Nem is tudom, hogy oldják meg a vélhetően rendesen kiürített kassza mellett a szolgáltatás biztosítását.
szaboria1
Erre mondják sok bába közt elvész a gyerek. Ezt a sok nemzeti közműveknek nevezett is csak egy jó kavaró tényező lett. Mert így sokan tudnak megint halászni a zavarosban.
egyember
@Horizont: Nagyon a horizonton lehetsz, ha reagálsz a Shikari nevű hűlyeség-robotra.
egyember
Azt viszont nem értem (ill. nagyon is értem: fizetnek nekik), hogy miért megy el egy újságíró (pardon: média (köz)munkás) arra a sajtótájékoztatónak csúfolt eseményre, ahol ki sem nyithatja a száját.
Cicamama55
@szép új világ: Igen! Meg a Gyurcsány! :))))
nezelodo
Meg fogja oldani a kormány! Akik ebben bíznak, azok Ali Baba sokszorosára hizlalt csapatára bízták az országot.
Hé emberek, tud valaki olyant amit fenekestől felforgatott a NER csapat, és nem lopás lett a vége, és jól működik? Lehet mazsolázni a "rengeteg adócsökkentés, a MANYUP, a járulékfizetések, trafikok az egészségügy, a önkormányzatok, választási törvény a játékkaszinók, a közvilágítás, off-shore cégek kiirtása, a pofátlanul magas végkielégítések, hajléktalanellátás, kutak használata, privatizáció földtörvény, pályázatok, bíróságok, ügyészség stb témakörben.
Eriksson
@nezelodo: 03:04 Nem vártam tőled ilyen kimerítő hsz-t, de ha már így van, leírom a tapasztalataim.
Mifelénk az első maszek szemétszállító kisiparos milliárdos lett. Aztán valaki ezt elirigyelte, s addig áskálódott, amíg az övé lett biznisz. Ő is megmilliárdosodott. Aztán őt is meghekkelték. A marakodást elunva, az önkormányzat vette kézbe a dolgokat. Azóta csökkent a szemétszállítási díj, a szolgáltatás minősége is kifogástalan lett, az önkormi pedig bezsebelheti azt az összeget, amin eddig a vállalkozók marakodtak.
Városunkban nem Fideszes az Önkormányzat.
Nessy
@Shikari: Amikor a harmadik szelektív kukába botlik az ember menet közben, mert csak a kommunális szemetet viszik el, akkor nem éppen jókívánságait küldi a népnemzethy kukaholding kitalálójának, és milliós fizetésű vezetőinek. Én már totális és végleges impotenciát kívánok nekik sok szeretettel.
Klubtag
A szemétszállításra szakosodott cég most a katasztrófa-vedelmen keresztülc kapja meg azt a forrást, amit eredetileg erre a feladatra kellett volna megkapnia közvetlenül...ekkora baromságot még az agyonszidott szocialista időkben dívó hülye bürokrácia is szégyenlett volna...
Persze akkor még nem voltak a mai mérteket öltő maffia-szervezetek (állami támogatással), amelyek a pénzek nagy részét illetéktelenül lenyúlták volna...
Commenter
@Gauntlet: nem harminc akárhány éve mondták ezt? Rég volt. Dehogy tiltanának ki.Ki emlékszik már erre?
Nessy
@Shikari: Ki gyűlölködik? A tények makacs dolgok! Nem viszik el a hulladékot? Nem! Beiktattak egy "holdingot, amelyik egy év alatt nem tudta megoldani a számlázást, nem veszik figyelembe az inflációt, amortizációt, és a csillagok konstellációja szerint osztják vissza pénzt? Igen.
Ennek a rendszernek a működése pofon egyszerű! Csinálni kell "vízfejeket", ahol a haverok kapnak jól fizető stellungot.
Az, hogy ami jól működött, most drágán és rosszul működik?
Már megszoktuk a KLIKK, NEAK, stb. működésében.
kokopelli
@Eriksson: például? Hol van az a "mindenhol"?
nezelodo
@Eriksson: Valami ilyesmi nálunk is lejátszódik, a parkápolással kapcsolatban. Korábban kisvállalkozók végezték, aztán hatalomváltás történt, de a közterületek ápolása mégis a politika erősebb kutyusának a konca lett. Most jutott el az önk. odáig, hogy újra saját kezébe vegye az ügyet. Remélem gazdaságosan teszi, és ezzel talán munkahelyeket is teremt.
Nekem nem azzal van a bajom, hogy megkísérlik jó szándékkal jobbá tenni a szolgáltatást, de az állami mamutcégek korábban sem váltak be, ld az áldott emlékű demokratikus centralizmus megtapasztalt sikertelenségét. Így borítékolható volt a kukaholding működésének ilyenféle kimenetele is. Biztosan lehetne nagyban is hozzáértő tisztességgel megszervezni, de amíg a harács erősebb a jó szándéknál, addig nem fog menni!
Eriksson
@kokopelli: Akárhol. Beszedik a nem kevés szemétszállítási díjat, aztán vagy van mögötte megfelelő szolgáltatás, vagy nincs.
nezelodo
@Eriksson: Még annyit, ha hulladékgazdálkodás ügyben visszamegyünk a rendszerváltás előtti időbe, az tény, hogy a korszerű szeméttelepeket bárki építette is, hatalmas állami pénzzel lettek megvalósítva. Aztán jött a privatizáció, szinte ingyen hozzájutottak a vállalkozások a lerakóhelyhez, csak a pénzt szedték, és csak a legszükségesebbet ruházták be a működés érdekében. Most, hogy belenyúlt a hatalom, jól-rosszul, egyből elkezdtek panaszkodni az eszközhiány miatt, aminek a következménye a mostani helyzet, amikor az államnak is kívánatos lett a vélt nagy üzlet. Aztán körbeértünk ott, amit sokan tudunk, hogy az állam mindig rossz gazda.
szaboria1
@Shikari: Te tényleg nem vagy tisztába a dolgokkal. Pénz nélkül semmire sem lehet menni.
szaboria1
@Shikari: A baj ott van, hogy nem időben utalják a pénzt. Csak egy pl. az általunk befizetett csatornázási díjat még másfél év után sem adják vissza holott az egész beruházás az EU pénzből lett megvalósítva. Mint kiderült az önkormányzat másra költötte el. Most a szept. kommunális adó bevételéből kezdik vissza fizetni. Mi 2003-ban a teljes összeget fizettük be és a csatornázás másfél éve történt meg. Az akkori pénzünk ma már felét sem éri.
Commenter
@Nessy: a kisebb államapparátus ov alatt épp úgy lett valóság mint pl. a söralátét méretű adóbevallás meg az egyéni nyugdíj számlák a manyup pénzek einstandolása után...
Nessy
@Shikari: Akkor talán már eljutnak odáig, hogy keresnek egy kezdő informatikus csapatot, akik valóban értik a dolgukat, és több mint egy év után csinálnak egy működő számlázó programot!
Mert lehet, hogy valamelyik haver gyorsan csinált egy informatikai kft-t, akivel sok milliós szerződést kötöttek, csak éppen sajnálta a pénzt pár értelmes informatikusra, aki látott már számlázó programot.
Nem ők az elsők, és sajnos nem is az utolsók, ahol így működnek a dolgok! Ezért van egyre több pancser beruházás, ahol a minimális hozzáértés is hiányzik, csak a "szarka gének" működnek!
Nessy
@Shikari: Wow! Ebben egyetértünk! :-)
solidedge
Sokáig reménykedtem, de most már tudom hogy nem érem meg hogy egyszer a fideszes kormány magában találjon hibát.Vádaskodnak, csúsztatnak, hazudnak, hamisítanak, félrevezetnek csak az igazság ne derüljön ki. Ha a 2006-os Budapestet szétverő tömeg következetes lenne akkor most Aquincum lenne a legépebb építmény Budapesten.
kereső
Szerintem meg a belügyminisztérium áll a "szemét"-ügy mögött. Kinek kell a társulás vagyona?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.