Büszkék vagyunk az országunk megmaradásért, szabadságáért és függetlenségéért küzdő hőseinkre – mondta Trócsányi László igazságügyi miniszter vasárnap Budapesten.

A tárcavezető részt vett Fónay Jenő 1956-os halálraítélt, a Politikai Foglyok Szövetsége (Pofosz) alapítója és örökös elnöke emléktáblájának leleplezésén a Kisfogház Emlékhelyen.

Trócsányi: büszkék vagyunk az országunkért küzdő hőseinkre

Egykori forradalmárok emlékeznek elhunyt társaikra Fónay Jenő 1956-os halálraítélt, a Politikai Foglyok Szövetsége (Pofosz) alapítója és örökös elnöke emléktáblájának leleplezésén a Kisfogház Emlékhelyen, a Kozma utcai Fegyház és Börtönben 2018. november 4-én

Fotó, címlapi kép: MTI/Kovács Tamás

A megemlékezésen mondott beszédében Trócsányi László kiemelte: vannak olyan hősei a magyar történelemnek, "akik ha meg is haltak, emlékezetünkben tovább élnek, ma is üzennek és a jövőben is üzenni fognak számunkra". Ilyenek 1956 hősei is, ezért kötelességünk emlékezni rájuk – mondta.

Hangsúlyozta: az alaptörvény is kiemeli a múlt, a jelen és a jövő magyarjai közötti szövetség jelentőségét. Szövetségről azonban csak akkor beszélhetünk, ha a jelen generáció képviselői átadják a jövő generációnak azt az üzenetet, hogy "büszkék vagyunk az országunk megmaradásért, szabadságáért és függetlenségéért küzdő hőseinkre" – fogalmazott az igazságügyi miniszter.

A miniszter méltatta Fónay Jenőt, 1956 hősét, akit kétszer is halálra ítéltek, és csak a bitófánál közölték vele, hogy kegyelemben részesítették. A rendszerváltás időszakában "ismét történelmi szerepet kapott", alapítója volt a Pofosznak, és egyik szervezője Nagy Imre újratemetésének – emlékeztetett.

1956-ot Fónay Jenő "a magyarság csodájának" nevezte – fűzte hozzá a tárcavezető.

Trócsányi László végül koszorút helyezett el az emlékhelyen.

Fónay Jenő (1926-2017) mérnök, 1956-os szabadságharcos, a Széna téri ellenálló csoport helyettes parancsnoka volt. 1956. október 23-án részt vett a Petőfi-szobornál, a Bem téren és a Parlamentnél zajlott tüntetéseken. Október 25-én a Margit híd budai hídfőjénél ő szervezte meg a felkelők hídőrségét. Később csatlakozott a Széna téri ellenállókhoz, és a nevükben ő vett részt a Petőfi Akadémián tartott fegyverszüneti tárgyalásokon a kormánnyal. 1957-ben letartóztatták, első- és másodfokon is halálra ítélték. Végül kegyelmet kapott és 1963-ban szabadult.

Nemzeti gyásznap, és egyben a hálaadás napja is november 4.

November 4. nemzeti gyásznap, és egyben a hálaadás napja is – emelte ki az igazságügyi miniszter a nemzeti gyásznapon vasárnap.

Trócsányi László a Rákoskeresztúri új köztemető nemzeti gyászparkjában tartott megemlékezésen hangsúlyozta: 1956 hőseire, mártírjaira emlékezni és emlékeztetni kell, hálával kell gondolni rájuk, akik a szabadságunkat megalapozták.

A miniszter azt mondta: 1956 Európa és a világ lelkiismeretéhez is szólt, semmi más nem mozgatta úgy meg a szabad világ lelkiismeretét, mint a magyar forradalom.

1956. október 23-át a remény szülte, és ezt ölték meg november 4-én – mondta.

A forradalmat és szabadságharcot árulás és olyan megtorlás követte, amelynek kegyetlensége és jogtalansága messze felülmúlt Haynauét. A félelem és reménytelenség nagyobb volt, mint 1945-ben – idézte fel.

Trócsányi László elmondta: 1956. október 23-án a "rémálom" maga a valóság lett, bujkálni és menekülni kellett. Egy egész nemzedék tűnt el, köztük rengeteg kiváló tehetséges ember. 1956. november 4. után a diktatúra sötét hónapjai, évei következtek "vérbíróságokkal, kirakatperekkel", a megtorlások és durva zsarnokságok időszaka volt ez. A sztálinizmust felváltotta a kádárizmus, s 1956-ot csak az ellenforradalom szóval társítva lehetett kimondani.

A miniszter szólt arról, hogy 1956-ban sok mindent zászlajukra tűztek a felkelők. Ezek közül Trócsányi László azt hangsúlyozta: ki akarták vívni az emberek szabadságát és a nemzet függetlenségét. Ez a kettő hozta magával a többit, a demokrácia és a jogállamiság kiépítését.

A tárcavezető az alaptörvényt idézve hozzátette: mai szabadságunk az 1956-os forradalomból sarjadt ki. A szabadság viszont nem egy befejezett tény, hanem folyamat. Vannak törekvések és célok, amelyeket ma is folytatni kell, ilyennek nevezte a polgárosodást.

Radnainé Fogarasi Katalin, a Nemzeti Örökség Intézetének (NÖRI) főigazgatója beszédében azt mondta: a nemzeti gyásznapon emlékezni kell, de nem szabad, hogy ez pesszimizmushoz vezessen. Emlékeznünk kell történelmi évfordulónkhoz köthető hőseinkre, áldozatainkra. Nemzetünk jövője abban rejlik, hogy emlékezzünk, és ne felejtsünk – szögezte le a főigazgató.

Szólt arról, hogy a NÖRI a magyar kormány támogatásával az elmúlt öt évben méltó megemlékezési helyszínné tette a nemzeti gyászparkot, ahol átadták a látogatóközpontot is. Utóbbi azt hivatott bemutatni milyen sorsuk volt az 1956-os hősöknek, áldozatoknak. Céljuk, hogy minél több fiatal látogasson el ide, és megismerje a történelem e szomorú időszakát – mondta a NÖRI főigazgatója.

November 4-ét, amikor az 1956-os események áldozatairól emlékeznek meg, a kormány hivatalosan 2013-ban nyilvánította nemzeti gyásznappá.

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
62 éve a szovjet csapatok leverték a magyar forradalmat, hogy röviden fogalmazzak. Hosszabban fogalmazva azóta kiderült, hogy a múlt egy ilyen hajlítgaható izé, akárcsak a jelen. Rehabilitálni kell és újra kell fogalmazni az elmúlt több mint ezer esztendőt, különösen a 20. századi történelmet – ahogy az ország egyik bajszos közjogi méltatlansága világossá tette. Vagyis azt kell művelni, amiben több mint ezeréve a legjobbak vagyunk: lehetőleg nem szembenézni saját magunkkal, hanem eltörölni azokat a kínos részeket, amelyek nem illeszkednek sehogy se az aktuális hatalom vezérpropagandájába. Ezt jelenti a rehabilitáció az én olvasatomban. Újraírjuk, sőt, addig írjuk újra meg újra (csókolom, Schmidt nagysága!), ameddig Pruck Pálból Dózsa László nem lesz, és ameddig kiderül, hogy már Mohácsnál is győztünk.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Rockxy
Uszítók voltak már 56 ban is.
De akkor voltak elegen az uszíthatók is.
tudode
A főhajtók között többnyire vannak, remélhetőleg tisztességben megőszültek is!
.
Vajon ebben az áhított pillanatban gondoltak arra, hogy ELŐDEINK által vérrel áztatott ALAPJOGOK narancsköddé váltak un. HADICSELEK áldozatául a HATALOM és a LÓVÉ oltárán!
.
Arra is pl. hogy a FÉL ORSZÁG számára még a TISZTES SZEGÉNYSÉGET sem sikerült összebarkácsolni, miközben a haveri körük számára eljött a Kánaán!
Zeta
Ők a függetlenségért!
De a fidesz milyen függetlenségért harcol, Oroszországgal, Kínával?
Az öncélú eladósítás nem ezt tükrözi!
csak úgy....
@Rockxy: neked ,így utólag uszítók ?
orbánnak, 89 ben még igaz hazafiak...
Te magyar,mint a Szegedi Csanád?
mert a fitymád még adott?
Örülök,hogy már vénülök,persze az
unokámra gondolva,ki nyeri ezt a káoszt?
Mindenki vesztes lesz,te ugyan úgy mint az én valakim,akinek
köze sem volt a dolgokhoz ,csak gülöltétek egymást,
persze nem hivatalosan,mert ki tud gyülölni egy ismeretlent...
fogadok,hogy ezek az idióták már megint azon törik a fejüket,hogy essünk egymásnak és gyilkoljuk le a valakiket,akit nem is ismertünk,sosem de csak mert mondták,hogy ök ellenség...
Lepényleső
Miképp veheti az ilyen ember őket a nyelvére?
Ludas Matyi
Szegyeljek magukat, apank miatt bebasztak egy allami intezetbe 4 gyermeket, hogy majd ök a "az ellenforradalmar " gyerekeiböl igazi kommunistakat nevelnek. Eheztünk, vertek minket a perverz nevelök, majd amikor elvegeztük az altalanost, sehova nem vettek fel minket, mivel "allami gondozottak" voltunk lepecsetelve. Es most meghajtjak a fejüket ezek a ket kulacsosok? Szarhazi politikusok! Ha megegszer feltamadnanak a 2000-ek batorai hajtogathatjak a fejüket a Bogar elvtars elött!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.