Ugyanis még ki sem írták az oltóanyag beszerzésére szóló tendert.

A Világgazdaság cikke szerint eléggé úgy tűnik, hogy hiába ígérte be még márciusban Lázár János akkori miniszter, hogy 2019. januárjától ingyenes és kötelező lesz a bárányhimlő elleni védőoltás, mivel még a tendert sem írták ki az oltóanyag beszerzésére az uniós közbeszerzési értesítő (TED) szerint.

Gyanús, hogy januártól még nem lesz kötelező a bárányhimlő elleni védőoltás

Fotó, címlapi kép: Illusztráció/pixabay.com CCO

A lap által megkérdezett iparági szereplők szerint mivel a közbeszerzést még ki sem írták, az évből hátralévő kevesebb mint két hónap nem lesz elég arra, hogy a nyertes átállítsa az oltóanyag-gyártását a kívánt vakcinára, és abból a megfelelő mennyiséget le is gyártsa.

A Világgazdaság kereste az Emberi Erőforrások Minisztériumát is, ám a tárcától nem kaptak választ a cikk megjelenéséig arra a kérdésre, hogy mikor írják ki a tendert.

A vonatkozó kormányhatározat szerint amúgy az EMMI-nek július 31-ig kellett volna kiírni a közbeszerzést.

"Magyarországon a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint évente 38-40 ezer bárányhimlőst regisztrálnak, de a gyermekorvosok évente százezerre teszik a fertőzöttek számát. Szakemberek szerint az európai országok közül Magyarország az egyik, ahol a legmagasabb a varicellavírussal fertőzöttek száma. (...)

Azokban az országokban, ahol a varicellavakcináció a nemzeti oltási program részévé vált, a megbetegedések, illetve a betegséghez kapcsolódó szövődményes, kórházi kezelésre szoruló esetek aránya is radikálisan csökkent. Az egyadagos védőoltás 74 százalékkal, a kétadagos pedig több mint 90 százalékkal csökkentette a megbetegedések számát" – olvasható a cikkben. 

A lap megemlítette, hogy jelen pillanatban a bárányhimlő elleni vakcina még nem tb-támogatott, így darabja valamivel több mint 10 ezer forintba kerül. A védettség kialakításához két vakcina kell, az elsőt általában 12-18 hónapos korban kell beadni, a második adagot pedig az első beadásától számított 6 héttel később.

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

maci0427
Gyanús, hogy januártól megint emelkedik valószínű minden ! Minden és mindenki gyanús !

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.