A családi otthonteremtési kedvezmény (csok) kibővítése megduplázhatja az igénybevevők körét – mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető elemzője az M1 aktuális csatornán csütörtökön.

Duplájára nőhet a csokot igénybevevők köre
Fotó: Pixabay

A Miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely múlt csütörtökön jelentette be, hogy a kormány döntése alapján bővítik a családi otthonteremtési kedvezményt,

a kétgyermekes családokra is kiterjesztik a 10 millió forintos kedvezményes kamattámogatású kölcsönt, a háromgyermekeseknél pedig a kölcsönfelvétel lehetőségét 15 millió forintra emelik.

Kiemelte: az így felvehető hitel kedvező, a teljes, 25 éves futamidőre biztonságos, kiszámítható, a 3 százalékos kamat pedig csaknem a fele a jelenlegi piaci kamatokénak.

Az új intézkedés a lakásépítések lendületének is kedvez, az új lakásvásárlások hatással vannak a teljes keresletre és a kínálatra egyaránt – jelezte.

(MTI)

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
Az építési vállalkozók szövetsége szerint összezuhan a piac a 27 százalékos áfa visszavezetésétől. 80-100 négyzetméteres házat 27 százalékos áfa mellett a mostaninál legalább 4 millió forinttal drágábban lehet felépíteni. Én már mondtam anyámnak, hogy fogjon össze a mi családunk is úgy, mint a Szijjártó család és vegyenek már nekem egy százmilliós villát, de eddig süket fülekre talált az ötletem.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
human
Kár hogy számokat nem írnak. Például hány családból hány vette igénybe a csok-ot. Az erre szánt pénzek hány százalékát használták fel? Stb.
nevemnick
@human: nem az a lényeg a cikkben, hanem az, hogy ,,nőhet" (az eladósodás) :D
nusika
...ez is CSOK-ból vette ezt az ingatlant ??? azt mondta a ""kormány"", hogy külföldieknek "kuss" a magyar föld és ingatlan!! ...vagy nem jól tudom??
mackoka46
Csókolózik majd az egész ország, hála a politikának.
namihami
És a duplájára nőHETŐ CSOK egyben biztosítja a néhány év múlva többszörösére növekvő kilakoltatottak számát is. Amit aztán egy réteg ismét felvásárolt a 8-10 éves gyerekeinek. Persze filléres alapon.
Eladott Ország
Az építési vállalkozók szövetsége szerint összezuhan a piac a 27 százalékos áfa visszavezetésétől. 80-100 négyzetméteres házat 27 százalékos áfa mellett a mostaninál legalább 4 millió forinttal drágábban lehet felépíteni. Én már mondtam anyámnak, hogy fogjon össze a mi családunk is úgy, mint a Szijjártó család és vegyenek már nekem egy százmilliós villát, de eddig süket fülekre talált az ötletem.
Eladott Ország
@ila51: A hitelesek szélnek már nem mehetnek, a híd alá se mert tilos, legfeljebb a börtönbe.
mackoka46
@Clavigo: Ráb@szás, mint mindig, ha a kormánnyal üzletelünk.
maci0427
Elmagyarázná valaki, hogy egy sima mezei 2 gyerekes család - 2 szülő + 2 gyerek / - ahol a nő még gyesen is van ráadásul, hogyan tudja felvenni ??? Használt panel - társasházra lehet ? -- Használt kertes házra lehet ? Vagy csak új lakásra vagy új kertes házat építhet ? De a telket is meg kell venni ! Mi van ingyen mit kell visszafizetni ? Mert akiknek van sok pénzük pluszban, azok biztosan jól járhatnak vele ! Semmit nem értünk sokan !!! Részletes érthető magyarázat kellene !!!
Eladott Ország
És akkor most örüljünk, ahogy a seggünkön kifér. Csak a jó hírt, elvtársak! Öröm és boldogság van, meg ilyenek. Matolcsy György kiszámolta, hogy minden magyar családnak ide értve a miskolci számozott utcákból kiüldözött családokat és a békásmegyeri panelben lakókat, valamint a Mészáros, Orbán és Simicska családot is, 7,7 millió forint megtakarítása van. Én nem találom itthon, de még nem adtam fel a keresést. Kitört a norvég szociális jólét. Az óvodába és bölcsödébe járó gyerekek 90 százaléka kap ingyenes étkezést, az iskolások közül is egyre többen. Már van olyan család, ahol naponta kétszer is hánytatni kell a gyereket, hogy meg bírja majd enni az ingyen ebédet. A napi két hányás ellenére is megmaradt néhány milliárd forint a tavalyi gyermekétkeztetési programból, amit a kormány kénytelen stadionokra és a felcsúti önkormányzat fenntartására költeni. Jövőre megcélozzák a napi háromszori hányást! A családok – főleg a három, vagy több gyermekesek – elfutni sem tudnak a kormány kegyelméből hozzájuk vágott, új lakás vásárlásra biztosított 10 milliós vissza nem térítendő támogatás és további 10+5 milliós kedvező kamatozású hitel elől. A feltételek: büntetlen előélet, minimum 180 nap munkaviszony, nincs lejárt – a minimálbér összegét elérő – hiteltartozása, nem lehet közmunkás, minimum két évre visszamenőleg biztosított volt tehát vagy ő, vagy a munkáltatója fizette a TB-t. Aztán azt sem értem, miért is nem lehet használt ingatlant venni ebből a pénzből? Tudomásom szerint 70 ezer lakatlan ingatlan van jelenleg az országban. Ha korszerűsítésre van szükség, még akkor is olcsóbban kijön, mint egy új építésű. Arról van szó esetleg, hogy az amúgy is döglődő építőipart meg kell támogatni, mert az uniós források most nem fejlesztésekre mennek ebben a ciklusba, tehát nem a díszburkolat ide-oda rakosgatás és a négymilliárdért átépített 20 méteres útkereszteződés fogja fialni a pénzt? Aztán ki fog építeni, tessék mondani! Felkészül Mészáros és Mészáros? Hm?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.