„Bábu” néven próbálták meg beszervezni Laár Andrást, még a 80-as években. A KFT együttes tagja azonban nem lett besúgó.

Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára hétfői Facebook posztjából derült, hogy a Dejkó fedőnevű ügynök erről 1982. november 5-én így jelentett:

Laár András korábban a Phanta Rhei együttes tagja volt. Az együttes által előadott dalok szövegeit Laár írta. 1980-ban alakította meg a KFT együttest. […] 1981-ben az MTV által megrendezett Tánc és Popdal fesztiválon a Bábu vagy című számukkal díjat nyertek. A fesztivál után igen népszerű és felkapott lett az együttes. […]

A beszervezés azonban nem sikerült, ráadásul Laár egy 2004-es interjúban arról beszélt, hogy a beszervezési kísérletről rögtön beszámolt a zenekar többi tagjának. Állítása szerint a KFT 1983-as kubai turnéja előtt egy hadnagy elbeszélgetett vele és a Kubában működő CIA-ügynökök veszélyeire figyelmeztette, mellesleg arra is igyekezett rábírni, hogy rendszeresen találkozzanak, cserébe elintézte volna a zenész telefonigénylésének a támogatását. Laár azonban nem állt kötélnek.

A Laár András vezette KFT együttes a magyarországi “újhullámos” zenei irányzat megalapítói voltak. Egyik legidemertebb daluk éppen a "Bábú vagy" címet viseli. 

(24.hu

Címlapkép: Facebook

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Aki Én
Hát igen, ma könnyebb fidelitaszost találni. Még az átkosban is több gerinc volt a fiatalokban.
levarosbukta
@Aki Én: Aha! Én azért csak megnézném azt az ügynöklistát. Nem véletlen nem akarják kiadni.
human
Ezek szerint túl lehetett élni, ha valaki nem jelentett.
Pár éve volt hír, hogy egy ellenzéki újságírót a titkosszolgálat próbált beszervezni. Magánéleti ügyekkel próbálták zsarolni.
human
"Elővették a magánélete részleteit, aztán "titkos együttműködésre" akarták rávenni. Nem a rendszerváltás előtt, hanem most"
444.hu/2016/09/07/elovettek-a-maganelete-reszleteit-aztan-titkos-egyuttmukodesre-akartak-ravenni-nem-a-rendszervaltas-elott-hanem-most
nezelodo
Hirtelen eszébe jutott, mint az egyszeri Julis néninek, hogy hatvan éve valaki megfogta térdét, és most erőszakkal vádolja.
Sokan ellenálltak, sokan meg nem. Ma ez utóbbiak kommunistázzák azokat, akik tisztességesek tudtak maradni, és nem harsogták az ünnepeken a vádlóikkal az Internacionálét.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.